”Tro mig, jag gör dig en stor tjänst…”

Göteborgsvägen, Halmstad

Två män ~30 och ~35 år diskuterar någon typ av radar, av allt att döma verkar det vara jobbrelaterat.
Man ~30: Vår mätare var tydligen utlånad till Göteborg så vi kan inte mäta strålningen innan vi demonterar. Jag vågar inte, så du får ta ut dem.
Man ~35: Men… jag har tre barn, du har bara två.
Man ~30: Ja, men jag kanske vill ha fler…

0 thoughts on “”Tro mig, jag gör dig en stor tjänst…”

 1. Alexander says:

  W00t? Det är ju bara nåra 100m här i från :o Undra vilka det är…

 2. Lilla jag says:

  Radar? Innehåller de radioaktiva komponenter?!

 3. Munche says:

  Underbar tjuvlyssning, störtsköna snubbar och en härlig rubrik. Sånt här vill vi se mer av! :D

 4. isabell says:

  Lilla jag: Själva radarn är inte radioaktiv, det är platsen dit de ska som är radioaktiv och de ska mäta platsen med hjälp av radarn. De vågar inte åka till platsen innan man har mätt strålningen där, dvs om strålningen där är för hög, eller om det är riskfritt att åka dit. Därav diskussionen om barn… Så har jag uppfattat det iallafall…

 5. katten says:

  Är inte säker, men jag tror att radar utsänder någon form av strålning. och i stora mängder är det ju inte så trevligt om man vill ha barn… skön rubrik.

 6. Sigge says:

  Hmmm… strålning eller rasrisk de var rädda för? I vilket fall riktigt roligt :)

 7. sofen says:

  Män som är placerade i luftvärnet sägs få enbart döttrar.

 8. Peter says:

  RADAR = RAdio Detection And Ranging.
  I radarns barndom (ca WW II) var de synnerligen radiostrålande och fler än en fiskmås föll välgrillad till marken. Idag är de tillnärmelsevis inte lika kraftfulla (men betydligt effektivare), men det betyder inte att de är ofarliga.
  Även bland sjöfolk är döttrar i majoritet bland avkomman.

 9. Catten says:

  Forsmarks kärnkraftstekniker…

 10. Martin says:

  En radar sänder ut mikrovågor…som nu inte ska vara nått farligt…men då de pratar om strålning så kan jag bara tänka mig radiaktiv sådan – och att mätaren skulle vara tex ett geiger-rör (stavning?).
  Konstig konversation men rolig iafa =)

 11. Mr T says:

  Peter: Det finns flertalet väldigt kraftfulla radarstationer även idag, beroende på vad det är för typ av radarstation. Vissa har så pass hög uteffekt, för att kunna verka på stora avstånd, så att man absolut inte bör vara i närheten av strålningsloben… (men du skrev iofs att dom inte är ofarliga). Det finns exempel där radarstationer med hög effekt har bränt sönder andra radarstationer.

 12. Daniel says:

  Alexander: Tänk vad många människor som passerar Örjansskolan varje dag, du behöver nog inte oroa dig för att det är någon du känner.

 13. BJ says:

  sofen,peter>> även piloter som flyger jaktflyg sägs få enbart döttrar för att den korta kromosomen (Y?) inte klarar g-krafterna de utsätts för eller nåt sånt. vet dock ej om det är sant eller bara en skröna.

 14. Victor says:

  Haha, Cattens kommentar var riktigt rolig. Skulle inte förvåna mig om det går till så på kärnkraftverken. ;)

 15. SnuttJulle says:

  Jag jobbade som flygplanstekniker i början på 90-talet och fick då lära mig att man blir tillfälligt impotent av att stå och jobba framför nosen på ett flygplan om radarn var påslagen pga strålningen…..

 16. Linda says:

  Radar har inget med radioaktivitet att göra. Radar alstrar radiovågor, vågor i ett visst frekvnsområde. Det som avgör hur farlig radarn är är hur mycket energi som finns i vågorna. Radar kan som sagt grilla fåglar eller användas av poliser för att kolla hur fort du kör. Polisens radar är (förhoppningsvis) inte farlig eftersom energin i vågorna är relativt låg.

  Som med vilken strålning som helst så är den skadlig för cellerna i kroppen om den är för energirik.

 17. Bach says:

  Hade en gästföreläsare för några år sedan som föreläste om teknik och säkerhet i olika sammanhang. Han berättade om 7 män på Ericsson som jobbade med radarutrustning och alla hade barn, men endast döttrar, allihop!

 18. Alexander says:

  Daniel: My bad, tänkte att det var här uppe på lilla Kärleken :)

 19. Olle says:

  En av gubbarna på mitt jobb har många vänner som installerar TV master, en hel del radiostrålning därifrån med. Han berättade att de också endast har döttrar.

 20. Pax says:

  Som många tidigare påpekat, klart att det är stark strålning de talar om, säkert kortare våglängd än millimeterområdet, annars vore den ju harmlös.

  Vad radar har med saken att göra låter bara flummigt…
  Var väl bara en tidsfråga innan en tjuvlyssnare skickade in något där kommentaren innan låter som en ovetande fjortis…

 21. Mondrian says:

  Jag har hört att det gärna blir flickor ifall det hos mannen var länge sedan en eh…uttömning.

 22. Romby says:

  Mondarin. Det stämmer.

  Sjömän drar tydligen inte i trallan så ofta som man tror om man får tro det sista Peter säger.

 23. Pongo says:

  1. Ja, radarstrålning påverkar fortplantningsförmågan pga att strålningen gör att kroppsvävnader värms upp. De delar som inte har så mycket blodförsörjning kyls inte så mycket av blodet och blir alltså varmare. Det gäller främst ögon och testiklar (pungkulor för er som inte orkar kolla Google eller Wikipedia).
  2. Nej, radarstrålning är inte radioaktivitet. Radioaktivitet är joniserande strålning, dvs den förändra molekyler, medan radarstrålning är icke-joniserande, dvs den bara värmer upp det som bestrålas.
  3. Nej, strålningen är inte harmlös bara för att våglängden är kortare än millimeterområdet. Radarstrålningens våglängd är i regel i storleksordningen några centimeter.
  4. Ja, en radar kan bränna sönder en annan radar. Typexemplet är väl när två fartyg ligger förtöjda intill varandra och båda har radar igång. Förr eller senare kommer den ena sändarens stråle att vara riktad rakt in i den andra mottagaren.
  5. Ja, det är klassiskt att kommentera barnalstring när man är osäker på strålningen. ”Gå in du som har ditt gjort.” till flerbarnsfäder.

  Ber om ursäkt att jag får Pax m.fl att framstå som ”ovetande fjortis”

  Är det verkligen sant att den genomsnittliga åldern bland läsarna är 25? Bland de som skriver kommentarer är det väl knappt hälften, dvs 12 och ett halvt. Och då är denna tjuvlyssning lång ifrån värst…

 24. cresta says:

  hmmmmmmmmm… låter inte riktigt bra det där. :-S

 25. Daniel Giertz says:

  Helt sjukt att de ens diskuterar vem som ska gå in. Man har rätt till en säker arbetsplats. De bör tvärvägra att gå in om de inte kan vara säkra på att det inte finns farlig strålning där. ”Du ska gå in, för jag har fler barn, så det gör mer om jag dör.”

 26. Jeanette says:

  Göteborgsvägen ligger visst på Kärleken och inte vid Örjansskolan. Hehe, undrar om det är min granne som har fällt den här kommentaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *