88 thoughts on “Är detta jämställdhet eller diskriminering?

 1. Tess says:

  Jag bor i Tyskland och kan bekräfta att dessa platser finns överallt. #44 version har jag aldrig hört, detta är den förklaringen jag har fått:
  I Tyskland är nästan alla kvinnor med familj hemmafruar och är hemma och tar hand om barnen, pappan har noll familjeansvar (grov generalisering, så ser det ut i många tyska familjer, men det finns såklart undantag). När dessa hemmafruar handlar har de med sig barn och barnvagn. Eftersom man behöver plats för att packa ut en barnvagn eller för att barn ofta slänger upp bildörren utan att tänka på att bilen som står bredvid kan bli repad är dessa platser extra breda.
  Jag har sett Frauenparkplätze där det är en bild på en kvinna och ett barn istället för bara en kvinna, vilket väl bekräftar min version. Kort sagt: Detta är en familjeparkeringsplats.
  Jag tycker inte att det är särskilt jämställt att utgå från att enbart kvinnor kör bil med barn och barnvagn i bagaget. Parkeringsplatserna är dock bara en följd av hur det tyska samhället ser ut och orsaken till det är den tyska familjepolitiken.

 2. Tant Eva says:

  Det är ju för att tjejer ska kunna åka in till stan utan att ha foträta skor (utan eleganta saker som herrar kan beundra), samt närmare till bilen på kvällar å nätter eftersom karlar är så våldsbenägna mot de svaga tjejerna – så det så PS jag har foträta å är inte ute på kvällar så jag klarar mej utan frauenplatz :-)

 3. Eric says:

  #44 kanske skall titta lite på statistiken. ~75% av alla som blir misshandlade är män (i alla fall i Sverige), kolla med SCB får du se. För våldtäckter ser det förstås säkert annorlunda ut, men att bli misshandlad/rånad räknas inte? Dessutom har #25 en bra poäng, dessa platser är ju ett säkert ställe att vänta på för idioter som som är ute efter att hitta en kvinna att våldta.

 4. Narciss says:

  #53 har helt rätt. Det typiska misshandelssoffret är en man i 20-årsåldern. Med tanke på hur efter Tyskland är i den sociala utvecklingen (att döma av våra tyska kommentatorers vittnesmål) behövs säkert dessa parkeringsplatser där. I Sverige har vi istället folkhemsmysiga familjeparkeringsplatser som faktiskt också är bredare än vanligt.

 5. niklas says:

  hehe, jag fattade inte att det var tjejerna som skulle parkera med BILEN där.

  Ja trodde att de skulle kunna däcka där efter en kväll ute :D
  Med tanke på att platserna är extra stora hade det ju vart väldigt diskriminerande.
  Inget illa menat…

 6. Bayern says:

  Det handlar inte bara om säkerhet för kvinnor. Frauenparkplatz är samma sak som Familjepakeringar i sverige. De är altså bredare för man antar att det är frun som handlar och har med sig barnen till varuhuset etc. I bayern där jag bor så är den större delen av alla kvinnor ”Husfruar” och det är därifrån namnet kommer från början. Det finns inget som säger att endast kvinnor får parkera på en frauenparkplatz, utan det är för familjer.

 7. Magnus says:

  Kan bara tillägga att dessa platser även är vanliga i Schweiz. Men det känns som sagt som att dessa länder ligger en bit efter på detta område. Finns ju ingen rimlig anledning till att ha de här skyltarna, annat än att locka fram ett skratt hos turisterna möjligtvis. ;)

 8. Malin says:

  Men kan det inte vara så att parkeringsplatserna är främst för gravida kvinnor?

 9. Elin says:

  Bor i Tyskland och har idag frågat några kollegor vad de tycker om dessa Frauenparkplätze… Verkar som att alla har tänkt ut en egen förklaring precis som folk gör här på forumet… Klart verkar iaf vara att det inte finns något straff för att parkera där som man och att de har olika funktion på olika platser. Typ vid Autobahn och i parkeringshus är de till för att minska rädslan om man måste parkera ensam mitt i natten, och vid stormarknader och liknande är de till för familjer med barnvagn. I vilket fall är det ingenting att bli upprörd över, dessa kvinnoplatser tar upp max en procent av alla parkeringsplatser och hindrar knappast nån man att hitta en plats.

 10. Jocke says:

  Mycket intressanta kommentarer må jag säga.

  Feministernas är roligast att läsa. De tänker bara på sig själva. Generaliseringar är också kul. Uj uj uj de är så farliga men hur uppkom de egentligen då? Tog någon dem ur luften?

  Orka med tråkiga könsdebatten som inte leder någonstans.

 11. var just i österrike says:

  jättebra med dessa parkeringsplatser! min österrikiska kompis berättade åt mig som även undrade om dem att de finns alltid nära utgång och/eller nära hissar, så att kvinnor skall känna sig säkrare. män parkerar sällan i dessa rutor, eftersom de inga vill bli sedda av andra att de använder rutorna som faktiskt har betydelse för kvinnor. wien tex. är ej så lugnt man tror, det finns mycket våld bland kvinnor…

 12. Magnus says:

  #44 Matthias – jo, det är speciellt, eftersom detta är tjuvtittat.se och inte diebengesehen.de och vi inte har specifika kvinnoparkeringsplatser här.

  Du kanske inte tycker att klipp från japanska tv-shower är speciella heller, eftersom de är jättevanliga i Japan?

  ”Alla vet att det är kvinnor som oftare blir överfallna…” skitsnack.
  Mäns våld mot män är vanligare än mäns våld mot kvinnor.. men det är det f-n ingen som blir upprörd över.. (jo, det är det naturligtvis, men det är inte politiskt korrekt att ta upp det).

 13. isa says:

  men gud! men tänk om jag parkerar där och sen så ska jag min bror/pojkvän/pappa (någon man) sedan låna min bil, har han gjort något olagligt då eller:S

 14. Dennis says:

  klockren :P
  man vill ju förmodligen ha bort de kvinnliga bilförarna från de andra platserna för att undvika parkeringsskador på de andra bilarna.

 15. Adam says:

  Det handlar inte om gravida kvinnor då?

 16. isabell says:

  jag tror det har med polygami att göra.. 2xfrauen ( svyska; 2x fruar :P )

 17. Jake says:

  Tycker det enda felfria inlägget här är #44 (och såklart mitt eget;)) Så många konstiga argument mot Frauenparkplätze som jag sett här trodde jag inte fanns; att män oftare råkar ut för våld, att det är diskriminerande för endera könet etc. Som jag ser det har man på ett härligt pragmatiskt sätt verkligen gjort något handfast för att öka säkerheten för den kategori människor som oftast råkar ut för våldtäkter/överfall från någon de inte känner, på just DESSA platser. Det spelar väl ingen roll att vi män får på käften 75% oftare (eller vad det nu var som angavs) generellt?

 18. miss sunshine says:

  #64, 50 Eventuell ironi försvinner i text så jag drar helt enkelt slutsatsen att ni är svagsinta. Att tro att särskilda kvinnoparkeringar skulle minska antalet parkeringsskador på andras, dvs mäns, bilar är ologiskt. Kvinnor är generellt försiktigare och duktigare bilförare än män. Det vet alla som någon gång öppnat körteoriböckerna och er okunskap bekräftar endast regeln. Ur säkerhetssyn borde det införas särskilda långsamtgående filer för män på vägarna för att minska antalet trafikoffer…:P

 19. Olle says:

  #68
  Sen kan vi ju börja ha speciella parkeringsplatser för muslimer, för i vissa områden ser man att muslimer ofta råkar ut för överfall, osv… Nej, lös problemet på andra sätt, belys hela parkeringshuset/platsen, sätt upp någon varningskylt.

  Feminismen börjar gå till överstyr, tanken är väl inte att kvinnor ska stå högre än män, utan att det ska vara jämställt? Hur ofta får man höra om pappor som förlorar vårdnad över sina barn vid en skilsmässa, bara för att mamman per automatik har rätt när det gäller barn. Nä, istället får du höra hur män är hemska våldtäktsmän, tar för sig och är egotrippade…

 20. Skäggo aka Betty Boop says:

  #31 T-Bone
  Den kommentaren var så typiskt dig. That’s why I miss you :P Men det var faktiskt en ganska smart fråga… Jag tycker dom borde få det…

 21. Brian says:

  Har sett dom här i Tyskland, men ko i tanke om en annan grej.

  En kvinlig kolleaga till mig är ifrån Italien, hon berättade att där kostar Bil försäkringen mer om man är kvinna.
  Blev rätt förvånad, men hon visade mig en försäkrings sida, och jo, är man kvinna så kostar det mer.

 22. Malte says:

  Hehe nej
  det e bara extra stora parkeringsrutor!!

 23. StudentT says:

  Kanske de som har ännu inte förstått kan också inte Tyska men på den här sidan,

  http://de.wikipedia.org/wiki/Frauenparkplatz

  skrivs att det även finns oftast video övervakning för denna parkeringsplatser och att det finns ingen lag att män får inte parkera där. Dessutom finns inte bara speciella parkeringsplatser för kvinnor i Tyskland men också för föräldrar med barn.

 24. Ute says:

  Det finns även en hel massor parkeringsplatser för barnfamiljer i Tyskland. De är extra stora och de är inte heller diskriminerande utan uppfyller ett syfte -> läs #44 !!!

 25. Linn says:

  Men om folk bara slutar att våldta varandra, så behöver man inte vara rädd för det i parkeringshus så då kan alla parkera var de vill. Men det är inte heller våldtäckterna som är den största risken i parkeringshus, det är bilar som sprängs och man blir skjuten, det vet ju alla som sett en Beck-film.

 26. Man med åsikter.. says:

  vadå det är väl inget fel med ätt göra två platser som är lite bredare än alla andra där tjejer kan parkera? Nej men seriöst jag håller
  med att kvinnobilden är sned fortfarande i många avseenden, men herre gud, ni feminister behöver ju för fan inte överdriva allt där det är en man istället för en kvinna. Det där med övergångsställsskylten är ju absurd. Ni vill lägga ner en jävla massa pengar på att byta ut en massa skyltar, bara för att det bara är män på dem? Jag skiter i om det är en man, kvinna eller banan som är på skylten, bara man förstår budskapet. Snart vill ni väl ha kvinnor på kalsongreklamen också, inte för att det passar in, utan bara för att ha något att klaga på. Jag håller med om mycket, men gå för fan inte och grina över några jäkla skyltar…

 27. Rannva says:

  Vad sägs om att vi kör allting på en och samma gång?

  Övergånsskyltarna ska bli en kvinna i burka och tuppkam samtidigt, för att visa på att vi både har folk med alternativa musik/livstilar och olika religioner. Skylten kan ha sandaler med strumpor för att respresentera den typiska Svenssonpappan på sommaren. Skylten måste dessutom vara 25% gul, 25% svart, 25% vit och 25% röd för att täcka ursprung.

  Med parkeringsplatserna kan vi väl bara måla dit en massa olika gubbar i olika kön, färger och klädesstilar för att se till att INGEN tar illa upp. Alla män och kvinnor borde dessutom ha ett mekaniskt kyskhetsbälte som enbart låses upp via en scanningmaskin som installeras i alla hem och offentliga toaletter. På de offentliga toaletterna låses de enbart upp om det inte finns ett annat kyskhetsbälte i närheten på 5 meter. Bältet får alla tonåringar i trettonårspresent från och med 2010.

  *suddar bort ironi-tonen*

  Allvarligt så tycker jag inte att det är fel med att gubbskyltarna är med just män. Skylten, parkeringsplatserna och allt sådant som har med trafik eller bara allmän information ska vara INFORMATIV, det ska inte behöva täcka alla kön, stilar, relgioner osv, så länge folk fattar. Om man absolut vill byta utseende på gågubben, sätt dit en hästsvans och en a-kupa och sen är det klart! Exemplet jag såg i Metro tog jag mer diskriminerande än orginalet…

  Angående parkeringsplatserna, så borde man kanske i så fall satsa på bättre belysning och kameraövervakning? Håller med om att man ska behandla orsaken, inte symptomen. Själv känner jag hellre för att gå på kampsport än att jag ska ha en parkeringsplats reserverad för mig när jag väl skaffar bil

 28. Karin says:

  det kanske är för att killar är starkare och modigare som dom får sova längre bort ifrån toaletterna om det är natt och dom sover i bilen. som äppelpäppel sa..

 29. Chrispiss says:

  amen shit vad ni bråkar!

  Det är väl jättebra att det finns såna här platser om de nu är skapade ur säkerhetssynpunkt (har läst inläggen från er som bor i Tyskland och det är ju faktiskt en bra idé nu när samhället ser ut som det gör).

  Angående övriga vi mot dom-diskussioner som ni pojkar och flickor pysslat med här:

  Jo, man löper större risk som man än som kvinna att bli nedslagen. Men råkar du ut för nånting som kvinna slutar det oftast inte med endast misshandel utan våldtäkt. Kanske ses våldtäkt allmänt som en grövre kränkning än misshandel, och det är därför man värnar om just kvinnor på exempelvis parkeringsplatser?

  Och om kvinnor överlag kör bil sämre än män så är det för att det oftast är mannen som har bilen. (Titta på standardfamiljerna runt er.)
  Min mamma cyklade över en mil till jobbet året runt i 25 år och min pappa jobbade 15 min hemifrån. Ändå var det han som hade bilen.
  Inte så konstigt att man allmänt är sämre på att köra bil då om man aldrig får träna.

 30. M.D. says:

  Alltså man märker verkligen att det finns massor med förtryckare och sådant här. Vi har kommit en bit på vägen, men inte så långt som jag trodde. Tror du att vi kvinnor skulle bry oss lika mycket om det bara handlade om misshandel och rån? Var inte så j*vla naiva! Jag skulle hellre dö tusen plågsamma dödar, leva som pojkeni ”Pojken som kallades Det”, torteras, ja, vad som helst än att bli våldtagen. Men alla vet ju att det är män som våldtar, inte kvinnor. I så fall så är det psykfall till s.k. ”mammor” som borde hängas medan alla som tittar på spottar på dem. Men även pappor våldtar så numret blir ändå defintivt mer än hundra gånger högre för männen. Plus att männen har utvecklats mer i fysiken på det sättet att de blir starkare i musklerna. Medans så har kvinnor utvecklats mer i psyket så att de blir emotionellt starkare. Alltså kan uppfatta och vis känslor bättre. Generellt.

 31. Olof says:

  Parkeringsplatser för kvinnor finns i Österrike för att kvinnor skall känna sig säkrare med tanke på överfall, t.ex. när det är mörkt. Parkeringsplatserna (som bara brukar vara ett par stycken) ligger nära gatubelysningen, ingången till huset eller vad det nu är.

  Kommentar till M.D.: ”bara män våldtar: Ja, även om kvinnor faktiskt också blivit dömda för våldtäkt (dvs. påtvingad grövre sexuell handling) så har kvinnor ofta varit -hör och häpna- säkrare för överfall än många män men detta håller på att ändras. Dvs det blir högre risk för överfall på kvinnor också. Dessutom händer det att män överfaller män, även sexuellt…
  När det gäller fäders våldtäkt på döttrar är en förfärande stor del av mödrarna medvetna om detta men låtsas inte om det. Ruggigt!
  Detta om man får tro facklitteraturen i ämnet (jag har översatt en del).

  Chrispiss: Enligt ägaren (Günther Sachs) till ett litet flygbolag i Europa, som hade både kvinnliga och manliga piloter, så är kvinnorna -som grupp, inte varje individ – noggrannare vid t.ex. start och landning och följer checklistan noga medan männen ”slarvade” lite mer med det. Däremot var männen ofta bättre i en krisituationen och höll huvudet kallt.

 32. Aifos says:

  Är det inte mer diskriminerande med en figur med klänning på skyltarna? Herr Gårmans kön avslöjas ju egentligen bara på namnet. Genom att titta på siluetten kan man inte defenitivt säga att det är en man. Kläderna avslöjar inget, på vintern ha nästan alla tjejer byxor, och även om han hade bröst skulle det inte synas eftersom ena armen är ivägen. Sen finns det många kvinnor som har kort hår, särskillt medelålderskvinnor. Visserligen är han väll lite okvinligt kantig, men det är ju en stiliserad bild. Sätter man på honom en klänning kan man vara relativt säker på att det inte är en man, nästan inga män bär klänningar. Nu kan han ju uppfattas som både man och kvinna, bortsett från namnet och det är ju en ordvits så det kan vi ju inte ändra. Det enda jag som tjej skulle känna mig diskriminerad av var om han hade en snopp…

 33. viktor says:

  #43 Kristina

  Jag parkerar ALLTID på familjeparkering om det finns, bara för att det retar folk.

 34. Ylva says:

  det är ju bilder från tyskland. det finns tillräckligt många hemmafruar i tyskland för att det där ska vara relevant. de jobbar ju liksom med att handla mat så det är ju ganska juste att de får förtur.
  sedan kan man ju diskutera huruvida det är bra att det fins så mkt hemmafruar

 35. Cia says:

  Det är inte alls diskriminering!
  Platserna är avsedda för nattetid, så att ensamma tjejer ska kunna parkera nära ingången till macken/affären/vad det nu är, så att dom ska känna sej tryggare. Ja, om det skulle finnas några våldtäktsmän i närheten eller så…

 36. Fredrik says:

  Jag tror att det många gånger är feministerna som är orsakerna till att det blir stor skillnad mellan män och kvinnor. Det är dom själva som ställt till med det här.

 37. Lina says:

  håller med Fredrik #87. Vadå övergångsställen markerade med en manssymbol? Kan inte kvinnor ha byxor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *