Vem sa att en kortläsare inte kan ha sinne för humor?

Ica Nära, Helsingborg

Tjej ~21 lägger upp bröd, äpplen och en sexpack cider på bandet. Kassörska ~30 slår in varorna.
Kassörskan: Leg, tack.
Tjejen: Va?
Kassörskan (pekar mot cidern): Jag måste se leg för varor med alkohol.
Tjejen: Men jag har inget leg på mig. Varför måste du se leg?
Kassörskan: Jag måste veta att du är gammal nog.
Tjejen: Alltså, jag har handlat här nästan varje dag i typ två år. Jag köpte cider förra veckan, då ville du inte se leg. Du känner ju igen mig, eller hur?
Kassörskan: Jo, men vi har haft möte och…
Tjejen: Du VET hur gammal jag är. Jag har köpt grejer med sprit i här innan.
Kassörskan (mumlar surt): Okej, för den här gången då.
Tjejen drar sitt kort, läsningen misslyckas. Efter upprepade försök tar kassörskan kortet för att slå in manuellt.
Kassörskan: Jag måste se leg för att slå in det manuellt.

Cred: tidningsbudet

0 thoughts on “Vem sa att en kortläsare inte kan ha sinne för humor?

 1. Niklas says:

  >>Magnus och övriga….
  Är det inte större frihet att ha med sig sitt ID-kort och därmed få tillträde till det man har rätt till än att inte ha det?

 2. Musashi says:

  Jag råkade handla med VISA på systemet en gång och där kunde man inte slå kod så jag visade ID av reflex. Gick ändå bra fast jag bara var 19 år :P

 3. Jeanette says:

  Att kräva legitimation vid kortköp är väldigt viktigt för att dels upptäcka om kortet personen använder är stulet (tacksamt för den som har blivit av med kortet) + att om inte jag har kollat legitimation när kunden handlar och inte har kort så blir butiken ersättningsskyldig om kortet är stulet. Det hände nämligen på restaurangen där jag jobbade och chefen var inte glad att själv behöva betala notan på 2000 för att vi inte hade kontrollerat legitimation. Banken vägrade att ersätta och vi fick sätta in pengarna igen till kortets rätta ägare. DÄRFÖR är det viktigt att kolla leg. Jag låter ALDRIG någon handla utan legitimation. vill inte få utskällning av chefen.

 4. lkkro says:

  Ni verkar ju inte förstå att om hon har handlat där i två år och handlat cider från samma kassörska innan, då VET ju kassörskan hennes ålder! =/ Vem fan frågar efter leg hos någon man redan vet är över 18?? Korkat…

 5. patrilan says:

  *IKKRO* ——Men du..om det nu är första gången som kassörskan frågar efter tjejens legg så behöver hon ju inte alls VETA hur gammal hon är…visst,hon har fått köpa cider där innan utan att visa legg,men nu var det ju nya regler å då måste hon visa!
  Skullle varit en annanvisa ifall hon var tvungen att VISA legget varje gång de senaste två åren hon handlat av samma tant..eller?

 6. Maja says:

  Julia # 46: Det handlar i allra högsta grad och alkohollagen, eftersom det är denna lag som butiker som saluför alkoholhaltiga drycker måste följa. Av 2 § Alkohollagen framgår följande: ”Med sprit förstås en vätska som innehåller alkohol i en koncentration av mer än 2,25 volymprocent.” Handel med cider med 2,25 volymprocent faller således inte under lagen, och det finns inget som säger att man skall kräva leg för att sälja sådan cider. Om butiken har en sådan policy skulle jag som kund bli uppriktigt upprörd. Följ de lagar som finns, istället för att hitta på egna (det kallas rättssäkerhet). Ni skulle lika gärna kunna neka vissa kunder att köpa mjölk, det hade varit lika fel.

 7. jonas says:

  HAHAHA klockrent, snakka om knäckning =)

 8. Magnus S says:

  Jag måste visa leg. varenda j*vla gång jag köper folköl eller snus. Jag är 27år och börjar bli less på att visa leg. för att få köpa något så löjligt som snus eller folköl! Det är fan pinsamt ..

 9. Blää says:

  ett sexpack!!!

 10. Nordh says:

  #49 Johan: Bara om den är baserad på malt (ex mixed malt), men inte vanlig cider samt ciderliknande blanddrycker.
  Följdaktligen måste det ha varit max 2.25%-lig cider.

  http://www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/19941738.HTM

 11. Daniel Giertz says:

  @Blää: Nej. En förpackning med sex cider är en sexpack. Ett sexpack är vad en våldtäktsman är.

 12. lkkro says:

  patrilan: ..med tanke på att kassörskan går med på det i slutet så är det rätt givet att tjejen hade rätt, kassörskan visste hennes ålder och alltså fanns det egentligen inget behov av att visa legget. alltså: korkat.

 13. Ellan says:

  Haha våra sköna teknikberoende liv!

 14. Boström says:

  Se, detta är en av de otaliga nackdelarna miljömupparnas politik för med sig: Ingen tänker längre på att ta med sig leg när de inte längre kan köra bil till ICA. :) Såg för övrigt en tjej idag som åkte buss med ett par matvarukassar. Stackars sate… Bil är kung.

 15. Joel says:

  Tycker allt det va lite irriterande när jag glömde mitt leg hemma och inte fick köpa snus.

  Är ändå 7 år äldre än gränsen.

  Sen så spelar utseende roll har jag märkt och det är lite mer irriterande.
  E jag orakad och har sunkiga kläder så slår inte ens systemet kassören in varona utan jag får avbryta min uppläggning av varona och gå fram och visa innan…
  dock nyrakad och finklädd så funkar det bra.

  Ser definitivt äldre ut i skägg…

  Aja asball tjuvlyssning. otur för henne :D

 16. jag. says:

  vår butik säljer inte alkoholfri öl till folk under 18. och inte nikotinfri snus. inte heller trisslotter. allt detta får man göra egentligen, men butiken har policyn att barn inte bör dricka öl, snusa eller spela om pengar.

  jag tycker det är helt rätt.

  och jag tror och hoppas målsmännen är tacksamma.

 17. Klara says:

  Asså, det är en helt legitim fråga. Man får inte sälja till underåriga, då kan man som kassörska få fängelsestraff. Och även om man känner personen…

  Man kan inte heller dra kort manuellt utan att se leg, eftersom man måste se personnumret… Så, fast i cirkeln. Been there, done that, många gånger under min tid på ICA. :)

 18. annabell says:

  kul att folket här har ett liv… orka läsa?

 19. jk says:

  suck, att folk inte lär sig ta med leg!
  sätt er själv i kassan så vet ni hur jobbigt det är att se ifall någon är 17 eller 27?

 20. Kilroy says:

  Urk! Någotr liknande hände mig: Jag hade någon dag innan fått ut mitt (B-)körkort, och gick och köpte mig ett 6-pack cider – 2,25%, som man inte ens behöver ha fyllt 12 för att få handla – och tjejen i kassan ber om leg. Jag visade upp mitt körkort när hon frågade för att slippa tjafset, men hon funderade ett tag på siffrorna där och sa efter ett tag:
  ”Du är inte 18, va?”

  Stressad tjej, säger jag bara… :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *