Vissa platser känns lite extra magiska

Gamla stan, Stockholm

Dagisklass med tillhörande fröken ~50, står vid Evert Taubes staty vid Järntorget.
Fröken: Nå, vet ni vem den här statyn föreställer?
Tystnad.
Fröken: Men nog måste ni veta det? Han är ju jättekändis!
Tystnad.
Fröken (lätt desperat): Men han är känd över hela världen! Nog måste någon av er veta vad han heter?
Flicka ~5: Det måste vara Tobbe Trollkarl!

0 thoughts on “Vissa platser känns lite extra magiska

 1. NiWe says:

  *Kände till* Taube när jag var i femårs-åldern, men minns att jag vara övertygad om att han hette ”Tåg”, för ”Tåb” är ju inget ord! ;)
  Men det berodde bara på att mina föräldrar körde någon skiva med honom lite då och då, så jag hade ingen aning om hur han såg ut…

 2. Mell says:

  Jag har lika nördiga föräldrar som Veronikas son, så nog kände jag till Taube när jag var 5, alltid. Fast jag trodde att han hette Ever Tåb. Dock hade jag kanske inte känt igen honom till utseendet, men jag kunde nog riva av alla de gamla dängorna: Vals på Ängön, Änglamark, Maj på Malö, Fritiof och Carmencita osv. Och Flickan i Havanna, såklart. Det är helt sjukt när man tänker efter.

 3. isabella says:

  vem bryr sig om taube är han död så är han

 4. jurg says:

  isabella: =)

  if he was so famous, how come he’s dead?

 5. Systrarna Syfilis says:

  Dagisklass?? I min värld heter det förskoleklass eller en grupp med förskolebarn. Jisös!

 6. Scars says:

  TomasR

  Snart ännu värre, bara att allt sker längre ifrån oss så att vi inte behöver bry oss så mycket…

 7. Ewa says:

  Och i min värld heter det dagis. Ettåringar kan knappast kallas förskolebarn, eller? Däremot kallas de som går i ”sexårs” för just F-klass i vår skola, dvs förskoleklass.

 8. Jimmy says:

  Asså jag kan inte fatta att vissa tycker att det ska höra till almänbildning att veta vem Evert Taube är! Han var en författare så jävla viktigt är det ju inte att veta vem han är.. Hade ingen aning om vem det var först nu och kan då säga att jag heller aldrig haft nån nytta av att veta det. En svensk författare som skrev visor för 100 år sen är inte världens viktigaste sak. Tror även att hälften som skrivit hära inte visste vem han var först dom googlade honom och inte ville låta allt för ”dumma”

 9. sandra says:

  Ewa ) JO, ettåringar är förskolebarn, därför att verksamheten de befinner sig i heter förskola och har så gjort sedan daghem blev förskola 1998 i samband med att förskolan fick en egen läroplan (Lpfö 98). När barnen är sex år går de i förskoleklass, den lyder istället under Lpo94. ”Dagis” existerar överhuvudtaget inte längre, annat än i folkmun. Jag tycker att det (om något) numera, efter snart tio år, borde höra till allmänbildningen att veta det.

  Som nyexad lärare i förskolan måste jag säga att det var en ovanligt korkad ”dagisfröken” som förväntade sig att barnen skulle kunna det. Typiskt gammaldags fråga-svarsmönster som är helt meningslöst. Barnen har ju inte så mycket annat val än att gissa vilt och det tycker jag tjejen gjorde bra! =)

 10. Martin says:

  Folklivsforskaren: försökte bara dra till med ett område som många inte känner till rackarns att du skulle ha koll ;)

  Bill Clinton eller någon annan av de amerikanska presidenterna i senare tid syns ju så mycket i media så det vore väl konstigt annars.

  Ankakanka: du tänker nog på Niki Lauda han blev svårt brännskadad i en olycka på Nürburgring 1976

 11. Charlotte says:

  verkar som om fröken har en smula för höga förväntningar på dagisbarnen. tror inte det är många 5-åringar som vet vem evert taube var… jag visste det iaf. inte när jag var 5..

 12. Osmo says:

  Jimmy (#58): ”Asså jag kan inte fatta att vissa tycker att det ska höra till almänbildning att veta vem Evert Taube är! Han var en författare så jävla viktigt är det ju inte att veta vem han är. Hade ingen aning om vem det var först nu och kan då säga att jag heller aldrig haft nån nytta av att veta det. En svensk författare som skrev visor för 100 år sen är inte världens viktigaste sak. ”
  ———————————–
  100 år sedan? Du är inte vidare bra på att googla, va? Eller du kanske menade det som en hyperbol? (Slå upp det ordet om du inte vet vad det betyder.)

  Seriöst, det är inte mycket som är ”viktigt” att veta här i världen i fall man drar det till sin spets. Men det kan vara bra att ha koll på vad som har format kultur, historia och samhälle om man vill förstå de större sammanhangen. Och DET i sin tur är viktigt. Taube i sig är en detalj… men det är detaljerna som bildar helheten.

  ”Viktigt” eller inte, är det rätt märkligt att inte känna till Taube, åtminstone om man har passerat femtonårsstrecket.

  Dagisbarnen är dock ursäktade. Klart Tobbe Trollkarl sparkar stjärt med Evert Taube i den åldern. :-)

 13. The Fonz says:

  Vi motte ett skepp i den svalkande monsun
  dar vi angade mot Roda Havet opp,
  en fullriggare det var och dess namn det var Taifun
  som nu segla fran Ostindien till Good Hope

  Respekt

 14. cresta says:

  …kanske _lite_ hårt att förvänta sig att en femåring ska känna till Evert Taube dårå.. ! men sött ändå.. det ska börjas i tid, so go fröken!

  jag föreslår att fröken vid nästa morgonsamling byter ut ”vid ett hus i skogens slut” mot ”fritiof och carmencita ”. gärna med någon käck koreografi till. för såhär kan man inte ha det. *stampar med foten i golvet* =D

 15. Alex says:

  Onda fröken

 16. Ankakanka says:

  Martin # 61
  Tack… just det det var han som var tvungen att använda linser.

 17. Amelie says:

  Inte ens jag vet vem han va :O hahah

 18. L says:

  #63, tack, äntligen en voice of reason!

 19. weiron says:

  Evert Taube var ju min idol när jag var 2 år :) Dansade till den musiken :D

 20. weiron says:

  Ni vet att det är han som har skapat hip-hopen förresten? Hör bara på hans låt Kinesiska muren…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *