"Speciellt jag"

NK, Stockholm

En stilig dam ~50 kommer in på en affär på NK och det unga butiksbiträdet rusar ivrigt fram.
Butiksbiträdet: Hej! Letar du efter något speciellt?
Damen (på sjungande finlandssvenska): Ja, det gör alla kvinnor.

Cred: Linda Niklasson

56 thoughts on “"Speciellt jag"

 1. Finlandssvensk Linnea says:

  #49: Det är sant att de finnar som lär sig svenska talar främst finlandssvenska eftersom det är den versionen av svenska vi talar här, när ni talar rikssvenska som formellt språk så talar vi något som kallas högsvenska… alltså är det det som lärs ut i skolorna, både i svensk- och finskspråkiga sådana. Men det finns ju olika nivåer av att behärska ett språk, och i allmänhet så märker man nog på brytningen när en finskspråkig talar svenska. Lika som det säkert märks när engelsktalande kanadensare försöker sig på franska, t.ex! Jag tror att ang. sverigefinnar så har miljön en stor betydelse, när de omges av sverigessvenska dialekter så är det såklart det man snappar upp. Träffade en gång en tjej från Göteborg med finska föräldrar, och när hon talade finska var det med mycket tydlig rikssvensk accent. Ålands befolkning talar ju också en form av finlandssvenska men den låter mer som rikssvenska, tycker vi fastlands-finländare i alla fall.

  #50: Jag skulle nog säga att han är finne! Finlandssvenskar har inga problem med att uttala bokstaven ”b” eller bokstavskombinationerna, ”kn”, ”sch”, ”stj”, et.c, emedan de existerar i princip inte i finskan, förutom i en del låneord. Banaani för banan, t.ex, uttalas ofta mer som panaani. Faktum är att så som jag förstått det kan det så svårt för finnar att uppfatta skillnaden mellan b och p att de kallar b för ”mjukt p”… därmed inte sagt att det är så för alla. :]

 2. Carolina!!! says:

  Hahahahaha, jag e 100 % säker på att det där va min mormor! Hon e finsk. Det beskrevs exakt som hon, och hon e alltid på NK och shoppar hahaha….. Typiskt hennes kommentar! ;D så skön hon är asså haha….

 3. Oxido says:

  Sjungande svenska med finsk brytning som den korrekta titeln på talet tydligen är.

  Allihop tillsammans nu!

  ”Vem är du, vem är jag, levande charader!”

 4. Vräven says:

  Men det måste ju vara jesutanten!!! Hon hänger ju alltid på NK o går runt o sjunger!

 5. Beeen says:

  #38 Håller med om sista meningen, H:fors dialekten är väldigt trög (no offense). Är själv Finlandssvensk från Österbotten men tycker inte att finlandssvenskan i min trakt är speciellt sjungande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *