Tredje världen i andra hand

Gamla Stans tunnelbaneuppgång, Stockholm

Tre tjejer ~14 sjunger nationalsången i stämmor för att samla in pengar till välgörenhet. En kvinna ~60 går emot dem med sin plånbok i handen.
Kvinnan: Är det ni som ska ha pengarna?
Tjejerna: Nej, det här är Operation Dagsverke. Pengarna går till barnen i Rwanda.
Kvinnan: Nej, då får det vara!
Kvinnan går raskt vidare utan att skänka någonting.

Cred: Silke

45 thoughts on “Tredje världen i andra hand

 1. Kelle K says:

  Ungefär som jag skulle reagera, fråga mig inte varför, men det är en ryggmärgsreflex. Hjälper gärna ambitiösa barn och ungdomar i närområdet, men inte pengar till Vemvetvem i Tjottahejti via arton mellanhänder.

 2. Amish! says:

  Kelle K: tror det har att göra med att alla de arton mellanhänderna tar en del av kakan för ’administrationsavgifter’ och det därför bara blir en 50öring kvar av hundringen : (

 3. Vänsterhäntas Dag says:

  Det ska vara fjortisar till att kläcka idén att sjunga nationalsången på Operation Dagsverke.

 4. John Eriksson says:

  Förstår henne, skulle ha gjort likadant.

  Vi betalar redan miljarder i bistånd till u-länder via skatten (något som gärna får minska enl mitt tycke, sopa framför egen dörr först).

  Men glada ungdomar som är kreativa för att tjäna en liten hacka – absolut!

 5. Floatpooper says:

  Asch, nu kan man inte gå in på kommentarsfältet här mera, för nu vädrar rassarna morronluft. Miljarder i bistånd, tjenare…

 6. apa says:

  Floatpooper sverige delar ut 30.3 miljader sek i bistånd till 12 länder där Rawanda ingår.

 7. Elina says:

  Skämtar ni? Att samla in till barnen i Rwanda är hur jävla bra själv. Men nej ”Svennebarnen ska vi ge pengar till för de är svenska och använder FAKTISKT sina egna stämband”
  Sen när är välgörenhet dåligt?
  Miljarder till u land? Wuut?

  Ni vill inte ha hit barn och andra som inte kan stanna i sina länder men ni vill heller inte stötta dem I SINA LÄDER så de inte kommer hit…hur går det ihop?

  Vilken jävla världsbild

 8. Mr Mister says:

  @floatpooper, @Elina:

  Fakta:

  Biståndsbudgeten för år 2012 är 35,8 miljarder kronor.

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/17/55/29/2bf3b223.pdf

 9. P som i köttbulle says:

  Nog för att det är bra med att lämna bidgrag, men John har rätt i sak om bistånd, vi kan vara stolta svenskar som var de första i världen med att bidra med minst 1% av BNP.
  http://www.sida.se/Svenska/Bistand–utveckling/Detta-ar-svenskt-bistand/35-miljarder-kronor/

 10. cassandra says:

  Elina- Kunde inte ha sagt det bättre själv!!

 11. Sven says:

  Floatpooper. Vadå rassarna vädrar morgonluft? Jag vet hur stort utlandsbiståndet är. Det är nämligen officiella uppgifter. Inte fan är jag rasse för det. Tönt.

 12. Sven says:

  35 miljarder för 2012. Sug på den.

 13. Holymakarony says:

  man blir ju fan ledsen hur folk kan tänka som John Eriksson och Kelle K i det här fallet.. Är det inte ok att ge pengar till kreativa ungar om det är så att dom sen ger bort pengarna till välgörenhet? Det visar på solidaritet mot andra människor och är något som borde uppmuntras, inte tryckas ner med nåt jävla byråkratisnack om att pengarna inte kommer fram.. Hört talas om 90-konto? Hur tänker ni egentligen?? (ursäkta språket, men blev fan lite arg)

  Och ja, vi ger statliga medel till välgörenhet, har för mig att typ 1 % av skatten går till det, ruskigt mycket av era kära slantar helt enkelt..

 14. Vänsterhäntas Dag says:

  Det här ska vara en rolig sida. R-o-l-i-g.

 15. Sven says:

  PK-idioter är aldrig roliga.

 16. Censeo says:

  Vet inte om jag är pk men jag är född i Norden av föräldrar från Norden, men jag känner en starkare tillhörighet till mänskligheten än enbart nordbor. Det är nog därför jag inte skulle göra nån skillnad på folk och folk när jag sänker pengar.

 17. Censeo says:

  Vet inte om jag är pk men jag är född i Norden av föräldrar från Norden, men jag känner en starkare tillhörighet till mänskligheten än enbart nordbor. Det är nog därför jag inte skulle göra nån skillnad på folk och folk när jag sänker pengar.

 18. Floatpooper says:

  Sorry VhD, fast lite roligt har jag när jag tänker på Svens nacke som lyser som ett stoppljus när han sitter vid sin dator, redo att hugga på allt som ser ”pk” ut. Herregud, if the shoes fits, then wear them. (Fast i hans fall rör det sig väl om blanka kängor, med rejält liebensraum för de ömtåliga små tårna.)

 19. Anette says:

  Elina jag älskar din slutkommentar =)

  Dessutom används en del av de pengarna som sätts under kontot u-landsbistånd som avskrivning av lån till berörda länder – dvs det går inte alls till något direkt bistånd i ett u-land utan tillbaka till Sverige.

 20. David says:

  @Floatpooper, hur kan du sitta och kalla folk som tycker att det vi redan ger är tillräckligt för rasister? Var drar du den slutsatsen ifrån?
  Försöker du få uppmärksamhet? Är du verkligen så ensam att du måste gå in och provocera folk anonymt på en humorsida?

  Bara det att du skrattar åt Johns påstående att vi ger miljarder i bistånd visar ju hur lite du egentligen bryr dig om själva sakfrågan. Annars hade du väl skaffat lite jävla fakta innan du bajsar på andras åsikter.

  @Floatpooper och er andra som fortsätter påstå att vi inte ger miljarder i bistånd:
  Som det redan är länkat här så avsätts det i landets budget ca. 35 miljarder SEK till bistånd.
  Efter avräkningar (så som utgifter för kommande flyktingar, vårt bidrag till EUs gemensamma biståndskassa osv.), avgifter och förvaltningskostnader etc. så blir det kvar ca 9,5 miljarder SEK som går i rent bistånd till u-länder.

  Så jo, det är visst flera miljarder som ges bort i bistånd, även efter avskrivningar av lån och andra utgifter som belastar biståndskontot.

  För er som varken kan räkna eller söka information på egen hand är det nästan 1000 kr per person i detta land som ges bort varje år.

  Jag anser precis som några andra här att det är tillräckligt. Jag vill inte ge mer av mina pengar till bistånd då mina skattepengar redan används till detta.
  Vi som jobbar betalar ju såklart mycket mer än 1000 kr om året eftersom alla människor i detta land inte jobbar då de är för unga, för gamla, går på bidrag (som jag också betalar för) osv.

 21. David says:

  Det var visst 29 miljarder SEK efter avdragen, inte 9,5 miljarder SEK som jag först skrev.

  Det blir alltså ca. 2900 för varje invånare i Sverige, varje år.

  Det förändrar alltså inget, bara visar ännu tydligare att vi faktiskt är jävligt generösa redan som det är.

 22. hejhej says:

  Det har väl varit lite tal på sistone om att biståndet går till fel saker… Vet inte om det är så, men man får väl vara lite orolig för det.

  Har hört att personer från militären i landet/länderna tar maten och de andra saker man bidrar med och säljer det till folket, så att militären blir ännu rikare och folket ännu fattigare. Jag har ingen källa på det och vet ej om det är sant, men det kan ju vara så.

  Ger man bistånd vill man ju så klart att det ska komma till de som behöver hjälpen.

 23. fdsf says:

  @Holymakarony:

  Nja, det stämmer inte riktigt att det är 1 % av skatteintäkterna som vi ger i bistånd, det är snarare 4,5 % (det stämmer att det är 1 % av BNI, men skatteintäkterna motsvarar bara drygt 20 % av totalt BNI). 36 miljarder skänker vi alltså i bistånd av ca 800 miljarder skatteintäkter. Förvisso enligt mig med all rätt. Men det är svårt att avfärda 4,5 % av skatten som en liten andel. Det blir ganska många kära slantar för de flesta!

  http://www.regeringen.se/sb/d/2548/a/175541

 24. Tomas says:

  Varför ska det vara så stötande att någon vill välja var deras välgörenhetspengar hamnar?
  Alla inser ju att det är omöjligt att ge pengar till samtliga organisationer och då får man sortera ut de man vill stödja.
  Det är som om man ska skämmas för att man inte vill stoppa pengar i varje sparbössa som trycks upp i näsan.

 25. Ubbelubb says:

  Jobbskatteavdraget kostar ca. 80 miljarder. Visst fan har vi råd att bry oss om.

 26. Andreas Johansson says:

  Det som skrämmer mig i det hela är att hade det inte varit rwandier med i bilden hade hon glatt gett pengar till sjungande fjortonårigar i en tunnelbanestation. Sånt borde bestraffas, inte uppmuntras.

 27. Maria F says:

  Jag tycker att de är så oerhört störande med alla som sjunger, spelar fiol eller dragspel etc för att tigga pengar i tunnelbanan oavsett vad de använder pengarna till. Jag vill höra på den musik som jag själv väljer eller ha det tyst.

 28. Maria F says:

  När jag gick i skolan så var ”Operation Dagsverke” att man skulle jobba en dag nånstans och så skulle den man jobbade för betala in pengar till ”Operation Dagsverke”, några målade om ett garage, några putsade fönster, några hjälpte till på ett kontor etc. Nuförtiden verkar det handla om att dra runt på stan och tigga med en insamlingsbössa, istället för att faktiskt jobba och göra ”ett dagsverke”.

 29. Zeke says:

  jävla vänster svin här inne

 30. Wildheart says:

  #21 David: Ja, 4-5 bärs på krogen, på en månad..oj.
  Kan jag verkligen avvara det?
  Jobbigt…

 31. Holymakarony says:

  #23 Ok, då hade jag fel och tar tillbaka det sista stycket jag skrev. Jag står dock för resterande i mitt inlägg..

  De som tycker att vi redan ger för mycket i bistånd är inte rasister, det är felaktigt och ganska kortsiktigt att anta det.. Ordet ”rasist” borde användas snålare, till folk som faktiskt ÄR rasister, så att ordet har sin tygnd kvar, inte slängas mot alla som står lite till höger om skattepolitiken.. Folk som har det uppfattningen kan snarare anse att vi genom bistånd rättfärdigar vår exploatering och håller kvar utvecklingsländer i en sorts neokolonialism, och det är värt att ta en funderare på om ALLT bistånd är bra.. För att bistånd ska fungera som bäst tror jag att det mesta måste implementeras via NGO:s på gräsrotsnivå, där folket har rätt att säga till om ett och annat. Om nu detta görs via statliga biståndet vet jag inte men nån som vet får gärna informera om det!

 32. Grumbledock says:

  Kul att se dessa tomtar som ska skriva inlägg men helt saknar verklighetsförankring, de slänger ut allt på ”Rasse” kortet och går sedan rask vidare. Har du något vettigt att tillägga, gör det då och gärna med argument, men att förtala folk och komma med dylika antydningar är bara att påpeka din egen dumhet. Tänk på det flytis ^^

  Sen ska jag bara fråga all biståndsivrare, hur mycket skänker ni då?
  Om ni tycker bistånd är så fantastiskt hoppas jag att ni föregår med gott exempel och donerar minst 20% av er egen lön varje månad, eller 10:nde som vissa religioner föreskriver, istället för att handla lyxprodukter?
  Du vet att du kan ringa lika bra med en 3310 som en iPhone, skänk mellanskillnaden till Afrika istället ;)

  Sen kan vi ju också ställa en klart relevant fråga, är bistånd bra?
  Mig veterligt finsn det inga bevis på att bistånd hjälp något land, speciellt inte i Afrika. En av Sydafrikas största affärsmän var med på aktuellt här om veckan och påpekade just hur bistånd FÖRHINDRADE utvecklingen.
  Och innan ni frågar, han var född afrikan och kan på så sätt inte vara ”rasse”. Han menade (som alla andra som kan tänka logiskt) att bistånd snarast hade motsatt effekt, fick man bra med pengar för att inte göra något, så blev man inte motiverad att jobba heller. Om man tvärt om var ”tvungen” att jobba för att få mat på bordet, ja då jobbade man också.
  Kan det vara så att det han säger är sant?
  Även när man räknar bort mellanhänder så ser man att något ärr fel i Afrika, där folk kör runt i stora SUV och har iPhone såväl som iPad, men saknar kyl eller rinnande vatten-. Det tycks som om detta bistånd till största delen används till ”statusprodukter” snarare än ”vettiga investeringar”. Detta kan med lätthet jämföras med hur skuldsatta i ex. lyxfällan gärna köper dyra produkter på lån för att hävda status, medan de som jobbar hårt för sina slantar inte hamnar där då de inte behöver sådant.

 33. Floatpooper says:

  Tro mig, jag ångrar att jag skrev nån endaste kommentar till denna tragiska tjuvlyssning om en bigott käring i tunnelbanan. Jag ångrar det för att jag fattar att jag gått era ärenden, nu när ni har fått ett ”legitimt” skäl att få ut ”budskapet”, Float är elak, han är dum mot oss, buhu. Fast jag förstår inte vad Apples marknadsandelar i Afrika har med bistånd att göra, det var nytt för mig, annars har jag läst era andra åsikter till leda. Det var därför jag kommenterade från början, jag visste vad som skulle komma.

 34. pissenisse says:

  Grumbledock. Varför måste jag ge bort minst 20% av min inkomst för att tycka att en större solidaritet är acceptabel?

  Ok, Sverige för första gången på många år lyckats uppnå målet av 1% av BNP.

  Jag har ett fadderbarn i SOS barnbyar, jag är världsförälder i Unicef och månatlig bidragsgivare till Rädda Barnen. Jag ger dock inte bort 20% av min lön till fattiga barn i andra länder. Jag ger dock bort ca 50% av min lön till bla lata feta SD-personer som aldrig lyckats göra ett enda handtag mer än att bli inröstade i riksdagen för att sedan knarka på mina skattepengar.

  pissenisse betalar nästan 400.000 kronor i skatt per år (för att vara exakt 365.137 kr i år), och pissenisse föredrar att några utav dessa kronor går till svältande barn, istället för knarkande SD-riksdagsmän och porrklubbsbesökande monarker.

  Och med tanke på hur västvärlden har exploaterat framförallt Afrika, så borde vi alla skämmas för att vi inte tar vårt ansvar.

 35. Harald says:

  Jag tycker faktiskt att vi skall skära ned utlandsbiståndet kraftigt.
  Det är mycket viktigare att ta hand om ensamkommande flyktingpojkar för att sedan satsa på anhöriginvandringen.

 36. Holymakarony says:

  #Grumbledock

  Jag borde egentligen inte skriva här, ganska patetiskt att försöka göra sin röst hörd i ett forum där typ ingen bryr sig ändå, och folk slutat kommentera sen ett tag men vafan..

  Ja, det är helt ok att ha olika åsikter angående bistånd, man ska inte bli kallad rasse för det (som jag påpekar i mitt tidigare inlägg).

  En del av bistånd ges via gräsrotsorganisationer, såsom ”non-governmental-organisations” (NGO:s) som då försöker implementera förändringar med folkets stöd. Ett exempel är microbanklån och olika brunn-byggen och projekt som ofta är mycket individuella och anpassade till platsen. Sådant bistånd förespråkar jag, då de ofta tar tillvara på de mänskliga resurser som finns på plats, så att befolkningen kan känna sig delaktig och därmed bidra till att förbättra sin egen situation. För att kunna ge denna typ av bistånd krävs det ofta i korrupta länder att en viss del av kakan ges till de styrande (guerillakrigare som har makt över byar, korrupta statsmän etc). Annars tillåts pengarna ofta inte komma fram över huvud taget. Du talar om att pengar läggs på lyxprodukter istället för nödvändigheter. Detta ”folk” som du talar om är en otrolig minoritet som endast bevisar den ekonomiska skevhet som de flesta afrikanska länder lider av, alla åker inte runt med lyxiga bilar och snackar i iPhones, tro mig.. Det finns helt enkelt dom som tjänar mer på politiken än andra. Att investera är för den delen lite komplicerat om man inte äger sin mark och därmed inte kan ta lån, en situation som är mycket vanlig i många delar av Afrika. Jag tror inte riktigt det funkar enligt det exempel du ger med lyxfällan.. Afrikaner som tar mikrolån har visat sig kunna betala tillbaka i god omfattning i och med att de investerar pengarna. Det blev en sådan succé att han som införde systemet med microlån fick Nobels fredspris.

  När du talar om att folk klarar sig på bistånd och därför inte bryr sig om att skaffa jobb tänker du enbart ekonomiskt. Precis som i i-länder finns det ju klara sociala fördelar med att ha jobb, och jag skulle dessutom inte tro att biståndet är såpass stort för de flesta (av de som överhuvudtaget får något) att man får mer än en bit mat för pengarna..

  Bistånd är inte en lösningen på fattigdomen, men det förhindrar en katastrofsvält. Visst, det leder till ett visst ”beroende” och att en viss del av pengarna fördelas fel, men en stor del av pengar hamnar faktiskt hos behövande, och man får ta det goda med det onda.

 37. LOOOL says:

  Men LOL vad elakt!!

 38. Sven says:

  Floatpooper: ”Miljarder i bistånd, tjenare”. Läst på eller tänkt fortsätta famla i blindo längs pk-vägen och neka sanningen?

 39. Daugavins says:

  Läs mer på avpixlat än på tjuvlyssnat och kvällspressen så får ni sanningen och kanske lär er nåt.

 40. Daugavins says:

  En mässar om rasister och en annan talar om sig själv i tredje person. Hahahaha….tomteverkstad här? :)

 41. Robert says:

  Det är ett faktum att den Afrikanska kontinenten betalar mer i ränta på lån än de får in i bidrag. Dessa lån är oftast en konsekvens av imperialism och kolonialism. Att vi är förhållandevis bra på bidrag jämfört med andra länder gör oss inte till några änglar. Vi är världens största tillverkare av vapen per capita (ja värre än USA som står för 40 % av all vapenproduktion i världen) något som skapar en hel del problem i kontinenten. Det är vår förbannade jävla plikt att kompensera det på något sätt. Så sluta snacka skit och få det att låta som vi är bättre än vad vi är!

  http://www.svenskafreds.se/sites/default/files/vpxpercapita2010-eng.pdf

 42. Floatpooper says:

  Sven, Sven, skynda dig hem…
  Lägg av nu, vi vet ju varför ni hatar så, det är inte politik, det handlar om fysik. Det handlar om era egna tillkortakommanden(!), som gäller såväl knopp som snopp.

 43. Floatpooper says:

  PK det, om du kan…

 44. Burg says:

  Gamla damer med plånböcker måste väl få bestämma vem de vill ge sina pengar till? Förstår inte riktigt tjuvlyssningen. Jag skänker också hellre till klass 7A i Stockholm än till Mr President Paul Kagame i Rwanda, det tror jag att de flesta svenskar gör?

 45. Sven says:

  Jag tror inte jag har blivit så avklädd nånsin. Tack ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *