27 thoughts on “Dagens ord: Lagringsutrymme

 1. Sannois says:

  Inget utrymmeför modermodemet!? :'(

 2. Ponty says:

  Vad var det roliga? Att det borde heta datorbord eller att folk inte vet att hårddiskar kan vara externa?

  1. Zorkel says:

   Men Ponty kanske inte tänkte på att du behöver en dator fär att utnyttja en extern hårddisk?
   Men det sen går nog inte ha en dator där.. Vart skall annars datan få plats? :)

 3. Wildheart says:

  Tycker faktiskt att både ”databord” och ”betala i februari” var mer intressant.

  1. Ubbelubb says:

   Det beror på när det lade upp först.

 4. stabro says:

  Ser faktiskt inte det roliga? Plats för hårddisk? Ett annat ord är desktop eller datalåda.
  Eller är problemet att det utessendemässigt mer ser ut som ett snickarbord?

  1. Peter says:

   ”Plats för hårddisk? Ett annat ord är desktop eller datalåda.”

   Hahaha!

 5. Xeilen says:

  Nog för att jag är blond, men jag fattar inte heller. Hårddisken kan ju stå ”där nere” på det lilla stället… Eller är det kul att det ligger några kataloger där tangentbordet kan vara? Eller är det roliga att allt fler och fler enbart har laptops nu för tiden?

 6. David says:

  Ponty och Xeilen, jag antar att de menar den lilla platsen till höger under bordet när de skriver ”Plats för hårddisk”. Det roliga är i så fall att de verkar tro att en hårddisk är detsamma som ett datorchassi (vilket är ett någorlunda vanligt missförstånd).

 7. Amanda says:

  Alltså… jag fattar inte? Har stirrat på bilden i 5 minuter nu, och jag ser inte det roliga. ”Plats för hårddisk”, eller?

 8. Erik says:

  Det roliga är att folk inte vet vad en hårddisk är. En hårddisk är en liten smal grej som sitter i datorn (eller ligger utanför om den är extern) och som innehåller alla filer. Ordet de letar efter är dator, datorlåda, chassi eller möjligtvis torn. En hårddisk är inte en dator.
  Hårddisk: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/Hard_disk_Western_Digital_WD1000_1_(dark1).jpg
  Chassi: http://www.billigdator.com/Image/Chassi.jpg

 9. Sannois says:

  För att hjälpa den stora skaran 90-talister som ”asså ja fatta rinte” – Ellos har här använt begreppet ”hårddisk” som synonym för ”dator”. Det misstaget har otaliga 50+are gjort sedan Telia frälste oss med innn-terrr-nett.
  Bordet har alltså inte plats för hårddisk. Det har plats för dator(kabinett). Som i sin tur innehåller hårddisk(-ar).

  1. Sannois says:

   Innnn-terrr-nett..

 10. Anders says:

  Skyll inte detta hopblandade av begreppen enbart på 50+are. Missuppfattningen var vida spridd inom de flesta ålderskategorier. Eller ÄR, som annonsen i sig och till exempel Xeilen så tacknämligt demonstrerar.

 11. Amanda says:

  Jag tänkte nog på en extern hårddisk.. Fast varför skulle de ens skriva in att det får plats? Förresten, det är ju ett datorbord, varför skulle inte en dator få plats? Äh, nu släpper jag det här och återgår till att läsa arkivet.

  Om jah nuh liksom klarar av det liksom. Är ju 90-talist och dum i huvudet tydligen bah liksom shit.

 12. MarySaintMary says:

  Men alltså den har ju plats för hårddisk. Jättemycket hårddisk! Och kan vi inte bara komma överens om att ”data-” är en lämplig böjning av ”dator” när vi gör sammansatta ord? Som ”gatu-” eller ”kunga-”. Ok? Ok.

  1. David says:

   Men ordet data finns ju redan och betyder något annat. Om prefixet ”data” kan betyda både data och dator blir det väl tvetydigt? Är en databas en organiserad samling information eller är det något som datorn står på? ;)

   1. MarySaintMary says:

    Det finns många andra ord som betyder två saker. Tror ju ingen kommer tro att ”databord” är ett bord med information eller att en ”databas” är en bas för datorer i och med att de är så etablerade ord redan…? Och ”data” och ”dator” har väl ändå samma etymologiska ursprung, misstänker jag.

   2. David says:

    Nu var jag ju tvungen att kolla upp det etymologiska ursprunget för både dator och data. :) Båda kommer tydligen från det latinska ordet ”dar” som betyder ”att ge”. ”data” är plural av ”datum” som betyder ungefär ”given sak” och ”dator” betyder ”givare”. Trots att de har samma etymologiska ursprung är de alltså två olika saker. Data är information och dator är en maskin som bearbetar information. De engelska orden ”queen” och ”cunt” har också samma etymologiska ursprung, men det är också två rätt skilda saker, även om den ena har den andra (ungefär som en dator har data). ;)
    Att det finns andra ord som betyder två saker innebär ju inte per automatik att det är en bra idé att ge ord fler betydelser. Speciellt inte när det redan finns ett ord för den andra betydelsen, som i det här fallet. Då begränsar man snarare möjligheten att använda dem i olika betydelser och t.ex. bygga sammansatta ord som betyder olika saker.
    Att jag stör mig på det är väl i grund och botten för att jag tycker att det är slarvigt. Jag vet att olika människor drar gränsen olika för när de tycker att språket används ”för fel”, även om man kanske förstår vad som avses.

 13. db says:

  Ni missar alla (den rätt tråkiga) poängen: det är ett datORbord, inte ett datAbord. Ett databord är något slags bibliotek (ett bord som har plats för information, hur nu det skulle se ut). Däremot, ett bord anpassat till prylen ”dator” blir ett datorbord.

 14. Erik says:

  Det roliga är folk som inte vet vad en hårddisk är. En hårddisk sitter inuti en dator eller ligger utanför. Datorn är stor, hårddisken liten.

 15. Floatpooper says:

  Absolut inget fel på annonsen, det finns gott om plats för en högtryckstvätt, som man använder när man hårddiskar.

 16. Erik says:

  Ser ut som att annonsen är korrekt. Sätter man dit en datorlåda brakar väl bordet ihop. Så en extern hårddisk är väl det tyngsta den klarar.

 17. Ubbelubb says:

  En av de tråkigaste bilderna på länge och en av de tråkigaste kommentarstrådarna på minst lika länge. Trots det är denna kommentaren (troligtvis) #22

 18. hgt says:

  Skulle ett databord kunna vara ungefär detsamma som en liggande informationstavla??

 19. Elias Kohage says:

  Ganska roligt är det väl ändå att konstruktionen på bordet påminner starkt om konstruktionen på de bord som såldes för en sådär 15 år sedan. Minns då väl att skärmarna på den tiden var av typ CRT till skillnad från dagens lite plattare varianter. Det är min gissning iaf. Faktum är dock att de är obekväma att använda. Köp rekommenderas ej.

 20. Xeilen says:

  Ja, jag är blond… Och härmed även idiotförklarad, men jag bjuder på det! Nu har jag lärt mig skillnaden iaf. Tack folket! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *