Sannolikt, det betyder väl något som är likt sanning…

Lila linjen, Nödinge

Gymnasiekille 1: Alltså matten, statistik är såå himla onödig!
Gymnasiekille 2: Ehm, eller vad menar du då?
Gymnasiekille 1: Jamen, det är så himla onödigt bara. Jag menar, hur stor är chansen att den här bussen som vi sitter på just nu kommer bli träffad av en bomb i detta ögonblick?
Gymnasiekille 2: Jag vet inte. Inte så stor kanske…
Gymnasiekille 1: Ja men, det är ju 50% chans!
Gymnasiekille 2: Va?!
Gymnasiekille 1: Ja, antingen så händer det eller så händer det inte. Statistik…så jävla onödigt!

75 thoughts on “Sannolikt, det betyder väl något som är likt sanning…

 1. Tenebre says:

  John: lustigt nog har kreationistfabeln ännu större brister än evolutionsläran har. De eventuella brister som finns i evolutionsläran beror på att man ännu inte upptäckt visa pusselbitar i kedjan som lett till att vi finns här på den här planeten.
  Om man konstant skulle tillskriva ett högre väsen alla saker man inte vet hur de kommit till skulle vi inte ha någon civilisation idag.

 2. Karin says:

  Logikens röst har talat…

 3. John 2 says:

  Svaret till Alexanders problem är att du har två tredjedelars chans att vinna om du byter. För när du första gången väljer dörr, är det ju två tredjedelars chans att du väljer fel. Och då är det bättre att byta sen!

 4. Mathias says:

  Jag håller med från början till slut. Liknelsen sänker all empirisk vetenskap i två meningar. Den som tycker annorlunda kan ju beränka sannolikheten för att en bomb träffar bussen. Även om en sådan beräkning skulle mynna ut i något som kan göra anspråk på att vara vetenskapligt är det fullständigt värdelös kunskap.

  Antingen smäller det eller så smäller det inte.

 5. michalis says:

  BÄST.. HELT ENKELT BÄST.. fan sådär vill jag också resonera, så RÄTT :D

 6. Munche says:

  Det som hände i Hindenburg var så osannolikt att om det ens hände så hände det i alla fall inte i Hindenburg!

  Fast om man ska snacka om onödiga/ologiska grejer så kan man ta en kik på Företagsekonomi A. Mina polare drev UF-företag och var mycket väl medvetna om att de låg några lax back från utgångspunkten (eftersom de skjutit till eget kapital) men när de ställde upp en korrekt ekonomisk redovisning (dubbel bokföringen enligt den galna italienska munkens metod) visade det sig att de hade kunnat hala upp 3 lax ur fickan med en gång. Så måste det vara, för det stod så på papperet!
  10 poäng till den som kan ge ett korrekt exempel på hur denna ekonomiska uträkning ”stämde”.

 7. John 2 says:

  Mathias: fast om man vet att det är 70% chans att en buss sprängs kan man ju undvika att åka med den… Att någorlunda kunna förutsäga framtiden är också nyttigt.

 8. k says:

  helt sant ju. jag tror inte killen var dum nå¨nstans, bara irriterad på matten som alla andra på gymnasiet. ren visdom!

  dock funderar jag; är det statistik? kallas det inte sannorlikslära? är det en del av komiken eller är det jag som är dum nu..

 9. Jim says:

  Ber om ursäkt, men statestik har med saken att göra. ”Statistiskt sett kan sannolikheten vara en viss procent…” Inte ovanligt med sådanna kopplingar precis.

 10. anna says:

  hahaha , så jävla klockrent!
  killen har helt rätt , va fan , statistik är onödigt , antagligen händer det , eller så händer det INTE ;D

 11. WaZzuP115 says:

  Men så dumt, bara för att det antingen händer eller inte händer, betyder ju sannolikheten är 50%.
  För det är oftare som en buss inte sprängs än att en buss sprängs, annars skulle hälften av alla bussar sprängas.

  Orka ta ett logiskt argument ur sitt sammanhang.
  ”antingen så händer det eller så händer det inte” har inget med sannolikheten att det ska hända eller inte..

  Dumlogik xD

 12. Jakob says:

  John: Japp, där har du anledningen till att de antika grekerna var mer framstående än babylonierna – de sistnämnda tillskrev allt de inte förstod sig på till Gud, medans grekerna istället sökte anledningarna bakom allt.

 13. niklas says:

  John #50: Jag är ateist och argumenterar inte för att det är 50% chans att gud inte finns, jag menar att även om det finns brister i evolutionsteorin, så finns det även det i skapelseberättelsen, och när varken evolutionsteorin eller skapelseberättelsen stämmer så kan vi i brist på en fjärde (?) teori dra slutsatsen att det flygande spagettimonstret lär finnas.

  Gud vilket bra resonemang, det låter som när en matematiker skulle bevisa matematiskt att Gud fanns (eftersom den ryske tsar, vilken det nu var matematikern ifråga var inbjuden till) bad honom göra det. Beviset som gavs var ungefär, starkt förenklat, ”2+2=4, ergo: Gud finns”.

 14. Karolin says:

  Hah, jag tänkte också på Tage Danielssons monolog ”Om Sannolikhet”, jag har den i min Mp3 och lyssnar på den jätteofta för den är SÅ HÄR jäkla bra! Om någon vill ha den är det bara att maila mig på karolin96@hotmail.com så kan jag försöka skicka den till er (om ni inte vill ladda ner den själva). Diggar den här killens syn på matematik, älskar när folk gör saker enklare…

 15. Karolin says:

  isabell66: Är det bara jag som hittar fel i den där återgivningen av monologen? På sina ställen saknas hela meningar… Har du mailadressen till han som gör sidan?

 16. lumlan says:

  Statistik är inte riktigt samma som sannolikhet.

  Exempel: Statistiskt sätt är risken att bli misshandlad störst om du är en ung man som går på krogen, om du har ett jobb som t ex polis, väktare osv, eller om du är kvinna och lever/levde i en parrelation med en man.

  Utifrån detta skulle man sedan kunna räkna ut sannolikheten för att jag, t ex, skulle bli misshandlad.

  Fast det lämnar jag hellre till politiken (statistik är politik mer än vad det är matte…): för antingen så händer det eller så händer det inte!

  :p

 17. Kiranja says:

  Underbar hänvisning till en riktigt rolig monolog i rubriken!

 18. Simone says:

  Coooolt jag brukar åka med den bussen ju:D Och killen har ju helt rätt:D

 19. Siri L says:

  Finns det så många tjuvlyssnat-läsare häromkring?
  Jag bor i Alafors!

  PS. ”Mormor”, har du skrivit en av dessa komentarer?

 20. Hanna, says:

  sant ju vafan ;)

 21. TRUNKON says:

  den här killen borde börja lira raggae eller vare nu alla puckon håller på med för musik.

 22. Vompa says:

  Det där var ju en helt eminent rubrik.

 23. Oxido says:

  #51 Tenebre: Det där med civilisationen gäller inte. Religionen fungerade mycket tidigt som något som band ihop stora grupper vilket var gynnande i överlevnadssynpunkt. Stora grupper med gemensamma värderingar är ju precis det som ger en civilisation.
  .
  Huruvida man tror på evolutionsteorin får man välja själv vare sig man är religiös eller ej, det är trots allt bara en teori.

 24. Einar says:

  @AT
  Rätt onödigt med den här kommentaren eftersom du troligen aldrig kommer läsa den, men jag känner mig cool, så jag skriver det ändå.
  Bara för att en sak har 50% chans att hända under ett ögonblick betyder det inte att den har 100% chans att hända under två ögonblick. Den har givetvis 50% chans att hända även nästa ögonblick, och så fortsätter det.

 25. KajBu says:

  Sannolikheten för nånting kalkyleras väl bäst med en sannolikhetskalkylator?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *