Tjej 2 förstod dock aldrig piken

Älvsjömässan, Stockholm

Två tjejer ~18 pratar med varandra på väg från mässan.
Tjej 1: Alltså, han är ju kommunist! Fatta att vara det, man måste kunna allt om alla revolutioner.
Tjej 2: Jag är glad att du inte är kommunist. De är dumma i huvudet!
Tystnad.
Tjej 1: Människorna här på mässan var ju sjukt duktiga. Skönt att få träffa lite smarta människor för en gångs skull!

89 thoughts on “Tjej 2 förstod dock aldrig piken

 1. NaturligtVis says:

  #46 Gordon Gekko skrev ”För att lägga bensin på den övriga diskussionen så är det så enligt en undersökning förra året att de med högst IQ röstar på moderaterna och vänsterpartiet. Vad detta tyder på vet jag inte […].”

  Det tyder på att det är lätt att vara idealist i teorin!

 2. Boström says:

  Vem är mest egoistisk:
  Moderaten som vill jobba för sin egen brödföda, eller socialisten som vill att alla ska ge åt honom?

  Egoism kan ju dessvärre inte likställas med intelligens, men egoism som egenskap slår inte direkt högt i social ranking…

  F.ö. kan jag rekommendera #1 på Absolute Fångövning 26: Knutna nävar – Arbetarbröder. Väldigt trallvänlig låt (dock inget vidare intelligent band.)

 3. Gorbo says:

  #48 Wildheart: Om du är intelligent eller inte tänker jag inte säga något om men snygg är du i varje fall inte(hänvisar till källor på tjuvtittat). Och eftersom du är ful så är du alltså sämre än de snygga, säkert mindre begåvad också. ;)

 4. snorkfröken says:

  #52: Vem är mest altruistisk? Moderaten som är finansiellt oberoende på grund av sina föräldrars jobb och vill att de som inte klarar av att jobba alls ska slåss om brödsmulor, eller socialisten som skulle tjäna mer på sitt nuvarande jobb om skatterna var lägre men som ändå röstar åt vänster för att de som inte har råd med hyran ska få hjälp?

 5. jurg says:

  vem är mest autistisk? socionomen, som alltid kastar brödsmulor åt sälar, eller moderatorn, som inte låter någon smaka när han köpt fruktnickel?

 6. Tommy says:

  Ha ha ha, tjuvlyssningen var hysad, diskussionen intressant men jurgs kommentar # 55 var klockren!!

 7. Wildheart says:

  #53 Gorbo: Ha-ha, du var tvungen att titta efter!!!

 8. Howard Hughes says:

  16. Det är bevisat att det finns en koppling mellan intelligens och förmögenhet, jobb, social position, utbildning etc. Självklart finns det fattiga, arbetslösa utan ens gymnasial utbildning som är intelligenta och vice versa, men det är undantag: generellt har högutbildade och höginkomsttagare högre intelligens än -utbildade och låginkomsttagare.
  Det är bevisat.

  Sedan hävdade inte vare sig Hitler eller Mussolini att social position var beroende av intelligens. Har du något bevis på att de tyckte så? (Även om det är välkänt att nazistledarna hade hög IQ, enligt de tester som gjordes i samband med Nürnbergrättegångarna.)

  Sedan är de partier med mest politiskt kunniga väljare FP och M, medan S är det parti med minst politiskt kunniga väljare – enligt en undersökning. Kommunister har dock tänkt utanför mallen en aning, så jag skulle tro att de är mer politiskt kunniga än your average sosse, iaf.

  Just intelligens kopplat till politiska åsikter har jag inte sett någon statistik på: även om det är så att kommuner med stark borgerlig majoritet ofta har de intelligentaste invånarna enligt de IQ-test som görs i samband med mönstringen, medan de kommuner med stark vänstermajoritet istället har de mest ointelligenta väljarna.
  Det är dock inte någon säker basis att dra slutsatser ifrån, förstås.

 9. Amanda says:

  #52 Boström: Det där är faktiskt ganska korkat sagt. Bara för att jag röstar vänster betyder inte det att jag vill utnyttja systemet och ”få folk att ge mig bidrag”.. det betyder snarare att jag tänker på de som inte har det lika bra ställt som jag.. gissar att jag måste tillägga att jag inte är lågavlönad..(för det är väl det det handlar om för er). Socialisterna om några är väl de som arbetar för sin brödföda.. Moderater å andra sidan, om jag får generalisera, är ofta rika knösar som inte arbetat en dag i sina liv och helst vill fortsätta att ha det så utan att behöva betala skatt på pengarna de ärvt av pappsen.. och så ska man ju ha hemhjälp, städerska, och OJ vad bra när man slipper betala skatt för det också! Läkarvård och skola gör det ju inget om man får betala för, man har ju pengarnam (bara om de går till en själv och ingen annan), och man vill ju helst inte att ens barn ska gå i samma skola som äckliga arbetarungar… Missförstå mig rätt, jag vet att många höger är egna företagare som sliter. Jag generaliserade som sagt, för det är just det tidigare som moderaternas grundpolitik går ut på!

  Och där var jag klar med att försvara mina åsikter eftersom det inte är det den här tjuvlyssningen handlar om.. (vilket ni högermänniskor direkt gick in och troddde.. tänker då på några av de första kommentarerna som direkt gick in och ”höll med om” att vänstern är dumma)

  Det sorgliga med den här tjuvlyssningen är snarare att folk fortfarande inte vet vad kommunismen handlar om.. att folk fortfarande drar alla kommunister över en kam och tycker att de är dumma i huvudet, när de egentligen inte har en aning om dels vad de snackar om och dels vad ideologin kommunism egentligen står för.. det är tragiskt.. Kommunism i sin grund är en fin ideologi med bra åsikter och tankar.. tyvärr fungerar den inte i praktiken, vilket tyvärr har bevisats ett antal gånger.. Men att människan har en förmåga att vilja styra och bestämma över andra ska vi inte klandra kommunisterna för!

 10. Fredrik says:

  Underbart att se så många som totalt missat poängen. =)
  Inget land i historien har ännu uppnått ett kommunistisk samhälle, kan ju vara värt att poängtera med tanke på att folk av regel verkar lida av den vanföreställningen. Om mna hävdar det så bör man nog läsa lite vad Marx skrev och jämföra med hur verkligheten har sätt ut. Bara för att man kallar sig själv för någonting betyder ju inte att det stämmer överens med verkligheten. Så Sovjet t ex är lika mycket kommunistiskt som en katt är en banan.
  Man behöver inte heller ha kännedom om alla revolutioner för att man är kommunist, däremot så är det ju bra att ha kännedom om alla revolutioner om man vill hävda att man är åtminstonde lite allmänbildad.
  Sen så kan man ju undra varför någon fick för sig att alla som röstar på partier åt vänster hållet skulle vara socialister för det är ju ju inte bara korkat, det uppvisar dessutom att personen ifråga inte borde ha släppts igenom grundskolan.

 11. Pontus says:

  Man behöver inte läsa Marx för att förstå att socialism inte har uppnåts i något land. Han är ju inte messiahs. Fast det trodde förstås Lenin, Stalin och deras efterföljare. Marx sa att kapitalismen först måste industrialisera ett för att det ska kunna bli socialism av det. Eftersom Sovjet var ett bondesamhälle kunde det ju inte bli socialistiskt och Stalin och gänget utväcklade en statskapitalism för att industrialisera det hela. Det funkade ju sådär. Sovjet gick iof från att ha varit ett fattigt u-land till en ganska rik supermakt men socialistiskt blev det aldrig.

 12. Michael says:

  #52 Boström: Jadu, det märks ju att du har ett slags antagande om att folk röstar bara för ens egen vinning, inte samhällets eller de svagas, det säger ju en hel del om ditt tänkande och grad av egoism iallafall.

  Jag är inte vänsterpartist, men skulle aldrig rösta på något som har med moderaterna eller sverigedemokraterna att göra (pga deras försök till förtryck av människor).

  Om det nu ”bevisats” att vänstermänniskor har ”lägre betyg och sämre jobb” så beror det väl mycket på just deras politiska synsätt, så det är väl inte särskilt konstigt… Snarare bristande intelligens att påstå att det har med intelligens att göra.
  För det första; vad är ett ”bra jobb”?? Enligt en högermänniska förmodligen ett jobb relaterat till pengar, status och makt (med goda möjligheter att hävda sig och trycka ner andra); enligt en vänstermänniska mer troligen något där man känner att man trivs och gör en viktig insats, mindre kopplat till den materiella belöningen

  Dessutom är det ju även bevisat att den klass man föds och lever upp i är det i särklass mest avgörande för sådant som social position även i framtiden, och korrelerar myycket högre med det än till intelligens!

  Men okej, eftersom moderater/överklassungar ofta är uppfostrade till att bli mer självhävdande, uppgiftsorienterade, och rent psykiskt har med sig personlig framgång som förebild och förväntning så utesluter jag inte heller att de utvecklat intelligens en liten aning bättre, tendensmässigt bara förstås.

  Men även om högerväljare nu har högre IQ, så kan jag nog sätta mitt liv på att vänsterväljare har högre EQ.

 13. nordmann says:

  # 46 (GG): ”Vidkun var smart i det att han hade hög IQ. Däremot var hans sociala förmåga bristande, och det var förmodligen det som gjorde att han slutade sina dagar i slutet av ett långt rep.”

  Ikke at det spiller noen rolle, men VQ endte sine dager foran elleve riflemunninger.

 14. Johan says:

  #60 Fredrik

  Visst, allt blir inte som tänkt. Så förväntade sig inte Marx och Engels att det var det underutvecklade och icke-kapitalistiska Ryssland som skulle bli det första landet att kalla sig kommunistiskt – eller att i kommunismens namn begå ett långt större folkmord än nazismen.

  Det grundläggande problemet med kommunismen – oavsett om vi pratar om 1848 när Kommunistiska manifestet först kom ut, eller i dag, när analysen till stor del är hopplöst ute – är att ett system som bygger på gemensamt ägande, där staten tillverkar allt, är dömt att misslyckas. Ett dylikt system leder ofelbart till att man får köa i timmar oavsett om man vill köpa sig en liter mjölk, en smaklös limpa eller ett par för stora skor; att man kan skatta sig lycklig om man får förmånen att köra en plastig, gammal bil och att man får bo i en tråkig, nedsliten hyreslägenhet i något betonggrått höghuskomplex där till och med Rosengård framstår som en i jämförelse rent utopisk boendemiljö.

  Detta leder i sin tur ofelbart till att några få, de få som kommer upp sig i systemet, kan ge sig själva fördelar som ett vettigt boende, sommarstuga och en riktig bil; köpa mat som inte enbart är av märke blåvitt och möjligheten att köpa moderna kläder från den fria världens modehus – men också till en stasi-diktatur som per automatik måste förfölja och slänga alla som inte tillåter sig bli nedtystade och nedtrampade i Gulag.

 15. Kurt Westbom says:

  Yorik: Högutbildade röstar vänster? Jag är högutbildad, likaså mina närmaste bekanta. Ingen av oss har röstat vänster och kommer aldrig att göra det heller.

 16. Fredrik says:

  63# Hrm… att prata om en stat i ett kommunistisk samhälle visar bara på att man måste läsa på igen med tanke på att staten har upphört. Det du tänker på är NEP (ny ekonomisk politik, en form av planekonomi infört under sovjettiden). Visst maktkorrumperar men det är också därför att man inte heller ska ha ett avantgarde (även känd som förtruppen) som Lenin förespråkade, utan att använda sig av teorin som den faktiskt var tänkt.
  Sedan så måste man självklart se det som marx skriv i sitt historiskaperspektiv, men det bör man ju göra med allting.
  Sedan så är det ju intressant att det du nämner med köer stämmer väldigt bra in på det kapitalistiskasystem vi lever i nu, inte gällande precis samma saker men t ex vårdköer och liknande.

 17. Fredrik says:

  64# De flesta människor som inte orkar sätta sig in i politik röstar ofelbart på det som de på kort sikt kan intalas är bäst för dem, oavsett utbildningsnivå.
  Påstår inte att du är lat eller onsatt men med tnake på att alla de som är högutbildade inligt dig verkar var du själv och dina vänner så ökar ju inte direkt trovärdigheten för ditt antagande särskilt radikalt.

 18. Mikael says:

  #52 Boström: Jadu, det märks ju att du har ett slags antagande om att folk röstar bara för ens egen vinning, inte samhällets eller de svagas, det säger ju en hel del om ditt tänkande och grad av egoism iallafall.

  Jag är inte vänsterpartist, men skulle aldrig rösta på något som har med moderaterna eller sverigedemokraterna att göra (pga deras försök till förtryck av människor).

  Om det nu ”bevisats” att vänstermänniskor har ”lägre betyg och sämre jobb” så beror det väl mycket på just deras politiska synsätt, så det är väl inte särskilt konstigt… Snarare bristande intelligens att påstå att det har med intelligens att göra.
  För det första; vad är ett ”bra jobb”?? Enligt en högermänniska förmodligen ett jobb relaterat till pengar, status och makt (med goda möjligheter att hävda sig och trycka ner andra); enligt en vänstermänniska mer troligen något där man känner att man trivs och gör en viktig insats, mindre kopplat till den materiella belöningen
  Forts…

 19. Mikael says:

  …och här kommer den spännande upplösningen…

  Sedan är det ju även bevisat att den klass man föds och lever upp i är det i särklass mest betydelsefulla och avgörande för sådant som socioekonomisk status även i framtiden, och korrelerar myycket högre med det än till intelligens!

  Men jag utesluter inte att det kan finnas en liten korn sanning i det, då moderater/överklassungar ofta är uppfostrade till att bli mer självhävdande, uppgiftsorienterade, och rent psykiskt har med sig personlig framgång som förebild och förväntning, så utesluter jag inte heller att de utvecklat intelligens kanske en liten aning bättre, tendensmässigt bara förstås.

  Men även om högerväljare nu skulle ha en lite högre IQ, så kan jag nog sätta mitt liv på att vänsterväljare har högre EQ…

 20. Brban Ujörn says:

  Är det någon som hade tänkt kommentera tjuvlyssning istället för att skriva nobeluppsatser om politik (ingen orkar dessvärre läsa majoritetens bajs, så tiden var nog mest i onödan)?
  Annars finns det ju sidor som flashback med mm.
  Kul dissning från brud1 annars.

 21. Mikael says:

  Här kommer fortsättningen:

  Sedan är det ju även bevisat att den klass man föds och lever upp i är det i särklass mest betydelsefulla och avgörande för sådant som socioekonomisk status även i framtiden, och korrelerar myycket högre med det än till intelligens!

  Men jag utesluter inte att det kan finnas ett litet korn sanning i det, då moderater/bortskämda ungar ofta är uppfostrade till att bli mera självhävdande, uppgiftsorienterade, och dessutom rent psykiskt har med sig personlig framgång som förebild och förväntning, så utesluter jag inte heller att de utvecklat intelligens kanske en liten aning bättre, tendensmässigt bara förstås.

  För om man tittar på alla som röstar på dem som bara går på Reinfeldts retoriska manipulationer, som gör att de lyckas dra till sig en massa väljare som Tror att det gynnar dem själva när det i själva verket ju bara gynnar de rika, så lär ju den här skillnaden jämnas ut… (Jag beundrar dock högersidans förmåga till att locka dumma väljare!)

  Fast även om högerväljare nu faktiskt skulle ha en lite högre IQ, så kan jag nog sätta mitt liv på att vänsterväljare har högre EQ.

 22. Mikael says:

  Sedan är det ju även bevisat att den klass man föds och lever upp i är det i särklass mest betydelsefulla och avgörande för sådant som socioekonomisk status även i framtiden, och korrelerar myycket högre med det än till intelligens!

  Men jag utesluter inte att det kan finnas ett litet korn sanning i det, då moderater/bortskämda ungar ofta är uppfostrade till att bli mera självhävdande, uppgiftsorienterade, och dessutom rent psykiskt har med sig personlig framgång som förebild och förväntning, så utesluter jag inte heller att de utvecklat intelligens kanske en liten aning bättre, tendensmässigt bara förstås.

  För om man tittar på alla som röstar på dem som bara går på Reinfeldts retoriska manipulationer, som gör att de lyckas dra till sig en massa väljare som Tror att det gynnar dem själva när det i själva verket ju bara gynnar de rika, så lär ju den här skillnaden jämnas ut… (Jag beundrar dock högersidans förmåga till att locka dumma väljare!)

  Fast även om högerväljare nu faktiskt skulle ha en lite högre IQ, så kan jag nog sätta mitt liv på att vänsterväljare har högre EQ.

 23. Korven Koska says:

  #20 Fannie for president! ;D
  enklast är bäst, hon/han (?) vann! ^^

 24. Andy says:

  Lågavlönade som röstar höger resp. högavlönade som röstar vänster är de enda som kan påstå sig rösta efter politiska ideal utan att dra på sig min skepsis.

  Vi är självcentrerade av naturen och de som påstår annat är naiva. Vore det inte för den naiviteten skulle inte godhjärtade människor fortfarande har kommunististiska sympatier efter allt som kommunismen ställt till med.

 25. Johan says:

  #65

  Läsa på? Marx och Engels talar ju i Kommunistiska manifestet om att ”frånta bourgeoisin allt kapital och centralisera alla produktionsinstrument i händerna på staten, dvs. proletariatet som härskande klass […].”

  Alla försök att pröva teorin som den var tänkt är dömda att misslyckas – anarki fungerar helt enkelt inte. I Sovjet försökte man bland annat med orkestrar utan dirigenter. Det gick inte. Att försöka hålla samman ett land utan någon som dirigerar lär gå än sämre.

  Din kommentar om köer är enbart skrattretande. Visst, vi har köer inom delar av vården – men så är också vården till stor del landstingsägd. Om det är något som socialism är duktigt på att skapa, så är det köer.

 26. Rikard says:

  Ja det var då fasiken va denna diskussionen tog fart :).
  Tänker inte ge mig in i diskussionen, utan enbart säga att tjuvlyssningen var klockren :)

 27. Wildheart says:

  Håller ni på ännu??

 28. Kurt Westbom says:

  Fredrik: Nu är det bara det att en hel del av mina bekanta sitter i kommuner, landsting och riksdag för bland annat Folkpartiet och Moderaterna, själv är jag väldigt insatt i politik. I rest my case.

 29. Libban says:

  Jurg #55 – det roligaste jag läst på länge, skrattade så jag nästan väckte barnen. ^^

 30. Howard Hughes says:

  ”Dessutom är det ju även bevisat att den klass man föds och lever upp i är det i särklass mest avgörande för sådant som social position även i framtiden, och korrelerar myycket högre med det än till intelligens!”
  Nej, detta stämmer inte. IQ är den faktor som funkar bäst att matcha till hög utbildning/inkomst – inte sociologiska abstraktioner som ”klass”.

 31. Howard Hughes says:

  Sedan röstade 26% av befolkningen på moderaterna i det senaste valet – är alla dessa överklass? Och, förresten, är det något fel att vara överklass? Är man en dålig människa, per se, för att man har sitt ursprung eller blivit en del av överklassen?

 32. Isbjoern says:

  Det största problemet med socialismen är väl att folk överger den så fort de får det bättre ställt, alla vill ju egentligen vara rika och ha sina pengar kvar, alltså vill de ha låg skatt. Att betala skatt för att vara solidarisk är det inte många som kan tänka sig, eftersom det knappt finns några ”riktiga” arbetare kvar, (menar alltså arbetare av typen Marx’ fabriksarbetare), då väljer man det alternativet där man sköter sig själv och skiter i andra.
  Vill poängtera att jag inte tar ställning åt något håll, utan är emot samtliga riksdagspartier.

  PS. På tal om Quisling, (oavsett IQ), så blev han arkebuserad och lär alltså knappast slutat sina dagar i änden av ett rep.

 33. Mikael says:

  Howard Hughes (och delvis Isbjoern): Du får GÄRNA visa mig källor som säger att IQ är viktigare än klassbakgrund, för det har jag själv Aldrig läst iallafall! Och då läser jag ganska mycket om det.

  Läser psykologi (och kommer trots detta Aldrig rösta på Moderaterna, även fast jag vet att det skulle gynna just mig i framtiden, men det är avskyvärd egoism), och har däribland läst ett antal sociologi-kurser, och har där i bok efter bok (och eventuellt artiklar, men tror det mest varit böcker) läst att klassbakgrund är den i särklass viktigaste faktorn när det gäller egen blivande klass, inklusive IQ! Så skulle gärna vilja se någon källa som säger något annorlunda?

  Vet att jag läst det på flera ställen, tror dessa bl.a. är böckerna; ”Det sociala landskapet”, ”Sociologiska perspektiv” och en bok som heter ”Intelligence” (som handlar just om IQ och smarthet).

  Och i mitt meddelande #71 lämnade jag förklaringen till varför icke-överklassmänniskor röstar på Moderaterna… Reinfeldt är skicklig retoriker. Finns helt enkelt för många människor som TROR att de blir gynnade, och bara ser framför sina ögon en tusenlapp mer i lön i månaden, och tror att det saknar konsekvenser (såväl för sig själva, men framförallt för andra)… Mycket sorgligt. Så det där med högre IQ på moderater gällde nog förr-förra valet då de bara hade sina överklassegofans, senast lockade de till sig en hel del puckon också.

 34. Signe says:

  Den här är väl inget rolig. Och dessutom blir man sur när man ser hur folk bråkar i kommentarerna. Partier och betyg hit och dit. Som om man är dum bara för att man inte har bra betyg. Man kan ha högt IQ och inte kunna koncentrera sig eller vara intresserad av vissa ämnen och lära sig jättemycket om dem, fast man inte kan sitta still i en skolbänk och läsa om dem under tvång.

 35. Wildheart says:

  HÅLLER NI PÅ ÄNNU!
  Äh jag säger som Hasse o Tage:
  Hur mycket har ni tjänat? Hur mycket har ni kvar?
  Skicka in det.

 36. Johan says:

  #71, 83 Mikael

  Jag är inte moderat, men ditt påstående att alla som röstar på moderaterna antingen är egoistiska höginkomsttagare eller idioter som gått på Reinfeldts retorik skulle knappast hålla i en seriös valanalys.

  För de allra flesta – oavsett hur man röstar – spelar det faktiskt större roll vilken politik man tror är bäst för samhället i stort, än vad som kanske gynnar den egna plånboken. Så var det alliansens arbetslinje som gjorde att de vann valet, inte utlovade löften om skattesänkningar.

  Man behöver ju inte heller vara egoist för att tycka att det är bra, rättvist och samhällsekonomiskt vettigt med lägre inkomstskatter men höjda skatter på drivmedel och engergi och att det blir lite större skillnad mellan att arbeta eller att gå på bidrag.

 37. Isbjoern says:

  Hade en gudabenådat grym kommentar som raderades, var tydligen för lång. Orkar inte skriva allt igen, men min poäng var att hur avskyvärt det än är så är människan självcentrerad och ser oftast bara en tusenlapp till mig eller en till andra, oavsett hur egoistiskt det är. Jag hoppas verkligen att jag har fel, men det är vad min erfarenhet säger mig (har väl inte så värst mycket, men ändå). När medelklassen växer så minskar arbetarklassen och man överger sina (eller sina föräldrars) värderingar och röstar med plånboken istället för ideal.
  Har (ännu) inte läst varken psykologi eller socologi, och jag respekterar verkligen dem med mer kunskap än mig, men det här är vad jag tror.
  Skrev också att ingen gör skillnad på anarki och anarkism, vilket antagligen är vad de menar. Anarki är en synonym för kaos och anarkism en ideologi. Orkar inte förklara vad den innebär, men det finns ju wikipedia. Båda orden kommer från grekiskans ”an archos”; ”utan ledare”, och blandas ihop mer eller mindre medvetet. Vill än en gång påpeka att jag varken tar ställning för kommunism, socialism eller Moderaterna. Tack för mig.

 38. Oxido says:

  Vad härligt det är att se att så många har meningslösa fördomar om dem som röstar på diverse partier.
  Alla som röstar blått är egoister, och alla som röstar rött är latmaskar? Tror ni verkligen att världen är så enkel?
  Gud så naivt.

 39. Marcus says:

  #88 visst är det så. Det finns inga mellanting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *