You lost me at hallo…ween

Buss 771 från Mölndal till Göteborg

Några killar ~ 20 pratar om helgen som precis har varit. Kille 1 berättar om en fest han har varit på med mycket utklädda människor, tivoli, dans och mycket sprit.
Kille 1: Vad har ni gjort då?
Kille 2: Vi var mest hemma. Vi gick bara och tände ljus på gravarna.
Kille 1: Tände ljus på gravarna? Vad har det med Halloween att göra?

Cred: Anna Turbo

63 thoughts on “You lost me at hallo…ween

 1. Katten says:

  Som många här redan skrivit, men flera verkar ha svårt att fatta:
  Alla helgons dag (numera ofta förkortat till ”Allhelgonadagen”) och All Hallows Eve (numera förkortat till ”Halloween”) är i grund och botten samma högtid. Att säga att det är två helt skilda saker är alltså fel, det är firandet bland olika kulturer som är olika.

  Tycker ni att Christmas och Jul är två helt skilda saker oxå?

 2. joar says:

  Personligen brukar jag fira ”halloween” på kvällen och allhelgona under dagen. Tycker det funkar perfekt!

 3. Therese says:

  Call-E & /j ar dom anda som faktiskt har ratt.
  (Ja jag tanker vara en javla smart-ass & pasta att jag har ratt och alla har fel.)

  Halloween ar en komersiell hogtid pahittat av ..typ Hallmark, nej men seriost, av den amerikanska marknaden. Det borjade med att man(kelterna) firade ”halloween” och det innebar att man satte ut ljuslyktor(och olika stora frukter med ljus i, i med att det var skordetid) utan for sina dorrar for att visa vagen for sina doda slaktingar & man utsmyckade sina hus & sig sjalva med masker for att skramma bort onda andar osv.. Sen kom det till USA i med att var sa manga irlandska utvandrare mellan 1600-1800-talet. Dar blev det sakta men sakert omarbetat till det vi firar idag. Alla helgonas Dag bottnar ocksa i samma keltiska hogtid och har inte det minsta lilla med kristendom att gora.

 4. Annelie says:

  Tack Mikael W, då vet jag. Misstänkte att det kunde ha något med det att göra eller att det brukade vara skattskrivning under en viss tid av året eller så. Himla intressant med bibelhistoria! =)

 5. Rune says:

  Haloween är precis samma sak som Allhelgonaafton. Att vi flyttat allhelgona i Sverige gör det inte till en annan helgdag. Vi flyttar ju midsommar och Marie Bebådelse också t.ex. Det är för att staten inte unnar oss extra ledigt.

  Dock har Halloween marknadsförts som ett eget själjippo byggt på det anglosaxiska firandet av allhelgona. Men julfirandet kan ju också skilja sig åt, det är jul ändå. T.ex. i Ryssland skiljer både dag och sätt att fira från oss och det är ändå jul och inget annat.

  Den som inte tror mig kan ju slå upp halloween i Nordstedt lexikon: http://www.norstedtsord.se/

 6. Degen says:

  halloween firas i knutarna av allhelgona pga att kristna kyrkan ville knyta ihop högtidsdatum för att få över kelterna till kristendomen. Svårare än så är det inte. Det e inte direkt första gången de anpassar religionen till massan omkring dem, de manipulativa satarna..

 7. Psychoria says:

  #51 katten: Christmas och jul är definitivt två skilda saker.

  Jag har inte en julgran i varje rum spraymålad i olika färg och 20 000 tända glödlampor på huset, vi äter inte kalkon och jag får mina julklappar den 24, inte den 25 i en ful nylonplyschstrumpa.

  Nyår och New year skiljer sig främst genom att svenskar inte tittar på Rose bowl hela dagen lång och glömmer att äta. Det är å andra sidan ingen särskild nackdel för de flesta amerikaner.

 8. Fredrik Olsson says:

  Angående hela den omotiverade juldiskussionen:
  Tja, midvinterblotet inföll ju den 14 januari.
  Så att kalla julen för midvinterblot är kanske inte det bästa. Däremot så (som tidigare påpekats) hette den i den gamla romerska religionen Saturnalia och de kristna anpassade helt enkelt högtiden efter sina egna bruk.

  Men jag måste hålla med Jonatant tillviss del:
  Oavsett en högtidsursprung (t.ex. alla hjärtans dag som i Sverige lanserades som kommersiellt knep för blomsteraffärerna att sälja mer.) så är anledningen till att man firar den nog det viktiga. Om detta är tomten, Jesus, gemenskap, julklappar något annat är upp till var och en. Men jag skulle nog inte säga att något av det kan hållas som fel.

 9. Vima says:

  Halloween — all hallows eve — alla helgons dag. Svårt det där. Men man borde ju ändå vara medveten om att Halloween är en amerikansk grej, lite som vårt påskfirande fast på alla helgons dag ist. Jösses… Vi har ju inte ens haft halloween firande i sverige mer än ett par år.

 10. Ellen says:

  Ehm… det har ju absolut ingenting med halloween att göra? Det är ju allhelgonaafton som har något med det att göra. Det är INTE samma sak för de nötskal som är dumma nog att tro det. De råkar bara inträffa på ungefär samma tidpunkt på året.

 11. mirshafie says:

  Jag vet inte om det är jag eller den här tjuvlyssningen som känns lite löjligt djup, men om det är så att Kille 1 missförstod grejen med Halloween, är det ändå ganska ledsamt att alla inser grejen snart nog.

 12. Bina says:

  Att tända ljus på gravarna HAR INGET med Halloween att göra… De gör man på alla helgona (dagen efter) vilken är en annan högtid som för övrigt skapades av kristendomen för att konkurrera ut Halloween…. :P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *