Svenskläraren: Vem fan tog mitt bord?

Ögonmottagningen, Kalmar lasarett

Två äldre damer ~70, som inte träffats på länge, pratar om varför de befinner sig på sjukhuset. Den ena (dam 1) är där på grund av sina ögon, medan den andra (dam 2) är där för att hälsa på sin make.
Dam 2: Ja du förstår han har blivit dålig. Han har en sådan där kateder inopererad där bak, och nu har han fått ont.

79 thoughts on “Svenskläraren: Vem fan tog mitt bord?

 1. Chuzzle says:

  …roligt att se hur folks irritation över ovidkommande diskussioner (om svenska språket i det här fallet) blir till en helt egen ovidkommande diskussion XD

 2. Jakob says:

  Skönaste rubriken :)

 3. Happymealungen says:

  #48 Chuzzle: ja vadå, du trodde väl inte att vi diskuterade tjuvlyssningarna här?

 4. Jocke says:

  Marie din lurifax. Du kunde valt vilken annan lärare som helst och sluppit rabalder men du valde svensklärare och såg fram emot en fin diskussion =)

 5. Martin says:

  Jag tyckte länken i #8 förklarade det mesta. Massa bra argument som framförs på ett prestigelöst och trevligt vis. Läs!

 6. Stunning says:

  Det är Maries fel! Njuter du nu eller?

 7. Marie says:

  jocke: valde svensklärare eftersom jag tyckte att damerna borde få hemläxa i svenska/ordförståelse.

 8. Diana says:

  #4 Tobias Lundqvist: Det heter SVENSKlärare!!!!!!!!!!!!!! Fuuuullt seriöst, alltså.

 9. lojsan says:

  Haha! Den där fick mig att skratta gott :)

 10. Degen says:

  Ekar det här inne?…

 11. Ubbelubb says:

  #48 sofia, klicka på mig :):

 12. Ubbelubb says:

  Oups, fel tangent.
  #48 sofia, klicka på mig :): Han hade ju möbeln i brunögat.
  För övrigt så är det väldigt vanligt att folk, i synnerhet äldre, säger kateder istf. kateter. En kateter används för att tappa ut vätska ur kroppar, vanligtvis urin men även andra vätskor t.ex. vid sårdränering.

 13. Bongo says:

  Hm ännu en tjuvlyssning där tjuvlyssnaren troligen har hört fel.. kateter/kateder

 14. Vänsterhäntas Dag says:

  #45 Tess: det är ju fortfarande så att crewet på Tjuvlyssnat kollar kommentarerna innan de postar dem på sidan. Troligen har de flesta som svarade på Tobias Lundkvists fråga gjort det innan alla kommentarerna började postas.

 15. karo says:

  #28 Macke; om personen som hörde det inte förstått skillnaden mellan kateder och kateter, tror du han/hon hade brytt sig om att skicka bidraget hit då? ;-))

 16. pissenisse says:

  ”Magister Tjäder,
  kliver neder,
  från sin sjuvåningskateder.
  Mera mat, mor Margareta,
  böcker kan man inte äta,
  de är för vinkelräta”

  — Lennart Helsing

 17. Chuzzle says:

  #53

  Nej, så naiv är jag inte… när har någon någonsin diskuterat det som är menat att diskuteras? I något sammanhang?

 18. nebbig says:

  Om den stackars mannen med katedern hade riktig otur hade han nog också skurit sig ordentligt och fått en kompressor i såret…

 19. ceasar says:

  shit vilken trött rubrik, den var verkligen inte rolig

 20. Liffon says:

  Men seriöst, är det ingen som har reagerat på att rubriken faktiskt är briljant? Jag förstod den inte förrän nyss, då jag funderade på varför Marie hade valt att skriva just ”svenskläraren” och inte bara ”läraren”.

 21. Robin (inte Hood) says:

  Jag måste naturligtvis lägga mig i diskussionen, svenskastuderande som jag är. Ja, jag skriver svenskastuderande, eftersom jag anser att det borde vara det korrekta. Varför? Jo, för att i de exempel som lyfts fram är alltid förleden (flick- kruk-) substantiv. Svenska- är däremot inget substantiv och kan därför inte kategoriseras enligt de regler som faller för substantiva förled (med förbehållningen att ”svenska” visserligen är ett substantiv när man talar om en kvinnlig svensk medborgare, men i sådana fall ska man alltså stryka a:et i sammansättningar).
  Dessutom borde förledet svenska- användas istället för svensk- för att slippa förvirring om det handlar om undervisning i svenska språket eller om svenskar.
  (och ja, kommentarerna är till för att man ska diskutera och Marie fullständigt bjöd på diskussionen med den rubriken och nej, jag har inget liv, jag är svenskastuderande).

 22. Stunning says:

  Marie: Vi skulle inte få hemläxa i svensk/ordförståelse då?

 23. Osmo says:

  nathan (#24) skriver:
  ”men ja, vem fan bryr sig. det är innebörden i meningen som har betydelse. allt annat ordbajseri är bara bakåtstävande larv”

  Nu snackar du goja. Innebörden är givetvis viktigast, men språkregler är till för att underlätta flyt och förståelse. Stavfel, grammatikfel, syftningsfel, särskrivningar och brist på interpunktion försvårar kommunikationen mellan människor, även om innebörden går att förstå.

  Nu tycker jag personligen att ”svenskalärare” fungerar utmärkt och att det borde godkännas av alla, men det är helt okej att inte alltid hålla med varandra. Det är däremot ingen anledning att racka ner på ALLA regler och ALL grammatik och kalla det för ”bakåtsträvande”.

  Sedan förstår jag inte varför så många människor (då syftar jag inte nödvändigtvis på den här tråden) vill kokettera med att de är obildade. Även om man vill bryta mot språkregler är det väl bra mycket roligare att känna till vad det är man bryter mot?

 24. Osmo says:

  # 71 Robin (inte Hood) skriver:

  ”Jag måste naturligtvis lägga mig i diskussionen, svenskastuderande som jag är. Ja, jag skriver svenskastuderande, eftersom jag anser att det borde vara det korrekta. Varför? Jo, för att i de exempel som lyfts fram är alltid förleden (flick- kruk-) substantiv. Svenska- är däremot inget substantiv och kan därför inte kategoriseras enligt de regler som faller för substantiva förled (med förbehållningen att ”svenska” visserligen är ett substantiv när man talar om en kvinnlig svensk medborgare, men i sådana fall ska man alltså stryka a:et i sammansättningar).”

  Appappapp! Svenska i det här fallet ÄR ett substantiv. Det syftar på ämnet svenska och språket svenska, d.v.s. ”svenskan” i bestämd form. ”Svenska” har här definitivt övergått till att bli ett substantiv (”svenskan”), från att ha varit ett adjektiv (”svenska språket”).

  Sedan håller jag i förlängningen med dig i alla fall, att ”svenskalärare” och ”svenskastuderande” bör kunna användas. Men det tycker jag har mer att göra med fonetiska skäl.

 25. Robin (inte Hood) says:

  #74 Osmo: Du har naturligtvis rätt. I mitt något trötta tillstånd ansåg jag att man inte kan säga ”en svenska”, men kom aldrig så långt att pröva med adjektiv. ”En god svenska” går ju utmärkt.
  Men jag håller fast vid mitt uttalande om att eftersom ordet är speciellt när sammansättningsformen svensk- betyder något helt annat (till skillnad från flick- som inte gör det) så borde man ändå behålla a:et.
  Nu håller du ju med mej på den punkten så det kanske är onödigt att argumentera vidare.

 26. Annacarin says:

  Det var jag som tjuvlyssnade” Jag KAN skillnaden mellan kateder och kateter! Damen med katedermannen hade fått syn på sin väninna i korridoren, och sprungit ifatt henne för att ”prata ikapp”. De hade visst inte setts på länge. Det är ganska mycket info som inte tas med i tjuvlyssnat för att det ska bli rappt.

 27. rigg says:

  Angående diskussionen om svensklärare eller svenskalärare: Svenskalärare (och andra förled med svenska-) är helt godkänt att använda när det syftar på svenska som språk. (jfr. svenskabok som är en bok i språket svenska).

  Över till kateder så är det egentligen stolen, inte bordet som åsyftas (latin: cathedra, stol med armstöd)

  Nåväl, slut med svenskalektionen från min sida nu, själva tjuvlyssnathistorien var ju rolig…

 28. mamma says:

  Tack Gode Gud att jag är född dyslektiker ocg humorist

 29. mamma says:

  o en gång blev jag RIK:ad – det var skönt
  (Ren Intermitterende Kateterisering – RIK)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *