På en förskola, Uppsala
En flicka ~5 sitter i en soffa och pratar med sin förskollärare.
Förskolläraren: Vad vill du blir när du blir stor då?
Flickan: Jag tycker verkligen om att skriva dikter, så kanske borde jag bli diktator.
På en förskola, Uppsala
En flicka ~5 sitter i en soffa och pratar med sin förskollärare.
Förskolläraren: Vad vill du blir när du blir stor då?
Flickan: Jag tycker verkligen om att skriva dikter, så kanske borde jag bli diktator.
Klart som fan det finns något som heter dagis. Jag bryr mig inte om det står i SAOL eller ej. Det finns. Påstå annat och du borde gå om dagis(minst)
Om ungen är smart vill hon ju bli diktator även om hennes dagisfröken berättar att det betyder att man bestämmer över andra ;)
Diskussionen om det heter ”dagis” eller ”förskola” är ganska intressant tycker jag.
Jag undrar i mitt stilla sinne vem som inpräntade i förkolelärarna att anledningen till deras låga status (och därmed lågalöner) är ett felaktigt språkbruk av slang-karaktär?
Smart taktik att få alla förskolelärare att kämpa för att implimentera ett nytt utryck, istället för att de kanske får upproriska tankar, och kanske till och med går ut i strejk.
haha jag gick på både och xD
#42 tusensanningar, jo det finns 5-åringar som skriver. Min dotter skrev inköpslistan helt läsbart när hon var 5 år….
Dagis / förskola… Kan ni inte ge er nu!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mysfaktor på ordet förskola: ~2
Mysfaktor på ordet dagis: ~73
Det heter faktiskt inte jobb, det heter efterskola.
Den här tjuvlyssningen var i alla stycken bra. Väldigt bra rubrik och bra innehåll. Stort A till alla inblandade, inte minst det lilla förskolebarnet.
Hahahaha, å va kul :P
Det har aldrig hetat dagis, det är en forkortning om vi nu ska vara petiga. Sedan flera år tillbaka heer det förskola och på denna arbetsplats så arbetar det förskollärare och barnskötare. Nu är det redan angivet att barnet pratar med en förskollärare så då får man väl vara lite konskevent. Vet man inte om det är en förskollärare eller en barnskötare så skriv förskolepersonal. Seriöst är det så svårt att lyckas med detta?
53# Den låga statusen har mer att göra med att det är ett kvinnodomineratyrek (98% är kvinnor) men det handlar däremot om respelt och det är faktiskt respektlöst att inte använda rätt benämning på ett yrke, srskilt när det alltid tjatas om det i kommentarer här så fort det dyker upp.
Alla ni som hävdar att man bör säga dagis, går ni till jobbis också? Gick ni på högskolis i 3,5 år för att få börja på jobbis?
Alla typer av lärare har väldigt långa utbildningar och jag kan förstå deras frustration över att bli nedgraderade till en simpel gymnasieelevs status. Men det är just därför det heter förskollärare om de som har gått 3,5 årig högskoleutbildning och barnskötare om de som gått 3 årig gymnasieutbildning. Så, med andra ord är det för tillfället få förskollärare som arbetar inom förskolan.
På tal om hygientekniker tycker jag att man för all del bör använda den titeln om man har en högskoleutbildning. Annars är man en jävla städare.
Jag antar de personerna som säger förskola istället för dagis är ungefär desamma som de som kallar städare för lokalvårdare.
jag är uppväxt på dagis, med plysch-Pelle, mjukisdjuret molusken och min dagisfröken Ann-Marie.
Det som i dagligt tal kallas dagis heter sedan 1998 om jag inte missminner mig förskola, samtidigt bytte sexårsverkasmheten namn från förskola till förskoleklass. Vad det gäler så kallade dagisfröknar består dessa av två sorters anställda, dels förskolelärare vilka har en universitetsutbilning och dels barnskötare vilka endast har gått barn och fritid som program på gymnasiet.
MEN SLUTA SÄGA LAPPLISA.
OK: Jag är Chaufför, jag kör Bil. Om regeringen/riksdan nu beslutar sig för att det skall benämnas Transportör/Fordon, skall jag då gå runt och hacka på alla som forsätter kalla mig chaufför och mitt fordon för bil?
Eller tänk om dom som jobbade på en bensinstation klagade på alla som säger mack…
Helt rätt :)
Det enda som är konstigt här är att hon skriver dikter. Det är normalt att hon kan skriva. Det är inte så konstigt om hon har lyckats lära sig skriva själv heller. Man kan fråga sig vilka femåringar som använder ”jag tycker verkligen om”.
Min egen 5-åring slänger sig utan tvekan med uttryck som ”den är helt underbar” och ”jag älskar verkligen… ”. Hon skulle nog kunna säga ”jag tycker verkligen om” också.
För all del så går hon ju varken på dagis eller förskola, utan hos DAGMAMMA! (Åh, vad spännande att se vad det ordet kan ställa till med)
Oh No!!! Camilla! Hon är ju Dagbarnvårdare! Och tänk om hennes man är VVS-montör men alla kallar honom för Rörmokare!! Och deras granne, han som du trodde jobbade inom Brandkåren, han jobbar ju hos Räddningstjänsten!
Men vilket tjat om dagis eller förskola!
Anledningen är ju att förskolan 1998 fick en egen läroplan och därmed hör till skolan på ett annat sätt än att bara vara barnomsorg. Som många andra sagt, det är 3,5 års utbildning och man går ett lärarprogram för att bli förskolelärare. Yrkets status höjdes mycket i och med det här med läraoplanen.
Och ni som gått på dagis. Ja, det har jag också, men det var sent 80-tal/tidigt 90-tal. Då hette det dagis.
Hur svårt kan det vara?
Oj, vilken diskussion det blev om detta nu då.
Filosofia#14: Det finns inte förskola OCH dagis, det finns bara förskola (1-5årsverksamhet). Sedan när man är 6 år börjar man i förskoleklass och när man är 7 år börjar man i skolan.
/j skriver,#20: Nej, håller med dig. Det kan ha varit en obehörig förskollärare (eller barnskötare). Jag tänkte själv tanken, men som någon annan skrev, eftersom man inte vet, så är förslaget förskolepersonal bra tycker jag.
Jag är själv inte förskollärare, men snart färdig lärare, (men med specialisering inom skriftspråksutveckling och matematik för tidigare åldrar). Dock skulle jag själv inte tycka om att bli kallad dagisfröken om jag var högutbildad förskollärare eftersom det underminerar kompetensen för dessa personer. Man har MINST 3,5 år universitetsutbildning som förskollärare, medan barnskötare (som också blir kallade dagisfröknar) har 3 årig gymnasieutbildning. Man har alltså olika kompetenser. Jag tycker Grim #63 hade en riktigt bra poäng.
Dessutom, att man aldrig skulle kunna få barn att säga förskollärare? vad sägs om att de vuxna säger det istället så följer barnen efter.
Nu slutar jag tjata om detta. Tack och hej.
fan vad fjantiga alla är. om okunniga bara kan acceptera att dagis är ett smeknamn för daghem som det sedan ni gick där har bytt namn till förskola och vars personal är förskollärare eller barnskötare, så accepterar åtminstone jag att ni säger dagis och dagispersonal. det är HELT OK att säga dagis, men acceptera att rent formellt så heter det inte så längre! grah, vilken jävla nivå ligger ni på.
Att kalla en Dagisfröken för förkolelärare skulle vi också bli fel, för de har ju inte lika lång utbildning som en ”vanlig” lärare. Betyder det att vi så småning om måste kalla de som lär ut saker till barn på 7 år och uppåt för ”långutbildade lärare” eller något liknande som ger dem högre status, eftersom ordet lärare i förskolelärare för tankarna till ”vanliga” lärare och det kan ju vara jobbigt för de ”vanliga” lärarna eftersom de faktiskt har högre utbildning än förskolelärarna och kan tycka att det är jobbigt att bli förknippade med dem när de du har ansträngt sig och utbildat sig för att få lära ut saker til barn i ettan, tvåan osv? Eller kan vi bara lägga ner diskussinen innan vi gör bort oss ännu mer?
Håller med lillavild. Dagsverksamhet…förskola…dagis är ett lättare ord för barnen att säga, vilket antyder att det är dem själva som har kommit på den här förenklingen. Blir ni lärare arga när tonåringarna säger plugget istället för skolan? Jag betvivlar att ni förskolelärare en gång om dagen samlar alla barnen och går igenom stavning, matematik osv. Det gör ni inte! Jag praoade (jag vet att det inte heter så längre) på ett dagis (förskola) för ett par år sedan och det gick till ungefär som när jag gick på denna dagsverksamhet. Man leker 90% av tiden, har samling där man sjunger söta små visor, äter mat och DÅ och DÅ samlar man barnen för vad jag antar är för att kontrollera deras språkutveckling (frågor ställs till barnen om allt mellan himmel och jord). Jag tycker absolut att dagispersonal har rätt till högre lön, men jag tror inte att de får det genom att vägra låta sig bli kallade dagisfröknar. Dagsverksamhet. Verksamhet är ett ord som antyder att något är på gång. Att det inte bara är lek det handlar om. Men frågan är ju dock om små barn ska drillas liksom de i grundskola och uppåt? Låt dom leka!
pissenisse har typ 220 högskolepoäng, men ni får gärna kalla pissenisse för dagisfröken om ni vill. Kommer det några små barn (eller hundvalpar) till min arbetsplats så leker jag hellre med dem än sitter i tråkiga möten.
Ni får även kalla pissenisse för rörmokare. För om det är stopp i toaletten eller vasken, eller om en toalettsits är trasig så fixar pissenisse detta.
På minner precis som en i min klass hon säger oxå så fast hon 10 år äldre; 15 år
# 74 Dagis in your hearts: Förskolelärare har lika lång utbildning som lärare för lågstadiet så det så. Lärare som lärare min vän. Och visst, barnen på förskolan får gärna kalla mig för dagisfröken om de vill, men vuxna borde veta bättre.
#63 Grim: Ang städare. Jag tycker att de som är duktigast ska få ha en proffsigare titel, och de som är kassa kan få hela städare. Utbildning är ju inte värt något om du inte klarar att tillämpa den :-P
#63; Ja, jag går på (hög)skolis. Det brukar jag alltid skriva när jag söker jobbisar. Tycker det blir lite mer avslappnat, på nåt sätt. Inte så mycket ”Hej, här är jag i vuxna världen”-känsla.
Det heter bil, chaufför, rörmockare, mack, dagis och dagispersonal och kan dom inte ta det så visar det bara hur dåliga de är.
Varför lägga till ”djävla” när det gäller städare?
Jag ser att en politiskt korrekt tomte ändrat till ”förskollärare”
Är ni säkra på att personen ifråga har den korrekta utbildningen för att kallas förskollärare? Tänk om det var en simpel barnskötare eller (hemska tanke) en outbildad vikarie?
Är det inte bäst att skriva ”Personalen inom förskoleverksamheten:” om ni nu ändå strävar efter korrekthet?
Damn, vilka diskussioner. Det här kan nå negerbollsnivåer. Eller förlåt, förskolebollsnivåer!
#73 och #79 reder ut begreppen riktigt bra och verkar vara insatta i ämnet. Tilläggas kan att efter 3,5 års lärarutbildning har man behörighet att arbeta med barn/elever i åldrarna 0-12 år. Däremot specialiserar man sig mot en särskild åldersgrupp, exempelvis förskola & förskoleklass (0-6 år). Iom förskolans läroplan som kom 1998, ska saker som matematik, språk, naturvetenskap, osv även ingå i förskoleverksamheten, även om mycket tyngd ligger på barnets personliga utveckling socialt och emotionellt, där den fria leken är en oerhört viktig del.
Sonia #76; sorgligt att dessa krav inte uppfylldes på din praoplats, eller att de åtminstone inte informerade dig om syftet med det de gjorde.
Damon; Det är inget fel på varesig negerbollar eller förskolebollar =)
Nu ska jag försöka hålla tyst ett tag…
Haha Damon, jag tänkte just skriva att dte här börjar likna choklad-/negerbollsdiskussionen.
Slappna av gott folk, det är ju bara ord!
haha söt :D
# 53,64,67,71,75 är mina nya idoler. Framför allt 53. Varför är det så viktigt att någon annan vet vilken universitetsutbildning du tagit? Du har ju ditt jobb för det. Hävda sig själv var det ja..inte så proffsigt nej. Någon som förresten läst igenom alla kommentarer, och fortfarande minns vad tjuvlyssningen ursprungligen handlade om?
Inatt ska jag drömma om min dagisfröken Britt.
HAHAHA
En fråga: Vem var tjuvlyssnaren? Kalle~3? Eller dagisläraren?
Bla bla blubb sluta bråka! Super-gullig tjuvlyssning. Nu börjar jag tänka på alla gulliga ~5-åringar jag har träffat!
Logisk unge ;D
Låter iaf som en mycket trevligare diktator än många andra ;-)