Safe sex – You’re doing it wrong

Vaccinationsbyrån, Uppsala

En man ~75 kommer in och sätter sig bredvid en annan man ~65. Man 1 funderar över influensavaccin och de pratar en stund.
Man 1: Men fungerar vaccinationen för den vanliga influensan mot svininfluensan också?
Man 2: Nej, det är ju olika saker. Som att du fortfarande kan bli förkyld fast du äter P-piller…

Cred: Julia

30 thoughts on “Safe sex – You’re doing it wrong

 1. jakecake says:

  man 1 äter p-piller

 2. Åza says:

  usch, vaccinet är ju bara gift dom sprutar in i oss, det gör ju oss ännu sjukare! Tänker inte ta det där skiten :(

 3. reptilanden says:

  Håller med Åza. Tänk en en ny en ny influensa varje år, med ännu mer vaccin. Fast jag tror att framtidens influensa utvecklas: den kommer med vaccin som tillbehör.

 4. Emeric says:

  Vad är roligt med det här? Det stämmer ju. Fast jag är osäker på om man ÄTER p-piller.

 5. nadja luong says:

  japp MAN äter p-piller… skit bra!

 6. HairySwede says:

  Men around the age of 75 are at a high risk for pregnancy. Im glad to see them taking precautions.

 7. Floatpooper says:

  Nu tar jag, snörvel, host,ett b-biller!

 8. Wildheart says:

  Förkyld trots P-piller?
  Rinner det om musen då?

 9. lillflickan says:

  #4, hur ska man annars få i sig pillret?

 10. Vänsterhäntas Dag says:

  #4 Emeric: Så mina förkylningar de senaste 15 åren har varit illusioner?

 11. Floatpooper says:

  Bra VhD, sätt P för Emerics illusioner!

 12. Andreas 2 says:

  #2: EXAKT!!

  Säg nej till vaccin! Tänk på allt det som de orsakar. T.ex. att sjukdomar som tuberkulos, difteri, stelkramp, kikhosta, mässling, påssjuka, röda hund etc. inte längre existerar så gott som alls i Sverige. Ush, med dessa vaccin.

 13. Emeric says:

  VhD: Det är klart de varit illusioner! Om det är någon som märkt att du varit förkyld har de också haft illusioner! ;)

 14. Emma says:

  #2 och #3.. jo precis.. gift är vad det är..

  herregud vad folk är obildade.. det dom sprutar in är avdödade viruspartiklar.. alltså viruset som har dött så att vi inte kan bli sjuka av det men ändå utvecklar ett immunförsvar för det.. så om vi skulle utsättas för det.. och risken är väldigt stor.. så blir vi inte sjuka.. och även om de flesta inte får värre än en vanlig förkylning så skyddar vi de som inte har den turen.. så gå år vaccinera er för bövelen och sluta va så förbannat barnsliga! va spelar det för roll om ni får lite ont i armen en dag mot att du kanske räddar livet på en immunsvag människa?

  som #12 säger.. alla dessa sjukdomar (förutom tuberkulos som är påväg tillbaka) har vi lyckats ta kål på i sverige just tack vare vaccin!

 15. pinnen says:

  Wildheart: Så det är du som bjuder på dagen? ;)

 16. Twixy says:

  haha xD och jag som trodde jag skulle slippa bli förkyld nu när jag åt mina :)

 17. Janne K says:

  @ Emma
  Man kan bära smittan oavsett om man är vaccinerad eller ej, så man skyddar ingen annan än möjligtvis sig själv :P
  Om man går som frisk och kräver vaccin ökar man bara på köerna vilket försenar vaccineringen av de som behöver (egoist!). Sen är problemet med just detta vaccin att effektiviteten är låg (högst 40%), att det är ett experimentellt vaccin som inte testats ordentligt (försökskanin) och att ex. invaliditet är en av de möjliga biverkningarna (om de lyckas vaccinera 30% av svenskarna räknar de med att ett par tusen kan få den biverkningen, smällar man får ta).

  Sedan är vaccinet grundat på det vaccin som 1976, som dödade fler än svininfluensan gjorde då och gav allvarliga skador till många fler (för livet). Det finns ett bra vaccin, utan kvicksilver och biverkningar, men pga regeringen var för seg med att köpa in så tog det slut och vi fick köpa skitvaccin. Tyskarna vägrar ex. vaccinera sina soldater pga biverkningarna och vaccinets ineffektivitet.

  Allt handlar såklart om det naturliga urvalet, vanliga läkemedelstestare får många tusen för att riskera sina liv men många svenskar är blåögda nog att göra det gratis.

  ”ta inte emot godis från främlingar, köp inte medicin via nätet, men vaccinera dig för Guds skull om du är fullt frisk med ett vaccin som har grymma biverkningar och låg effektivitet”. Tja, de som är ”friska” och frivilligt riskerar sin hälsa trots uttalanden från professorer och läkare om dumheterna med detta vaccin, de kan då få ta konsekvenserna. Vraje dag föds det en ny idiot men sällan att så många lämlar frivilligt tågar mot kanten…

  Kan bara för nöjet påpeka att man nyss var i Skellefteå, där sörböleskolan hade 160 smittade/sjuka elever. Kan också påpeka då familjen blev sjuk att det var ca 38 grader feber i två dagar, och vanliga förkylningssymptom i 5. Sen blev man fullt frisk igen, samma sak gäller övriga drabbade. Ingen behövde varken söka läkarhjälp eller fick några men/svävade i fara pga influensan.

  Bara detta är 160+ levande bevis på att svininfluensans dödlighet bara handlar om förstasidor och lättlurade personer. Såklart, 2 svenskar har dött, en med hiv-smitat och en med hjärtproblem/nedsatt immunförsvar. En vanlig flunsa brukar ha dödat ett 30-tal personer (minst) vid det här laget, vart är alla döda då?

  Vi läste ju alla i Aftonbladet/expressen om hur unga som gamla skulle massdö, men inget har hänt. De gamla har redan nedsatt immunförsvar och tenderar att drabbas hårt av flunsa men även de överlever, mirakel eller bara felinformation?

  Tur att man själv är smart nog att vara lite källkritisk och inte tro på allt aftonbladet säger (jordens undergång 2000, meteor 2004, domedag 2012, partikelaccelerator = undergång, svininfluensa = massdöd, kom igen? när ska folk vakna?

 18. reptilanden says:

  # Janne K skriver: good punchline! (Detta är ett PS)

 19. Heja says:

  Janne K: Massmedia tjänar på att överdriva, visst. Och nog för att massvaccinationen är tveksam ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Även vaccinets effektivitet kan ifrågasätta. Men det är fortfarande ofarligt att vaccinera sig. Att man förutsätter att flera tusen svenskar kommer att bli invalidiserade är skitsnack. Att man riskerar sitt liv genom att vaccinera sig är också skitsnack. Läs t.ex. på smittskyddsinstitutets hemsida. Har du mer trovärdiga källor någon annanstans så presentera gärna dom (youtube, vaken.se etc. räknas inte som mer trovärdig än Smittskyddsinstitutet).

 20. Ersc says:

  @ Janne K:
  hmm, det känns som om de som utvecklat vaccinet har koll på vad de gör, men det är ju bara en känsla..

 21. Wildheart says:

  #16 pinnen: Dagens rätt? Eller feil? Eller dubbel?

 22. pinnen says:

  Wildheart: Dagens dementa kommentar! ;)

 23. Slem says:

  Heja:

  Varför tror du att det är ofarligt att vaccinera sig? I vissa fall kan immunförsvaret löpa amok med diverse olika biverkningar som följd. Jag är bara en lekman, men det är ingen (förutom du då) som förnekar att det föreliggar risker med vacciner.

 24. Nort says:

  Får hålla med #4 här, det verkar faktiskt vara en rimlig analogi. Lite skrämmande att folk verkar ha så svårt att tyda det svenska språket.

 25. Samuel says:

  Enda vettiga argumentet jag kan komma på för att inte vaccinera sig är väl att vi redan är för många av vår art för att andra arter ska få livsrum. Jag väljer därför att inte argumentera emot Janne K el Åza, utan säger bara: Smittkoppor, någon? (Om du av låg ålder eller annan orsak inte känner till denna sjukdom: Google är din vän!)

 26. Skägget says:

  @Janne K

  Källor på dina påståenden?

  Annars kan du väl vandra tillbaka till vaken.se

 27. Quattis says:

  Man 2 säger att man fortfarande kan bli förkyld trots att man tar p-piller, men förkylning är ju ett virus, inte en bakterie så det är väl självklart. Det är också självklart att man inte blir frisk från sin förkylning trots att man tar vaccin, vaccinet är mot bakterier. Konstigt resonemang, hur tänkte man 2 med sitt uttalande egentligen?

 28. Samuel says:

  @Quattis: Undrade först om du trodde att spermier var bakterier, men sen förstod jag var du gick vilse… ”Svininfluensan” orsakas, som alla andra influensor av virus, och vaccinet är mot viruset, precis som ex.vis Havrix är hepatit A-virusvaccin. Difteri och stelkramp är ett par bakterieorsakade sjukdomar som vi vaccineras mot i barnvaccinationsprogrammet, mässling är en av de virusorsakade. Även parasitvaccin förekommer. Förresten, varifrån kommer tron att detta är en ”extra”, ovanlig, influensa, och att vi därpå kommer att få den ”vanliga” influensan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *