Tyvärr åt den upp transportören

Utanför högskolan i Gävle

Två kvinnor ~45 sitter och pratar.
Ena kvinnan: Vi i familjen fundrade ett tag på att skaffa hund. Ungarna ville ha någon större hund så vi letade ett tag. Vi var ett tag inne på en ovanligare ras från Australien. Dingo hette den. Men nä, det blev inget.

77 thoughts on “Tyvärr åt den upp transportören

 1. Johan says:

  ”The dingo ate your baby” ^^

 2. sofen says:

  #49: Emu är vad kvinnans barn blir om de inte får en dingo.

 3. Libban says:

  Jag håller med #45. Mycket hänger på ägaren. Mina vänners varghybrid, som ändå är så mycket som 75% varg, är helt fantastisk, lugn och snäll, speciellt försiktig och tålmodig med barn. Jag tror att problem mest uppstår när en varghybrid inte förstår rangordningen i ”flocken”, men detsamma gäller ju för vanliga hundar också. Mina vänners jycke är väl medveten om vem som bestämmer och skulle aldrig utmana den positionen, precis som vargar normalt inte utmanar sin alfahane.
  Det är verkligen inte var mans ”hund”, men kan uppenbarligen funka riktigt bra med rätt ägare.

 4. pissenisse (hållandes Diana i handen) says:

  Utan att egentligen veta så påstår jag följande:

  Det borde vara lättare att få en dingo tam (i synnerhet om man tar den som väldigt liten valp), än en varg. Detta pga att dingon är en förvildad tamhund emedans vargen är ett från början vilt djur som sedan genom årtusenden har domesticerats och avlats till att skapa tamhunden.

  Men som sagt jag har egentligen inte en djävla aning.

 5. Erik says:

  Dingon är en vildhund, märk väl ”vild”…
  Den skulle behöva domesticeras över åtrtusenden igen.
  Vad jag ville säga var att många faktiskt funderar på att föra in dingo som husdjur. Utan att domesticera dem, folk borde tänka till lite. Tur att man inte får importera till Sverige för det hade säkert varit nån dum jävel som ville ha en som ”trofé”. Ursäkta om jag blev lite allvarlig, vill bara sprida kunskap=)
  /Erik
  Student vid Etologi- och djurskyddsprogrammet
  SLU

 6. Emma says:

  Haha, jag fattar inte ^^

 7. pissenisse (hållandes Diana i handen) says:

  Jag tror på #55 Erik. Själv föredrar jag billymumblare och cockerspanielar. I synnerhet om de heter Oy eller Toya.

 8. Osmo says:

  Dingo var den fjärde medlemmen i Beatles.

 9. Johan says:

  Saxar får wikipedia:
  ”Dingoes as pets

  Currently, dingo puppies are only available within Australia and it is illegal to export them, though this may change through the urgings of breed fanciers. Puppies can cost from 500-1000 Australian dollars.[3] Although dingoes are generally healthier than most domestic dogs, and lack the characteristic ”doggy odor”[3], they can become problematic during their annual breeding season, particularly males which will sometimes attempt to escape captivity in order to find a mate. Some Aborigines will prevent a dingo they have become attached to from escaping by breaking its front legs.[7]”

  Erik: Jag tror inte att de skulle vara nödvändigt att domesticera dessa nämnvärt och framförallt inte i årtusenden så länge det är rätt folk som tar hand om dem. Andra vilda djur kan ju hållas i fångenskap utav tusentals år av avel. Allt handlar om ägaren.

 10. pissenisse (hållandes Diana i handen) says:

  #59 Johan: Prova att skaffa en gorillahanne. ”Allt handlar om ägaren”

 11. weblog says:

  och för alla oss som inte är bevandrade i engelska språket; här en översättning av #59s kommentar till svenska direkt från google translate

  ”Dingoes som sällskapsdjur

  För närvarande dingo valpar är endast tillgängliga i Australien och det är olagligt att exportera dem, även om detta kan förändras genom urgings av rasen Fanciers. Valpar kan kosta från 500-1000 australiska dollar. [3] Även dingoes är i allmänhet friskare än de flesta inhemska hundar, och saknar de karaktäristiska ”Doggy lukt” [3], de kan bli problematisk under sin årliga parningssäsongen, särskilt män som kommer ibland försök att undkomma fångenskapen i syfte att finna en mate. Några aboriginerna kommer att förhindra en dingo de har blivit bifogas från att fly genom att bryta dess främre benen [7].”

 12. Erik says:

  #59 Johan.
  hålla i fångenskap? det var väl ändå inte det vi diskuterade, husdjur var väl ämnet? alla djur går väl hålla i fångenskap, vad nu syftet skulle va me det (förutom bevarandebiologi)?

 13. ida says:

  Nu ska jag ta och besserwissra lite.
  På Wikipedia står följande: ”Dingon (Canis lupus dingo) är en förvildad hund som främst finns i Australien, men även på ett fåtal platser i Sydostasien. Dingon anses vara en domesticerad och därefter förvildad form av den indiska vargen.”
  Det var alltså folk som hade hundar som husdjur, for till Australien och bosatte sig där. Vissa hundar rymde tillbaka till det vilda och anpassade sig till Australiens klimat.
  Alla dingos härstammar således från tama hundar, alltså borde det inte vara så svårt att få en dingo tam, åtminstonde inte så svårt som det var för stenåldersmänniskorna att få vargen tam, och det har vi ju uppenbarligen lyckats med.

 14. Mås says:

  Libban nu när du var snäll och berättade här vore det bra om du gjorde det för jordbruksverket/polisen också. Varg hybrider är förbjudna åtminstonne i Sverige och det beror inte på att det finns några enstaka hybrider som fungerar utan alla de som inte fungerar. Det behöver inte bara vara så att de bits eller på annat sätt inte fungerar. Dessa individer blir ofta otroligt nerviga och trivs inte speciellt bra i sällskap bland männsikor. Det är lika inteligent att ha en apa som sällskap, visst det kan fungera för dig men ofta gör det inte det för apan. Är man genuint intresserad av hundars ursprung och vill ha dem som familjemedlem kan jag rekomendera http://www.canaandog.se som bevisligen fungerar mycket bra.

 15. Marjolene says:

  # 44 Josefin:

  För det kan ju inte vara BÅDE en hundras och en sorts vildhund? En vild hundras? Jo, det kan det såklart.

 16. Mås says:

  Ida du har helt rätt men du kan räkna med att det tar väldigt många generationer och kräver ett bra avelsarbete eftersom att dingon de senaste tusen åren avlats vilda. De få som fått tillstånd att ha dingos i sverige har varit väldigt bra ägare men det hjälper oftast inte och ingen av dessa kommer att rekomendera någon att skaffa en dingo som ett sällskapsdjur.

 17. Johan says:

  60#: Jag har väl aldrig sagt att du kan ta vilket djur som helst och kela med? Ganska dålig logik att säga att bara för att inte alla djur kan tämjas så kan inga det… Björnar som är det farligaste vilda djur vi har i Sverige har ju använts på cirkusar och liknande där de tränats att exempelvis dansa. Att säga att det inte går är rent skitsnack. Ägaren spelar väldigt stor roll.

  #62: Nej, visserligen men dingos hålls ju uppenbarligen som husdjur av en del i Australien. Det är ju en förvildad tamhund det handlar om.

 18. Gibbel says:

  #8 Jocke och #16 Johan
  Man behöver faktiskt inte skaffa barn alls.

 19. Erik says:

  #67
  vet inte om wikipedia är en vedertagen källa riktigt. Jag kan ju skriva att gorillors parningsläte är ”helan går” på wikipedia och ingen kan göra nåt åt det men det gör det inte sant.
  Men, om det nu är en tillförlitlig källa så vet jag inte om jag skulle det ett husdjur när man måste bryta benen av djuret för att förhindra det från att rymma…
  /E

 20. Johan says:

  #69. Nej, jag kan inte bevisa att det som står på wikipedia är sant men jag tycker infon känns för detaljerad för att vara fabricerad. Sedan finns det väl husdjur som skulle rymma om man inte höll dem instängda. Kaniner exempelvis. Men givetvis förespråkar jag inte sådana drastiska åtgärder för att förhindra att djuren rymmer.

 21. Buster! says:

  Bättre att skaffa en bäver! Sveriges coolaste djur. Dem anfaller barn!

 22. Aroogah says:

  #69 Erik: Ingen kan göra något åt om du skriver felaktig information på Wikipedia? Eh, jo, de flesta sådana inlägg i en artikel raderas efter högst någon timme, kanske lite längre på mindre välbesökta artiklar.

  Sedan står det ingenstans i Wikipedia-artikeln att man tvunget MÅSTE bryta benen av hundstackaren, bara att det gjordes – antagligen för att det var fullt av löpande vilda dingoer ute i bushen, vilket ju inte är fallet i Sverige.

 23. Erik says:

  #72
  ok sista inlägget, sen återgår jag till mitt vanliga liv.
  Jag anser ändå inte att wikipedia är en tillförlitlig källa, och det står jag för. För dålig kontroll.

  Dingon är (numera) en vilt hunddjur, låt den var det. Vi behöver inte fördärva fler raser och få dem att lida för att vi ska få leka gud. Låt en hund vara en hund och ingen leksak! Gör livet lättare för dem istället för att göra dem så sönderavlade att de får ett liv fyllt av lidande.
  tack för mig.
  kram på er allihop

 24. sweet says:

  Kvinna i den åldern utanför högskola behöver inte alls nödvändigtvis vara lärarinna…. faktiskt många äldre som läser på högskolenivå…. skit samma, det enda som e konstigt med denna dialog är ju egentligen att det är inte direkt en storvuxen hundras….skulle kalla det mellan!! Men det finns ju faktiskt de som har dingos till husdjur!

 25. Aussie says:

  Är gift med en ”aussie” vars australiska moster har en dingo som husdjur, en tik vid namn Wilma. Hon är väluppfostrad och tam. Minns inte exakt hur gammal hon är, men torde vara runt 5-6 år nu och det har aldrig varit några problem med henne. Kan påpeka att Wilma inte fötts i det vilda utan avlats fram, om nu någon undrar om hon kommer raka vägen från ”the outbacks”, vilket hon alltså inte gör.

 26. Sara says:

  Mja – fast nu FINNS det ju hundar som kallas just dingo, och som är tama. Dessa påstås vara en korsning mellan tamhund och äkta dingo. Jag vet inte om det är sant, men det är hemskt fina och trevliga hundar (en gammal kompis till mig hade en). Alltså var det nog inte så konstigt, det hon sa…

 27. Bambikill says:

  Alla vet väl vad en dingo är. Känns lika troligt som den där med kloakråttan som fick följa med hem från semestern.

  (Och jo man kan ha dingos som husdjur, men de är inte så jädra lämpliga egentligen.) (Och varför en familj från sverige skulle fått för sig att försöka importera en 20%-ig korsning från andra sidan jorden det vet jag inte. Men verkar långsökt. Eller så var kärringen bara dum och pratade om någon aussieras typ shepherd eller nåt.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *