Uppvärmning inför nyckelpartyt

Luleå, Ica Kvantum

Två män ~55 står med sina respektive fruar och småpratar utanför kassorna. De är på väg därifrån och säger hejdå till varandra. När en av dem har gått en bit ropar den andra högt och ljudligt tillbaka.
Man 1: Nu gjorde vi verkligen något osvenskt! Märkte du det? Vi bara stannade och pratade med varandra, utan att känna varann!
Man 2: Är det osvenskt?
Man 1 (stolt): Jajemen!

44 thoughts on “Uppvärmning inför nyckelpartyt

 1. Freddie says:

  Roligt, men tyvärr har han rätt. Hur många gånger börjar man prata med någon man inte känner, och klarar sig undan psyksjuk-stämpeln?

 2. tidningsbudet says:

  jag -hatar- alla jävlar som gör uttalanden om ”svenskt” och ”osvenskt”. det beror väl på vilken sorts människa man är om man snackar med okända på stan eller inte!

 3. Me says:

  Eftersom jag är så pass naiv visste jag vad nyckelparty är för något. Men det syftar på partnerbyte och filmen The Ice Storm verkar ha nåt med saken att göra… Tänk vad lite googlande kan göra… :)

 4. Stjärnöga says:

  Haha, om det är osvenskt att göra sådär så; mer osvenskt till folket!

 5. Max Malm says:

  Diskuterade detta igår med en kollega, det är sjukt svenskt att inte samtala med någon främling

 6. Rille says:

  Finns ju lite annan koppling med nycklar eftersom Luleå har två nycklar som kommunsymbol.

  http://www.lulea.se/images/18.1b3cca0010971c286d280005466/logo_huvud_liten.gif

 7. Ankakanka says:

  Jag försöker verkligen vara svensk och hålla mig på min kant men alla andra är så jäkla osvenska och kommer upp och pratar med mig. På bussen, tåget, kön i affären osv….. Man blir ju förbannad! ;-)

 8. G says:

  Sen finns(fanns) det ju naturligtvis Nyckelöl också!
  http://di.se/Index/Nyheter/2002/06/27/52981.htm?src=xlink

 9. Tomas says:

  Finns det något svenskare än att diskutera vad som är totalt osvenskt och inte?

 10. maria says:

  kan man inte bara få vara som man är utan att behöva tänka på om man beter sig svenskt eller osvenskt?

 11. Tomten says:

  Tomas: Med största sannolikhet inte. Det skulle i så fall vara att diskutera att det är svenskt att diskutera vad som är svenskt resp. osvenskt.

 12. Jocke says:

  Tänk vi svenskar skulle vara osvenska. Är vi svenska då?

  Orka bry sig om såna här småsaker, egentligen. Man kan väl flytta till Italien eller vilket annat land som helst om man tycker det är lite tyst på bussen eller så kan man göra bort sig och komma med på tjuvlyssnat.se

 13. Mattias II says:

  #3 Me: Slå i wiki efter ”swingers” så blir nyckelreferensen uppenbar…

  Kul rubrik!

 14. G says:

  Finns ju verkligen inte många resultat av ”nyckelparty”(7st) elller ”nyckelfest”(6st) på google, nä Petter får förklara om det var för att Luleå är förknippat med nycklar genom sin Nyckelöl och kommunvapnet eller om det var en obskyr swingersreferens, det bästa är ju naturligtvis om det var båda :-)

 15. Damon says:

  Kom igen nu! Det är ju redan flera som förklarat vad ett nyckelparty är. Annars får ni väl googla på engelska!Vänta tills ni är 50 och har tröttnat på gubben eller käringen så kommer det att vara er favorithobby ;)
  Jag skrattade högt åt ordet i alla fall, tack Petter!

 16. AndreasO says:

  Om det är någon fler som gör kopplingar till nyckelöl eller Luleå e dyl, så har de nog kopplat lite fel…

 17. Leo says:

  Nyckelfest = Par samlas för att festa, när kvällen lider mot sitt slut så lägger alla män sina bilnycklar i en skål och man lottar ut nycklarna bland kvinnorna. Kvinnorna tar med de män vars nycklar de fiskat upp hem.

 18. Joakim says:

  Kul rubrik, och det är verkligen inget som finns i den svenska mentalitetens handbok att man börjar prata med nån hux flux i affärer, på bussen eller liknande.

  Kalla det osvenskt eller inte, men det är inte något som normalt händer i Sverige bland ”infödingar”.

 19. Zachary says:

  Haha nyckelparty har jag aldrig hört talas om, men då har man lärt sig ngt nytt nu då :)

 20. Leffe says:

  Nyckelparty är en fest där man byter partner med varandra, att det kallas nyckelparty kommer ifrån att man ofta lägger sina bil/husnycklar i en skål och sedan drar folk upp en nyckel ur skålen och den vars nyckel du dragit blir den lyckliga…
  Nuf explaining!!

 21. Kempelito says:

  Typiskt svenskt måste väl ändå vara att man (i lägenhet) låser igen ytterdörren så fort man hör att nån granne befinner sig i trapphuset. I alla trappuppgångar jag bott har jag hört när folk låser igen dörrar så fort porten smäller igen

 22. J.N says:

  Det är faktiskt sant men sorgligt att det är en stor del av Sveriges befolkning som faktiskt inte tar kontakt med främmande människor… Varför vet jag inte, jag älskar att prata med folk på bussen, blir ju oftast pensionärer eftersom det är dom som är pratgladast, men det är alltid trevligt :) Förövrigt undrar jag #3 vad naiv har att göra med att veta att rubriken refererar till ett swingerparty? :S Eller menade du att du var naiv och INTE visste det? ;o (har inte läst alla kommentarer ber om ursäkt om någon redan klargjort det hela)

 23. David says:

  Myt det där med att svenskar inte pratar. Någon som varit i storstäder utomlands? Tsss

 24. JAH says:

  hehehehe rubriken var kung :D

 25. kalle says:

  att använda ordet osvensk är nog det svenskaste man kan göra. det är i alla fall otroligt töntigt

 26. Elsa says:

  Härligt initiativ (inte nyckelpartyt..), själv blev jag lite paff när en i personalen på ICA vände sig om och sa hej utan ”anledning”…haha….nä allvarligt, det har fan gått för långt.

 27. Snyggare än du OCH din brud says:

  ”känner du inte mig så kolla FAN inte på mig”
  svenskar är allt tossiga!

 28. Sara says:

  Det var kulit!

 29. Jens says:

  Nyckelparty måste väl vara en amerikansk företeelse? Själv hade jag varit helt ovetande om det inte hade varit för att jag råkade sitta och se på ett gammalt that 70’s show-avsnitt härförleden.

 30. Clemens says:

  I väldigt globaliserade storstäder är det sant att det är likadant som här. Tänk vad sorgligt när indiernas ekonomi är som vår och de har slutat le.

 31. caroline says:

  fredrik lindström myser! hoppas ingen missat ”världens modernaste land”, det bästa svt gjort på länge. kolla in på svt.se!

 32. annånym says:

  Angående många kommentarer…
  Ibland är det bäst att va tyst och dum än att bevisa att man är det, eller vafan det heter, ni fattar.

 33. annånym says:

  Föresten, Nyckelöl och luleå, please?

 34. Xineohp says:

  Nyckelpartyförklaring: Nycklarna till himmelriket är ett av Petrus attribut.

 35. Jams Länkar says:

  den här är fan min favorit idag :D ! hahahah

 36. Janne says:

  För mycket Fredrik Lindström

 37. kicki says:

  Kan aldrig bli för mycket Fredrik Lindström!

 38. Linnea says:

  Nyckelöl och de andra nyckel-drickorna heter antagligen nyckel pga vårt (Luleås) kommunvapen. Dessutom är det väldigt norrbottniskt att sätta o framför ord för att göra det motsatt.

 39. Robert K Huselius says:

  Visst, tröttsamt med svenskt/osvenskt-tänkande, men detta var ändå lite tänkvärd läsning helt apropos: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=531&a=672043

 40. mkn says:

  Finns det något mer svenskt än att vara osvensk??

 41. bowlingjocke says:

  E de osvenskt att skriva in en kommentar också?!

 42. L#2 says:

  HAHAHA! cred till rubriken

 43. Frank says:

  Hmh… Ang. osvenskhet. När jag var i Mexico träffade jag en Italienare som blev helt exhalterad över att jag var svensk. Han hade cyklat genom större delen av världen och tyckte att svenskarna var de gästfriaste han hade träffat. Bl a hade han blivit hembjuden till till en familj som han träffade i en affär i Sundsvall och senare hade han blivit uppplockad längs vägen av några som lä honom bo med dem en vecka i deras sommarstuga.

  Lustigt att något så osvenskt kan vara så förknippat med oss svenskar. Vi kanske bara har lite dålig självbild?

 44. Penna says:

  Jag är infödd svensk och om jag haft den inställningen när jag flyttade till Örebro vete fan hur jag levt nu. Det hade inte vart kul. Alla är ju främlingar i början.

  Men det är lite grann så, det märks. Men jag fattar inte. När en kompis sade att hon och en annan kompis har svårt för att prata med okända, tänkte jag stilla hur fan fick du kontakt med mig? och när hon såg en kille hon tyckte var snygg, sade jag gå och säg det till honom, men hon sade jag måste vara diskret. och i london var det också någon snygg kille som höll upp dörren för henne. jag frågar vad sade du då? hon säger att hon inte sade något. men var det ens värt att berätta då? hur ofta ser jag inte en kille som är snygg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *