Ögonmottagningen, Kalmar lasarett
Två äldre damer ~70, som inte träffats på länge, pratar om varför de befinner sig på sjukhuset. Den ena (dam 1) är där på grund av sina ögon, medan den andra (dam 2) är där för att hälsa på sin make.
Dam 2: Ja du förstår han har blivit dålig. Han har en sådan där kateder inopererad där bak, och nu har han fått ont.
…roligt att se hur folks irritation över ovidkommande diskussioner (om svenska språket i det här fallet) blir till en helt egen ovidkommande diskussion XD
Skönaste rubriken :)
#48 Chuzzle: ja vadå, du trodde väl inte att vi diskuterade tjuvlyssningarna här?
Marie din lurifax. Du kunde valt vilken annan lärare som helst och sluppit rabalder men du valde svensklärare och såg fram emot en fin diskussion =)
Jag tyckte länken i #8 förklarade det mesta. Massa bra argument som framförs på ett prestigelöst och trevligt vis. Läs!
Det är Maries fel! Njuter du nu eller?
jocke: valde svensklärare eftersom jag tyckte att damerna borde få hemläxa i svenska/ordförståelse.
#4 Tobias Lundqvist: Det heter SVENSKlärare!!!!!!!!!!!!!! Fuuuullt seriöst, alltså.
Haha! Den där fick mig att skratta gott :)
Ekar det här inne?…
#48 sofia, klicka på mig :):
Oups, fel tangent.
#48 sofia, klicka på mig :): Han hade ju möbeln i brunögat.
För övrigt så är det väldigt vanligt att folk, i synnerhet äldre, säger kateder istf. kateter. En kateter används för att tappa ut vätska ur kroppar, vanligtvis urin men även andra vätskor t.ex. vid sårdränering.
Hm ännu en tjuvlyssning där tjuvlyssnaren troligen har hört fel.. kateter/kateder
#45 Tess: det är ju fortfarande så att crewet på Tjuvlyssnat kollar kommentarerna innan de postar dem på sidan. Troligen har de flesta som svarade på Tobias Lundkvists fråga gjort det innan alla kommentarerna började postas.
#28 Macke; om personen som hörde det inte förstått skillnaden mellan kateder och kateter, tror du han/hon hade brytt sig om att skicka bidraget hit då? ;-))
”Magister Tjäder,
kliver neder,
från sin sjuvåningskateder.
Mera mat, mor Margareta,
böcker kan man inte äta,
de är för vinkelräta”
— Lennart Helsing
#53
Nej, så naiv är jag inte… när har någon någonsin diskuterat det som är menat att diskuteras? I något sammanhang?
Om den stackars mannen med katedern hade riktig otur hade han nog också skurit sig ordentligt och fått en kompressor i såret…
shit vilken trött rubrik, den var verkligen inte rolig
Men seriöst, är det ingen som har reagerat på att rubriken faktiskt är briljant? Jag förstod den inte förrän nyss, då jag funderade på varför Marie hade valt att skriva just ”svenskläraren” och inte bara ”läraren”.
Jag måste naturligtvis lägga mig i diskussionen, svenskastuderande som jag är. Ja, jag skriver svenskastuderande, eftersom jag anser att det borde vara det korrekta. Varför? Jo, för att i de exempel som lyfts fram är alltid förleden (flick- kruk-) substantiv. Svenska- är däremot inget substantiv och kan därför inte kategoriseras enligt de regler som faller för substantiva förled (med förbehållningen att ”svenska” visserligen är ett substantiv när man talar om en kvinnlig svensk medborgare, men i sådana fall ska man alltså stryka a:et i sammansättningar).
Dessutom borde förledet svenska- användas istället för svensk- för att slippa förvirring om det handlar om undervisning i svenska språket eller om svenskar.
(och ja, kommentarerna är till för att man ska diskutera och Marie fullständigt bjöd på diskussionen med den rubriken och nej, jag har inget liv, jag är svenskastuderande).
Marie: Vi skulle inte få hemläxa i svensk/ordförståelse då?
nathan (#24) skriver:
”men ja, vem fan bryr sig. det är innebörden i meningen som har betydelse. allt annat ordbajseri är bara bakåtstävande larv”
—
Nu snackar du goja. Innebörden är givetvis viktigast, men språkregler är till för att underlätta flyt och förståelse. Stavfel, grammatikfel, syftningsfel, särskrivningar och brist på interpunktion försvårar kommunikationen mellan människor, även om innebörden går att förstå.
Nu tycker jag personligen att ”svenskalärare” fungerar utmärkt och att det borde godkännas av alla, men det är helt okej att inte alltid hålla med varandra. Det är däremot ingen anledning att racka ner på ALLA regler och ALL grammatik och kalla det för ”bakåtsträvande”.
Sedan förstår jag inte varför så många människor (då syftar jag inte nödvändigtvis på den här tråden) vill kokettera med att de är obildade. Även om man vill bryta mot språkregler är det väl bra mycket roligare att känna till vad det är man bryter mot?
# 71 Robin (inte Hood) skriver:
”Jag måste naturligtvis lägga mig i diskussionen, svenskastuderande som jag är. Ja, jag skriver svenskastuderande, eftersom jag anser att det borde vara det korrekta. Varför? Jo, för att i de exempel som lyfts fram är alltid förleden (flick- kruk-) substantiv. Svenska- är däremot inget substantiv och kan därför inte kategoriseras enligt de regler som faller för substantiva förled (med förbehållningen att ”svenska” visserligen är ett substantiv när man talar om en kvinnlig svensk medborgare, men i sådana fall ska man alltså stryka a:et i sammansättningar).”
—
Appappapp! Svenska i det här fallet ÄR ett substantiv. Det syftar på ämnet svenska och språket svenska, d.v.s. ”svenskan” i bestämd form. ”Svenska” har här definitivt övergått till att bli ett substantiv (”svenskan”), från att ha varit ett adjektiv (”svenska språket”).
Sedan håller jag i förlängningen med dig i alla fall, att ”svenskalärare” och ”svenskastuderande” bör kunna användas. Men det tycker jag har mer att göra med fonetiska skäl.
#74 Osmo: Du har naturligtvis rätt. I mitt något trötta tillstånd ansåg jag att man inte kan säga ”en svenska”, men kom aldrig så långt att pröva med adjektiv. ”En god svenska” går ju utmärkt.
Men jag håller fast vid mitt uttalande om att eftersom ordet är speciellt när sammansättningsformen svensk- betyder något helt annat (till skillnad från flick- som inte gör det) så borde man ändå behålla a:et.
Nu håller du ju med mej på den punkten så det kanske är onödigt att argumentera vidare.
Det var jag som tjuvlyssnade” Jag KAN skillnaden mellan kateder och kateter! Damen med katedermannen hade fått syn på sin väninna i korridoren, och sprungit ifatt henne för att ”prata ikapp”. De hade visst inte setts på länge. Det är ganska mycket info som inte tas med i tjuvlyssnat för att det ska bli rappt.
Angående diskussionen om svensklärare eller svenskalärare: Svenskalärare (och andra förled med svenska-) är helt godkänt att använda när det syftar på svenska som språk. (jfr. svenskabok som är en bok i språket svenska).
Över till kateder så är det egentligen stolen, inte bordet som åsyftas (latin: cathedra, stol med armstöd)
Nåväl, slut med svenskalektionen från min sida nu, själva tjuvlyssnathistorien var ju rolig…
Tack Gode Gud att jag är född dyslektiker ocg humorist
o en gång blev jag RIK:ad – det var skönt
(Ren Intermitterende Kateterisering – RIK)