38 thoughts on “I vårt blomsterdoftande grannland ska tydligen allt göras annorlunda…

  1. Tuva says:

    Så är det på de flesta pastaförpackningar. Tydligen har man olika standard eller nåt. Hemma brukar vi numera följa det danska receptet, för det blir mycket godare :D

  2. aida says:

    vadå mycket godare, det är ris och vatten i olika mängd?

  3. Klas Mattsson says:

    Jag skulle snarast säga att det är klart positivt att de ger olika varianter för olika länder då olika kulturer har olika vanor med mat.

    Jämför en fransk och en spansk omelett exempelvis.

  4. anonym0 says:

    1# man tjänar mer på det =P

  5. Erik says:

    Haha, även koktiden skiljer sig :)

  6. Wildheart says:

    …tomt tangentbord…

  7. emelie says:

    om folk läser så står det på den svenska ”medelvärme” och mer koktid + vatten och på den norska ”svag värme” och med mindre vatten.

    så, detta är inget fail. ni som läser är fail.

  8. Pucko says:

    Angående rubriken så måste Pucko fråga om det inte lika gärna kan vara i Sverige saker görs annorlunda.

  9. Ewe says:

    Norge har helt annat vatten. Kanske påverkar koktiden och mängden.

    Sen att det ska vara 3dl i norge och 2,5dl ris här vette fan, norrmännen verkar vara hungrigare :D

  10. CPM says:

    ur norska kranar rinner 50% olja 50% fjordvatten

  11. Dexter says:

    ”kuukautta” Undra vad finnarna gör med riset egentligen… ;)

  12. Floatpooper says:

    Floatis käkar hellre daggmask än surrar runt på en riskokare.
    Fast du har en poäng, Vildis, bottenlöst.

  13. hannah says:

    Pucko – antagligen för att det är lika tillagning i Sverige och Finland, det är bara Norge som skiljer sig

  14. Bussola says:

    Norrmännen har råd med lite mer ris.

  15. Vante says:

    Det är alltså _därför_ som alla norrmän är 20% fetare!

  16. cecilia says:

    men hur kom man fram till vilket land som skulle ha vilket tillagningssätt?

  17. Andrea says:

    I Norge sorteras förpackningen som plast, och i Sverige som mjuk plast. HAHAHAHAHAHA.

  18. Ubbelubb says:

    Med tanke på gårdagen undrar jag vilket recept som skulle gällt om inte unionen hade upplösts?

  19. Tomas says:

    En del ris, två delar vatten plus en liten skvätt till. Lite salt på det. Hur svårt kan det vara?

  20. Vänsterhäntas Dag says:

    Tomt tangentbord här med. Jag går över till pasta.

  21. PP says:

    Det enklaste verkar vara att bo på typ Island. Där slänger man bara rispåsen i en gejser, så ploppar den upp när det är klar. För det har jag sett i en reklamfilm, så det så! :)

  22. Hannibal Hayes says:

    Detta var en risig tjuvtittning. Ämnet med olika recept för olika länder har avhandlats i t.ex. KF:s tidning Mersmak.

  23. Olle says:

    Jag har sett detta fenomen på rätt många risförpackningar, och var ju tvungen att maila och fråga. Tydligen är det så att de har olika tillagningssätt i olika länder, och att detta är medvetet utskrivet

  24. Sebbe says:

    Eller så fyller man bara en kastrull me vatten, Häller i 2 dl ris per person och låter skiten koka tills de e klart, bara o smaka av efter typ 15 min.
    Häll av allt vatten i ett durkslag och skaka runt på riset så blire luftigt o bra :)
    MUMMA!
    Servera med mycket smör och svartpeppar.

  25. Kinastina says:

    Nej nu får ni ge er, den här var ju inte ens läslig om man inte har röntgensyn! Varför tar ni inte in mitt bidrag om nördarna i hetvattnet istället?

  26. Ubbelubb says:

    #22 PP: Nja, reklamfilmen var från Yellowstone NP och där är det Fahrenheitar i geysrarna medans det är Celsiusar i de Isländska.

  27. Andrea says:

    @Kinastina: få höra då, om nördarna. Jag tycker att jag skickat in många bra förslag som alla ratats. Men jag är inte bitter. Bara lite parboiled.

  28. SnuttJulle says:

    Redan under andra världskriget så visste ju Tyskarna att Norges vatten var annorlunda….dom har ju tungt vatten där.

  29. PP says:

    #27 Ubbelubb: Just ja, så var det nog (det var därför jag skrev typ Island, kom inte riktigt ihåg). :) Men vilken skillnad skulle det nu vara mellan fahrenheitkokat ris och celsiuskokat sådant, menar du? Vilken gubbes skala vi mäter tempen med är väl egalt, huvudsaken att det kokar? Fast det går säkert att marknadsföra, det också. ”Fahrenheitkokat ris smakar godare än celsiuskokat. Jo, det är sant!”, eller nått sånt.

  30. Ubbelubb says:

    #30 PP: Det får du fråga Reaumur om.

  31. Kinastina says:

    @28Andrea: Det är en skylt i Åsele-skogarna, nån sörlänning har försökt skriva åselemål och det blev som en aning fel!

  32. PP says:

    #31 Ubbelubb: Ha, ha. René Antoine Ferchault de Réaumur hänvisade till Kelvin, eftersom Réaumurs skala bara används vid osttillverkning. Kelvin sa att du får väl snacka med Rankine, Delisle, Newton eller Rømer, själv orkade han inte. Vid det laget började jag koka av ilska och gav upp. :)

  33. m says:

    # 25 Sebbe: 2dl ris per person? Är inte det liite väl mkt??

  34. einand says:

    Det finns säkert 10 olika sätt att laga ris på, en favorit för mig är att man lägger riset i blöt dagen innan och sedan så sköljer man av det tills all stärkelse försvunnit och kokar som basta några minuter.

  35. David says:

    2,5 dl ris för 4 pers?? Det räcker knappt till två personer. Nä, där är norskarna mycket vettigare. Lägg till en dl bara. 1,5 dl per person brukar jag räkna med. Inga dvärgportioner här.

  36. emil says:

    en kompis till mig kolla upp det och tydligen är det annorlunda ph värde i vattnet i norge där med annorlunda tillagning

  37. Sharonda says:

    Det är inget fel.

    Ris kokas på olika sätt i Danmark/Norge och Sverige.
    Jämför mängden vatten med koktiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *