Högskoleprovet, Stockholm
Två killar ~20 är på väg ut ur provlokalen efter ORD-provet.
Kille 1: Fatta vad svårt det måste vara för vissa. Jag menar, jag spelar ju WOW, så jag vet ju att ”attribut”, det betyder ju vilken egenskap man har. Alltså, typ, ja men jag kan hoppa högt, till exempel. Men alla andra då, hur ska de kunna veta?
Cred: Dennis
Wow-spelare är verkligen Sveriges elit.
L33t.
1337.
jag tror inte att han kommer hoppa högt när han får provresultatet…..;-)
Åh usch! jag blir nästan illamående av vad han säger… betyder det att han inte skulle veta vad attribut är om han inte spelat wow?
Eller är det så att han tror att han inte skulle ha vetat det för att han spelar så mycket wow att han knappt inte exponeras av vettigt språk överhuvudtaget?
Jag har lärt mig en hel del engelska ord via WOW som jag annars inte skulle stött på, killen har faktiskt en poäng.
Attributiv idioti.
Men det är ju sant det han säger. Jag har lärt mig jättemycket av mitt spelande (inte av wow då jag aldrig spelat det). Det finns många i min ålder som inte fattar ett skit om vad man pratar om, som egentligen är helt vanligt.
Jag lärde mig ordet från Microsoft Paint.
Ni andra kan sluta vara så nedlåtande, det är inte som att det är jättedåligt att inte använda ordet ”attribut” i dagligt tal. Alltså, utanför datorns värld har jag nog bara hört det på typ SVT. Nästan i alla fall.
#4 hhaha nä tror itne det :)
Jamen, hur brett kan han hoppa?
det roliga med det här är ju att det rätta svarsalternativet var ”tillbehör”
Och tänk om han aldrig läser Aftonbladet, då vet han inte vad ”muta” betyder…
”Attribut” har jag lärt mig av ArcView.
Att måsta välja mellan Wow-skola och livets skola. Vilket dilemma.
Attribut är viktigt i HTML.
fg: För varje tjuvlyssning om unga ska det alltid vara någon som skriver en komentar i stil med: ”Usch dagens ungdommar, jag mår dåligt över att läsa om hur dumma de är. Vad ska det bli av Sverige”
När jag läser en sån komentar får jag direkt bilden av en 80årig bitter gammal männiksa som tycker att allt var bättre förr.
Ignoranta ungdommar har funnits i alla tider. Det är inte specielt för modern tid.
Bra rubrik.
Wow vilken osmart kommentar!
@sofiab: vem var det som var bitter sa du?
@sofiab: Var det inte nån gammal grekisk filosof som typ sa: ”Dagens ungdomar är mycket mer ouppfostrade än de var förr. Dagens ungdom visar inte någon respekt för de äldre, säger imot sina föräldrar och uppför sig allmänt illa”. Nåt i den stilen var det iallafall :P
Attribut = utmärkande egenskap, igenkänningstecken, kännetecken, särmärke, tillbehör …
dsfs #12 enligt min ordlista betyder attribut: utmärkande egenskap, kännetecken….. Ordet attiralj däremot betyder: tillbehör, utrustning. Men det e ju ganska lika uttal och innebörd. Tillbehör är ju ofta något som kännetecknar personer, byggnader etc……Tur att man har tjuvlyssnat så att man lär sig nåt……;-)
Sis: Vad menar du? Det betyder ju egenskap?
Attribut: attribu´t (latin attribu´tum ’det som är tillagt’, av attri´buo ’tilldela’), utmärkande egenskap, kännetecken.
@sofiab:
Haha! jag är 20 år så jag klassas nog fortfarande som ungdom, om inte så tillhör jag iaf wow-generationen och det är inte dagens ungdomar jag säger usch till.
Visst kommer jag när jag blir äldre antagligen se ner på den dagens ungdomar och säga usch. För att även om jag vet innerst inne att det är just de ungdomarna som utvecklar mänskligheten kommer jag tycka att det är jobbigt eftersom att jag och min generation blir gammal och förlegad.
Vad jag säger usch till är inte heller det faktum att han lärde sig ett ord genom ett datorspel eftersom jag har lärt mig antagligen 95% av all min engelska genom datorspel och 100% av den lilla japanska jag kan genom manga/anime som nog kan räknas till samma kategori.
Vad jag säger usch till är att han är så instängd i sin dator värld att han inte kan se hur folk lär sig språk när det faktiskt finns ännu effektivare varianter bland konventionella sätt. Det är dock sant att det kanske var en liten överdrift att säga att jag nästan blev illamående… men inte en särskilt stor överdrift.
Ledsen för ett väldigt långt svar och tack till alla som läste det.
Jag är 21 år. Jag tycker att ORD- provet är svårt. Jag fick mer än hälften rätt och jag visste till exempel att attribut betyder tillbehör bl.a. Vad jag inte visste var att plausibel betyder tänkbar. Uttrycket ”att komma på obestånd” hade jag aldrig hört innan provet. Eftersom jag varken läser företagsekonomi eller andra akademiska texter så gissade jag fel på betydelserna av en del ord. Nu vet jag att jag måste läsa akademiska texter och kanske lite juridik osv tills nästa gång, men det känns verkligen som om de jävlas med en ibland.
jag tycker det är bara folk med pinnar i arslet som hakar upp sig på att man skall kunna alla dumma jävla ord jag som har svårt för ord i allmänhet är jävligt bra på annat F you …uckers
För allas information var alternativen på ”attribut” följande:
A. tillbehör
B. möjlighet
C. intryck
D. innehåll
E. hyllning
Och alltså är det ”tillbehör” som ska in på lodrätt 8.
nu ska jag vara så där äckligt skrytig…ORD-delen på provet var det lättaste för mig då jag läst latin,engelska,tyska,spanska och franska….sverige har en hel del låneord från dessa språk…=)
Mary: Nej. Innehåll.
Caroline: Nej. Tillbehör.
Jag fick lära mig vad attribut betyder genom detta! Fan vad internet är bra
Ett av gångerna jag hade provet fanns ordet ”kappas” med. Tror inte många ungdomar vet vad det betyder :)
#15 Andreas 2: Ja när man spelar lever man inte och får inga erfarenheter, samma med verkligheten, det som händer när man spelar händer inte i verkligheten…
…eller hur var det nu?
Många verkar ha svårt att inse att mjukvara är en del av deras liv.
Att använda dom engelska ord som man lär sig i wow funkar inte. Det funkar om du snackar engelska. Men troligtvis snackar du svenska på det där provet…
Och Det är så FULT med engelska ord i svenska.
Hello i är a apa
@31, Caroline: Då får du gå till dem som har utformat högskoleprovet och klaga, för ”tillbehör” var rätt svar även enligt dem.
Det sorgliga i allt detta ”det-var-bättre-förr-snack” är att det faktiskt finns en skillnad på ”dagens ungdom” och föregående generation. Respekt för andra och gränsen för vad som är rätt och orätt tycks inte finnas alls hos vissa. Inte elementär kunskap heller. Allt detta går rätt långt hand i hand med hur vårt samhälle ser ut idag, lägre social kontroll och större individualitet. (=familj och närsamhället är inte lika viktigt för individen) Nu tillhör jag dock ”dagens ungdom”, men tycker att det är sorgligt hur lite de omkring mig vet om världen och att se hur de beter sig.
Oxido: kappas (verb): skjutas med pistol. Från spelet GTA.
Attribut betyder oftast ”egenskap”, men i vissa sammanhang även ett utmärkande föremål/tillbehör — om man t ex pratar om grekiska gudar, så är Hermes attribut den bevingade sandalen.
@Bussola
Du tror väll ändå inte att de skulle ha med ett ord som någon tagit in från GTA?
kappas (verb): tävla
@Anna
Eftersom att engelskan och svenskan var ett och samma språk för tusen år sedan så finns det massvis av ord som går att användas i svenskan trots att man lärt sig dem genom tex wow. Man måste dock kanske ibland försvenska dem lite.
Sedan har vi kategorin som attribut hamnar i; latinska ord. De är som vi ser ofta precis samma. Så om man lär sig tex attribut på engelska genom wow så går det fortfarande utmärkt att använda det i svenska språket. =)
Kanske ska ursäkta om jag låter lite arrogant… eller något liknande…
Vad kul att detta blev en sådan diskussion.
Vad kul att min lyssning kom med. =)
Klart man lär sig av dataspel. Jag tillbringade ett år som utbytesstudent i Frankrike och lärde mig mycket franska genom att spela Sims
Alla har vi våra (gen)vägar till lärdom. Jag har lärt mig en STOR del av min engelska genom att se på engelskspråkiga program och tv-serier. Apropå att det nämndes skulle jag nog aldrig ha snappat ordet ”plausibel” och dess betydelse om jag inte hade sett på Mythbusters! :)
Word, Storugglan. =) Jag smålog och tänkte på Adam och Jamie när jag såg det ordet.
@sonia
ORD-provet handlar inte i första hand om att kontrollera hur många svenska ord du pressat in i minnet. Det handlar snarare om att undersöka huruvida du kan dra slutsatser om ordens betydelse utifrån liknande ord både i svenskan och andra språk.
#21 Om de sade det i antika Grekland (far bilden av att det var antiken atminstone), och alla generationer blir varre… Da tycker man att de knappast borde ha gnallt da.
For ovrigt sa ar val inte det skrammande att killen ifraga bara lart sig ordet fran Wow. Det laskiga ar att han inte tror att folk som inte spelar wow inte kan det.