Vad alla lärare vill höra

3:ans spårvagn, mellan Brunnsparken och Kungsportsplatsen

Två tjejer ~17 står och pratar om det senaste provet.
Tjej 1: Asså, jag tyckte provet var alldeles för svårt! Hon tog inga frågor om det som stod i boken.
Tjej 2: Nä, jag vet! Hon kan ju inte förvänta sig att man ska lyssna på lektionerna… Det gör man ju bara inte!

Cred: David

49 thoughts on “Vad alla lärare vill höra

 1. Whip says:

  Om det är det en väldigt dålig lärare. Någon som har varit sjuk har alltså, i princip, ingen chans att kunna klara av provet genom att läsa textboken.
  Kurslitteraturen väljs väl, förhoppningsvis, ut därför att den betraktas som relevant och om läraren struntar fullständigt i den är det något som är väldigt galet.

 2. Whip says:

  Om det är sant är… skulle mitt ovanstående inlägg givetvis inledas med.

 3. Rufus Cade says:

  Så det är därför alla tonåringar är såna idioter… Aha… (iaf om man läser den här bloggen…)

  På min tid satt vi som tända ljus och sög i oss all kunskap lärarna förmedlade… Yeah right!

 4. Jan J says:

  Nä för då hade ni kunnat lära er någonting, hu hemska tanke.

 5. oompa says:

  Det ligger väl ändå någonting i det, man ska väl kunna klara ett prov genom att studera kurslitteraturen? Eller lever jag i en bättre värld bortom gymnasiet där kurser faktiskt bygger på litteratur och har glömt bort hur det var förr?

 6. Mats says:

  Visst så måste man lyssna på lektionerna annars är det ju knappt lönt och vara där. Men kan faktiskt hålla med dessa två vissa lärare tar inget ifrån studie materialet man får. Och det är fel, man borde alltid ha en chans och ”läsa i kapp” det man har missat på lektionerna. Så helt fel har dom inte..

 7. Vänsterhäntas Dag says:

  Mohahaha det är ju självklart därför man tar med en massa frågor som bygger på lektionerna!

 8. Fegon says:

  Gud så jäkla tråkig.

 9. Sara Andersson says:

  HAHHAHA, men det var ju så :P
  Man antecknade heller aldrig, även om läraren sa till

 10. Jinzo says:

  Misstänker att Tjej 2 var NÅGOT ironisk till sin kompis.
  Kan Tjej 1 gott ha :)

 11. Lars Johansson says:

  Måste varit ett riktigt sugigt prov eller kursbok. Hur kan man missa alla viktiga delar i ett ämne? Måste ju funnits svar till de flesta frågor i boken.

  Men man måste lyssna på läraren för att veta vad denne tycker är viktigast inför ett prov, så slipper man plugga en massa i onödan.

 12. Gubben says:

  Så klart snorungarna ska lyssna på sina lärare. Läsa kan dom ju knappt längre…

 13. maja says:

  återigen känner jag mig som en ”pluggis”. jag brukar då alltid lyssna på det läraren säger :)

 14. Wideman says:

  Nåja, håller också med om att man ska kunna läsa igen det man har missat på lektionerna i kurslitteraturen.
  Dock tror jag att i det här fallet beror det på att de som inte lyssnar på lektionerna inte läser sina böcker speciellt noggrant heller…

 15. Anonymous says:

  Äh. Enda anledningen att man går på lektionerna är ju att man inte får något betyg ifall man har för mycket frånvaro…

 16. J says:

  håller med till 100%

 17. KGB Hamstern says:

  Det som tas upp på lektionerna ska ha anknytning till det som står i kursliteraturen, ja. Däremot så behöver inte allt som sägs på lektionerna vara exakt samma saker som det som behandlas i böckerna. Nu är ju iof prov en jävligt dålig sak att använda sig av om man verkligen är intresserad av att se om eleverna verkligen har förståt, men det är ju en hel avhandling i sig bara det. Men för att återgå till det alla verkar så upprörda över, visst provet ska behandla sådant som står i böckerna men även sådant som tagits upp på lektionerna. För övrigt om de inte lyssnar på lektionerna så är väl chansen inte så jävla överhängande att de faktiskt har förståt det som står i böckerna, med tanke på vilket engagemang de verkar uppvisa. Sen så kan man ju fråga sig om det inte möjligen kan vara så att de faktiskt inte kopplade det som frågorna behandlade med det som kom på provet, det kan ju vara så att frågorna på provet visst kunde lösas med hjälpa av det som står i boken men att de helt enkelt inte hade någon vidare förståelse för det som faktiskt stod där.

 18. IK says:

  Ja, lyssna på lektionerna måste vara jobbigt å göra. dagens ungdom…

 19. Mattias says:

  Mig var det tvärtom för, kunde svara på frågorna som sagt men skulle man läst i boken för svar på frågor så hade jag inte lika många rätt :)

 20. Pink Ninja says:

  Nu verkar det ju som de här tjejerna går på gymnasiet, men på universitet är det ju en stark rekommendation (och i gamla högskoleförordningen obligatoriskt) att alla frågor på tentamen är kopplade till boken, eftersom lektionerna inte är obligatoriska som på grundskolan.

  Jag är på tjejernas sida den här gången… även om det kanske låter lustigt, det de säger.

 21. Pink Ninja says:

  (Och jag vet, ”Jag är liksom såååå tråkig”)

 22. J says:

  Klart att man kan ta upp saker på provet som inte står i litteraturen, ofta är ju inte boken specialskriven för just den kursen. Har man varit sjuk får man låna någons anteckningar.

 23. Amandah says:

  Hahah, får hålla med. Vi har sånna lärare, det är hemskt.
  Och visst, jag lyssnar… men sen så förklarar dom ju dåligt också, och förväntar sig att man kan allt.
  Och sedan om man frågar t.ex ”Vad är en *nånting*” Så säger dom bara ”Det borde du kunna.” Istället för att faktiskt svara.

 24. alexandra says:

  Mats: Anledningen till att man går på lektioner är för att inte få ogiltlig frånvaro. Får man mer än 20% ogiltlig frånvaro får man inget studiebidrag.

 25. La says:

  Hade samma problem som tjej 2 med mina naturkunskapsvikarie min klass hade tre månader. Om det skulle anordnas VM i mest monoton röst skulle hon förmodligen vinna. Även de duktigaste och mest motiverade i klassen satt och tittade rakt fram med glasartade ögon en minut efter att hon inlett en av sina (fruktade) genomgångar.

 26. David says:

  Merde et sacre bleu! Det här är första gången någonsin jag känner åtminstone lite sympati för Jan Björklund…

 27. the Aarrgg says:

  Ni har ju helt missuppfattat grejen. Man _lär_ sig något genom att läsa kurslitteratur. Man får _betyg_ genom att göra som läraren säger och genom att klara prov. Dessa är inte samma sak men många verkar ha missat det.

 28. A says:

  Antingen så gick man dit och lyssnade eller så gick man inte dit alls. Varför sitta där och inte lyssna..?

 29. Happymealungen says:

  Klart som fan att man inte orkar lyssna på sin lärare en hel lektion om sagde lärare är göteborgare.

  i shouldn’t have done that…

 30. the Aarrgg says:

  31 A: för att få betalt kanske?

 31. Jan J says:

  Hönshjärnor, gå på lektionerna, lyssna på lärarna och läs kursböckerna så kan ni lära er något.
  Man går väl inte till skolan för att få bidrag eller?

 32. Anamariah! says:

  #9: Haha, du gick antagligen inte NV! Om en av våra lärare säger att ”det här behöver ni inte anteckna” så tar varenda en fram block och penna och skriver av varje ord! ;P

 33. Bussola says:

  På universitetet i min gamla klass:

  -How many have read today’s assignment?
  (nästan alla håller upp handen)
  -Ok, how many of you have read, and understood, the assignment?
  (ett fåtal händer är uppe)

 34. Lärarstuderande says:

  Om jag vill veta om mina elever faktiskt har fattat något måste jag ställa frågor som inte går att besvara med en mening ordagrannt kopierad ur boken. Jag kan fortfarande en ramsa från kemin i nian – *rabblar* ”etan metan propan butan pentan hexan heptan oktan” – men jag har inte den blekaste aning om vad det är för något utöver något som har med kol att göra.

  Visst ska man kunna läsa sig till svar i boken, men då krävs det att man lägger ned energi nog på att förstå sammanhang och tanke också och inte bara utantill-fakta. Då klarar man frågor som inte är formulerade just så som studiefrågorna i boken.

 35. The Great Faultfinder says:

  Om jag känner igen vissa drag i tjejernas konversation och kopplar samman det med egna erfarenheter från gymnasietiden (som för övrigt är färska) så verkar det som om de läser enbart inför proven för att klara dem. Jag tror att de kommit på lektionerna, flummat omkring, inte gjort några uppgifter, inte öppnat boken förän kvällen innan provet och skummar bara igenom lite lätt (och då missar alla viktiga detaljer).

 36. Hastur says:

  Det kanske är kass kurslitteratur…

 37. Martin says:

  På gymnasiet finns ingen kurslitteratur. Det är HELT valfritt att ha en lärobok och denna ska i de fall den finns på intet sätt utgöra kursens innehåll. Skulle tippa på att 85 % av Sveriges gymnasielärare använder en utvald lärobok som referens, men hämtar majoriteten av sina uppgifter från andra böcker, artiklar, stenciler m.m. Alltså borde tjejerna bara knipa käft och applådera läraren som följer de direktiv som Sveriges regering gett henne genom Skolverket…

 38. Chuzzle says:

  Som någon sa tidigare, jag skulle gissa på att tjej 2 var en aning ironisk där…

 39. Antianonym says:

  haha, hon var INTE ironisk. Det är så sant så sant. haha :)

 40. Antianonym says:

  kan säga så här: I 6:an antecknade man på föreläsningarna och så men då märkte man att man inte använde skiten så efter det har jag inte antecknat något. Och jag klarar mig bra iaf. ;)

 41. Sara Andersson says:

  #35: Haha, nej det gjorde jag verkligen inte. :)

 42. Mily says:

  # lärarstuderande, Du har just rabblat de 8 första kolväten. Alla som tycker lärare är jobbiga och oförutsägbara bör nog då studera min lärare i biologi/naturkunskap A. Vi vet aldrig vilken lektion vi har biologi eller naturkunskap. Ibland snor han från engelskalektionerna och växlar fullständigt oförutsägbart mellan grupptimmar och helklasstimmar

 43. Eva says:

  Jag har haft samma problem.. en av våra lärare är inte den man helst av allt vill lyssna på under en lång eftermiddag. Om man sedan råkar vara sjuk och läraren har en massa frågor från lektionerna är det svårt att lyckas med proven.

 44. David says:

  Omg, så läbbigt..exakt det hände mig och jag sa exakt de orden till min kompis, och alla namnen inblandade känner jag..men vi e två killar och bor i malmö..säkert en kompis som låtsas att vi är tjejer :)

 45. R says:

  om tjej 2 var ironisk (vilket jag så hoppas att hon var) så var denna tjuvlyssning skrattbar! annars var den ju bara en i mängden av alla blåsta tråklyssningar

 46. Maja says:

  Sådär säger alla i min skola hela tiden, inte roligt :P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *