Trött på att tjejer kallas för horor?!

Kompisar! Nu drar jag (Damon, ni vet han med håret och glasögonen) igång en kampanj som utan pekpinnar och med glimten i ögat ska ifrågasätta varför så många tjejer måste stå ut med att bli kallade för horor, när det faktiskt är så att det är fler unga killar som prostituerar sig. Det är inte hela Tjuvlyssnat som står bakom projektet (även om jag kommer att satsa en del reklamintäkter från sajten i projektet), så jag ber alla intresserade att gå in på min privata blogg och läsa mer om kampanjen:

http://damon.se/2008-12-03/killar-ar-horor-ocksa/

Jag behöver verkligen all er hjälp eftersom jag har valt att inte söka bidrag, för att inte belasta skattebetalarna. Du som kan illustrera affischer och flyers, filma, skådespela, designa hemsida, skriva ut och sprida budskapet, hjälpa till med copy, ja vad som helst, kan faktiskt hjälpa till att göra en rolig kampanj. Kanske jobbar du på ett företag som vill vara snälla och hjälpa till?
Klicka som sagt in på inlägget och läs mer.

Kärlek! /Damon (Utan glasögon just nu, så alla språkpoliser får ursäkta felstavningar)

79 thoughts on “Trött på att tjejer kallas för horor?!

 1. Doktor Daniel says:

  Bra Damon! Humor är ett sylvasst vapen mot sån här patetisk grabbjargong (jag hör det också nästan bara från pinsamma pojkar riktat mot flickor). Bry dig inte om de ynkliga grabbighetskramarna som säger att det inte är ett problem! Killar fattar sällan hur mycket lättare de ofta har det i livet jämfört med tjejerna. Man behöver bli vuxen för att se det. De som har det bäst, gnäller alltid mest.
  Go Damon!

 2. Dan says:

  Tanken är fin Damon men jag tror ironin går förlorad på de som den är riktad mot.

 3. Emma says:

  Helt rätt Damon!

  ”Nu drar jag igång en kampanj som utan pekpinnar och med glimten i ögat ska ifrågasätta varför så många tjejer måste stå ut med att bli kallade för horor, när det faktiskt är så att det är fler unga killar som prostituerar sig.”

  Visst fan ska vi börja kalla killarna för horor istället för tjejerna. Jag är helt på din sida!

 4. Em says:

  Varför kallar du dig inte feminist, Damon? Det betyder ju bara att man är för jämställdhet och inte att man är manshatare, som somliga tycks tro.

 5. Jonas says:

  Lisa: Jag har haft sex med åtta personer!
  Kalle: Fy fan vad äckligt. HORA!

  Erik: Jag har haft sex med 15 personer!
  Kalle: Way to go playern! Riktigt stolt över dig mannen!

 6. Fi says:

  Jag tycker detta är ett jättebra initiativ. Under hela min grundskoletid hörde det till vardagen att tjejer blev kallade horor, dock både av tjejer och killar (mestadels det senare). Lyssna inte på de som tycker detta är dåligt, för något sånt här behövs i dagsläget med alla hårda ord som flyger omkring.

 7. Marco says:

  Hora är väl bland det mildaste skällsordet man kan använda. Finns en massa fula ord som är mycket värre. Rätt löjlig idé att rikta en kampanj mot ett enda ord.

  Sen är jag förbryllad över varför killar skulle förtjäna att bli kallad för hora mer än tjejer bara för att FLER killar än tjejer har sex. Om det är så att fler killar har sex så måste det ju betyda att de sexuellt aktiva tjejerna är färre och därmed mer promiskuösa än killarna och det är när man är promiskuös som man brukar bli kallad för hora och inte tvärtom.

 8. Skogstokig says:

  När jag gick i högstadiet upplevde jag att det var betydligt vanligare att killar kallades för hora/slyna/slampa/etc än att tjejer gjorde det. Killar verkar dock inte ta lika illa upp.

  Sen tycker jag det känns rätt dödfött att haka upp sig på ett ord då det inte är ordet i sig som är problemet utan människors brist på respekt för varandra.

 9. Jan J says:

  Marco fattar du inte att det är fler killar som prostitionerar sig än det är tjejer som gör det.

 10. Erik says:

  Men sluta gnäll.
  Visst kan man tycka det kunde gjorts på annat sätt eller att det finns mer angelägna ämnen att kampanja mot. Men här har vi något som faktiskt gör något och inte bara sitter bakom skärmen och har åsikter.

  Bra jobbat !

 11. Staffan says:

  Bra initativ, även fast jag inte tycker att det är så allvarligt. Vilket i sin tur kanske beror på att jag inte är tjej.

  Hursomhelst, så kan det här få motsatt effekt då det hjälper till att dramatisera ordet ännu mer.

  Jag tror att det bara finns ett sätt som finns att få folk att sluta använda, och sluta ta åt sig av ett sådant här okvädningsord. Och det är att avdramatisera det genom överdriven använding. Helt seriöst, kalla alla i din närhet, din pappa, din mamma, dina kompisar oavsett kön, och din hund, för ”Hora”. Efter ett tag så kommer det inte klinga fult längre.

 12. KalleKula says:

  Artikeln du länkar till i din blog handlar inte om prostitution. Att ha ”erfarenhet av att ha haft sex mot någon form av ersättning” != prostituion.

  Läste nyligen i Aftonblaskan om att unga tjejer betalar utköpare/hembrännare med sex istället för pengar, men skulle inte kalla dom för prostituerade för det.

  Det är fler män än kvinnor som köper sex. Det är fler män som är hetero- än homosexuell. Så såvida inte var och varannan bög köper sex eller om manliga prostituerade har mycket färre kunder än kvinnliga, bägge känns osannolikt, så säger det sig självt att det är fler kvinnor som är prostituerade än män.

  Ingen ska behöva bli kallad för hora i skolan. Tycker det är ett problem att killar blir nedslagna på stan men det känns ju rätt meningslöst att med glimten i ögat föreslå att vi borde slå ner kvinnor istället för att belysa problemet.

  Tycker det är något som varje enskild förälder och skola som ska ta tag i. Men det är ju som det är med personligt ansvar nu för tiden. Många föräldrar är så jävla slappa så dom orkar inte bry sig vad deras skitungar gör och lärarna får ju inte disciplinera för fem öre för då blir det hus i helvete på samma föräldrar.

  Nyckelordet för att någonsin komma tillrätta med problemet är respekt för sina medmänniskor och det verkar den här plojgrejen inte efterlysa alls.

 13. Sten says:

  Fast vitsen med kampanjen är ju inte ”titta, vi förolämpar pojkar med samma ord, då blir det rättvist!”.

  Vitsen är att få folk att inse att det inte på något sätt är fult eller negativt att vara en hora. Ju mer accepterat det blir som fenomen, desto svårare blir det att använda det som skällsord. Ungefär som ”bög”, alltså.

  Det är en lite udda metod att använda den vanliga feministiska konspirationsteorin ”om vi visar att fler män än kvinnor tillhör den här gruppen kommer gruppens status automatiskt att höjas”, men det kan kanske fungera. Värt ett försök, i alla fall.

 14. Sten says:

  KalleKula: Jo, att ha sex mot någon form av ersättning = prostitiution. Det är det ”prostitution” *betyder*.
  Om det är ett problem för dig att de flesta som har erfarenhet av prostitution inte uppfyller dina fördomar om hur en hora ser ut, kanske det är dags att ta itu med dessa fördomar i stället?

 15. T says:

  Om en tjej skulle kalla en kille hora (vilket har hänt många gånger) skulle han bara skratta (vart med om det). Och det är som 39# skriver att det är oftast tjejer som snackar skit om andra tjejer som och kallar henne hora och inte att en kille kallar en tjej det för att kränka henne.

  Och varför startar du inte en kampanj mot att killar blir kallade bög? Det är betydligt mer utbrett. Eller varför inte starta en kampanj mot att sluta kalla någon något sådant överhuvudtaget?

 16. Oxido says:

  #64 Sten: Fördom? Gå till en horgata och kolla så ser du själv. Undersökningen gällde iaf endast unga tjejer och killar. Så den handlade inte om hur många prostituerade det finns av vardera kön, tror du verkligen att de skickar ut ett brev till alla vuxna och frågar om de är horor och de kryssar i JA.
  Hur jävla naiv kan en person vara?

 17. David says:

  Damon: Jag läser mitt inlägg igen och känner att jag gick ut onödigt hårt och kritiserande. Min åsikt står starkt fast men genom att formulera mig så odiplomatiskt så lyckades jag inte få dig att tänka utifrån ett annat perspektiv utan du gick, helt normalt, in i försvarsläge.

  Jag läste ditt svar och kan inte för min värld förstå vad du menar med att ”verkligheten skulle vara så svår för alla unga tjejer”. Det resonemanget är inte sunt och jag tror att de bottnar i konformitet och feministisk hjärttvättning. Det finns många typer av hjärntvättning, Hitler bedrev en typ och där var judarna (den stora helt olika gruppen människor, som bara har sin tro och viss kultur gemensamt) roten till det onda.

  Det enda sunda måste vara att reagera lika inför all form av mobbing: bögjävel, fetto, lågstatus eller vad det än kan handla om. Jag förstår inte varför man vill välja ut en grupp (mer än att det är praktiskt och lätthanterligt) och på samma sätt måla ut en annan grupp som förövare.

  Jag har aldrig kallat någon för hora men tillhör ändå den gruppen som du verkar tycka vara roten till det onda, killarna. Det är synd, det är för stora grupper att måla ut som offer och förövare och på tok för generaliserade.

  Du nämner ”medmänsklighet och sunt förnuft” men det är just det du missar. Sunt förnuft skulle vara att tona ner och släppa kvinnligt och manligt i något som egentligen handlar om mobbare och utsatta. Kanske är det vanligare att killar säger hora till andra människor, men det är kanske också vanligare att tjejer beter sig illa och olämpligt på sätt som inte är lika uppenbara, utfrysning mm.

  Tänk om du istället kunde använda din glöd till att driva en kampanj som gör nytta och inte provocerar alla människor som inte beter sig på det sättet. Att måla ut killar som förövare och tjejer som offer för inget gott med sig och är grovt generaliserande och inte heller sant.

  Barn och ungdomar är osäkra på sig själva, omgivningen, uppväxt mm och däri ligger grunden till din kampanj, men att tjejer skulle vara helgon och killar förövare det är bara dumt och en tråkigt inställning som absolut inte för något gott med sig.

  Med risk för att låta som en ”know it all” så vill jag återigen säga öppna upp, släpp de gamla mönsterna och tänkt utifrån flera perspektiv. Hoppas verkligen att du kan se några poänger i det jag har att säga och använda din intelligens och kreativitet i framtida goda projekt.

 18. Amelie says:

  Okej, jag har inte läst kommentarerna eller din blogg men min första tanke är: Kan man inte istället starta en kampanj mot att unga människor prostituerar sig överhuvudtaget, vare sig de är tjejer eller killar? Det är ju hemskt.

 19. Petrograd says:

  Det här får lite ”rosa bandet”-känsla.

  Jag har inget emot att vi slutar kalla tjejer horor, men jag ser inte varför det är viktigare än att sluta använda bög som skällsord :3

  Det är jämställdhet för mig :3

  På samma sätt som jag tycker det är naturligt att inte prioritera bröstcancer över prostatacancer när det senare är vanligare :3

 20. KruLLo says:

  Till alla vi som tycker att det här är en underbar idé (och alla ni andra) rekommenderar jag den här sidan: http://www.fulheten.com/

 21. Christoffer Munkestam says:

  Vad ska man säga? Sällan skådat något så trångsynt förslag tidigare.

  Problemet med att människor kallar andra människor för nedvärderande ord har inget med prostitutionen i sak att göra. Hur många som prostituerar sig är av totalt ointresse.

  Precis som att det är av totalt ointresse hur många tjejer respektive killar som är homosexuella. Man får inte använda ordet bög nedvärderande, precis som att man inte får använda ordet kuk, hora, fitta, atheist, snickare eller något annat ord nervärderande.

  Hela projektet är dåligt från början till slut. Du har fel fokus och hamnar på sandlådenivå. Väx upp. Världen blir inte en bättre plats att leva i för att du försöker sprida användningen av ordet ännu mer. Man ska leva som man lär, och du är inte en bra förebild om du använder ordet – oavsett om du förespråkar att man ska nedvärdera tjejer eller killar med det!

 22. KalleKula says:

  #64 Sten:

  Hade du bemödat dig med att läsa igenom allt jag skrev så hade du nog insett att jag syftade på prostituerade och inte prostitution eftersom det är det jag spinner vidare på. Men förstår missförståndet.

  Hur sjutton lyckas du få till det att jag har fördomar? För att jag inte anser att man är prostituerad för en engångsföreteelse? Låter snarare som du har fördomar eftersom du verkar resonera ”en gång hora, alltid hora”.

  Om du i inlägg #63 menar att den här kampanjen på nåt sätt kommer ändra synen på prostituerade så är du helt ute och cyklar. Enda sättet att få prostituerade och prostitution ”rumsrent” är att göra det socialt acceptabelt att försörja sig på det. Mao. legilisera, öppna bordeller och beskatta som vanligt arbete till att börja med. Sen, kanske, i någon framtid så kommer folk i allmänt inte att se ner på horor och då är det ju inte värre att kalla någon för hora jmf. med dörrvakt. Kanske nåt att satsa på istället?

 23. Sten says:

  Oxido: Ja, det är en fördom att tro att de flesta prostituerade är gatuprostituerade. Eller att dessa på något sätt skulle vara representativa.

 24. Erik says:

  Så kampanjen går ut på att inte bara kalla tjejer för horor utan nu skall vi kalla killarna det också eftersom en del av de också prostituerar sig.

  Verkar lite bakvänt.

 25. KalleKula says:

  #64 Sten.

  Hade du läst hela mitt inlägg så hade du nog insett att jag menade prostituerade då det är det jag spinner vidare på.

  Hur lyckas du få till det att jag har fördomar? För att jag inte anser att en engångsföreteelse eller ett förflutet betyder att man är prostituerad? Låter snarare som att det är du som har fördomar då du verkar resonera ”en gång hora, alltid hora”.

  Om du i inlägg #63 menar att det här utspelet kommer förändra synen på horor så är du helt ute och cyklar. Enda sättet att förbättra synen på prostitution och prostituerade är att göra det socialt acceptabelt. För att nå dit måste man göra det ok att försörja sig som prostituerad. Mao. leglisera, öppna bordeller, beskatta. Sen, kanske, någon gång i framtiden kommer folk i allmänhet inte att se ner på horor och då är ju det ju inte värre att bli kallad för hora jmf. med dörrvakt. Kanske nåt att satsa på istället?

 26. Sten says:

  Ja, det är precis det jag menar. Och jag menar att det är positivt – ju fler människor som vågar erkänna att de har prostituerat sig och inte skäms för det, desto snabbare går det ju att få prostitution acceptabelt. Du har en annan uppfattning. Det är OK.

  Det jag menade i inlägg #63 är att jag tror att det här utspelet har en möjlighet att fungera när det gäller att göra prostitution acceptabelt. Upphovsmännen verkar tro på den ofta förekommande teorin att status för ett yrke ökar ju fler män som utövar det. Den smått geniala idén är alltså att öka statusen, och acceptansen, för prostitution genom att sprida information om hur många män som faktiskt utövar yrket. Inte det sättet som jag skulle prova först, men det kan som sagt var vara värt ett försök. Om man inte tror på feministiska konspirationsteorier är det förstås bara slöseri med tid, men det borde inte ens i värsta fall göra någon skada.

 27. måste anges says:

  Moralpanik i 2008-tappning.

 28. Sotaren says:

  En bra diskussion. Damon borde vara betydligt mer ödmjuk i sina kommentarer (även på andra kommentarssidor). Om du inte kan ta kritik borde du dessutom inte fungera som moderator på samma sajt som du för en debatt på. Hur kan vi då veta vilka kommentarer som helt enkelt väljer att inte publicera?

 29. Trött på samhällets gång says:

  #8 ”killar också ska kallas för horor.” Najs punchline må jag säga.
  Killar kallas väl för bögar och andra saker. Även om bög inte bör vara nedsättande så är det så ändå, och det är väl själva attityden som ska bort, inte den egentliga meningen med ordet?

  Om man nu skulle säga hora till en tjej är det förmodligen inte för att hon säljer sig, utan för att man vill göra henne ledsen (lät ju bra, men ni förstår nog det).
  Innan feministerna kommer och säger att jag skrev att man SKA göra tjejer ledsna, så har dem ju fel på förhand. Jag menar att det kan handla om ett bråk elr liknande då ord som dessa tas upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *