0 thoughts on “Jag undrar var det där ryktet om att vi svenskar är osociala kommer ifrån…

 1. Happymealungen says:

  #37 Therese Jonsson: Äh, kom inte och lek antropolog med mig. Jag känner absolut inget behov av att framstå som ”osvensk” och har svårt att tro att särskilt många säger att ditten och datten är ”typiskt svenskt” av något annat skäl än att det är en fin gammal tradition.

 2. Tomas says:

  att märka ord kanske är kul eller irriterande, hursomhellst så läste (eller hörde) jag för ett tag sen att både svensk- samt svenskalärare får användas för en person som lärare i svenska. Svensklärare kanske är ett mer gammalmodigt ordval i likhet med att använda ordet runka när man vill säga ruska.
  Jag har ingen källa (tyvärr) men jag vet i alla fall att sig=sej båda har varit godtjända stavningar i 5 år, men många gammalmodiga svensklärare taggar fortfarande ned på den ”dåliga” stavningen. Men man bör kanske heller inte skriva ”sej” i ett CV

 3. Ubbelubb says:

  Personligen retar jag mig så mycket på personer som sätter sig på yttersta stolen (om de inte har en massa kassar eller ser ut att ha rörelsehinder) bara föra tt få båda själva att jag brukar sätta mig brevid bara för att jävlas.

 4. Snövit Linnéa says:

  OMG! lööööv it!! :D
  fan vad tråkiga vi svenskar är… kan dock erkänna att jag själv inte är socialare (irl) än stackarna på bilden.

 5. Rånaren says:

  Ja Linn det tycker jag att du ska göra! Skicka med ungen ett helrör till läreren också så att han vågar hålla i klassen.
  Märkligt intressant hur en bild och rubrik kan gå från att vara debettared om innehållet till ordkrig på användarområden för respektive ord. Osocial, asocial, antisicial. Olika ord, samma ursprung. Jag tror alla fattar vad rubriken vill säga ändå. Det är inte fel att skriva folkmunsspråk i sådana här sammanhang. Ossj devon! E i lejte Pilo elle? Folkmun från norra småland.

 6. Lisa says:

  HAHAHA :D det är ju precis så det är. sätter man sig ens på samma bänk som en annan får man konstiga blickar :P

 7. cecilia says:

  haha, klockren! med tanke på vad en kompis till mig sa för ett tag sedan.

 8. Ninnisen says:

  Hehe ett tydligt bevis på hus vi svenskar är. Jag är översocial av mig och tycks alltid bli idiotförklarad när jag börjar prata med folk på till exempel bussen eller tåget, konstigt eller hur?

 9. Andreas says:

  Men varför skulle det finnas ett egenvärde i att vara social mot främlingar?? Jag vill oftast inte kallprata med någon jag inte känner.. vad får jag ut av det? Jag vill bara vara ifred. Tycker inte detta var något märkligt alls.

  Måste säga att det är typiskt svenskt att gnälla över att alla svenskar är så osociala ;)

 10. Yeah yeah, whatever. says:

  Varför skulle dess människor vilja sitta bredvid varandra när det finns lediga platser på andra bänkar? Det är väl helt naturligt att inte vilja interagera med andra människor hela tiden, speciellt då man bor i en stad där man har människor runt omkring sig hela tiden.

  Precis som att många på tunnelbanan väljer att läsa en tidning, lyssna på musik, blunda, titta ut genom fönstret etc. Det är ju bara ett sätt att få vara för sig själv en kort stund.

 11. Mje says:

  Jag tror det helt enkelt har att göra med hur glesbefolkat landet är….

 12. Tt says:

  Den som någonsin varit med på något av Sveriges Ungdomsråds event eller URIX vet med säkerhet att människor som varken är psykfall, alkoholister (fulla) eller religiösa tokstollar (som #49 skriver) som randomly går fram och pratar med främlingar. (Förlåt mitt engelska ord, men jag har lite problem med att bara prata ett av språken.)

 13. klara says:

  men det ÄR skönt att vara ensam. man orkar inte prata jämt.

  (62: klart man hälsar på folk om man är på event eller läger och grejer. det är ju en del av grejen. men när man sitter på bussen eller går på stan så är det inte riktigt samma sak.)

 14. Borg says:

  TYPISKT svenskt! Det är sorgligt att man måste vara full eller psykiskt störd för att vara social. Riktigt sorgligt.

 15. Anna* says:

  Moahahha.. Åkte tåg hem från borås häromdan, knöööfullt! Halvbakis och glad ändå började jag och min vän sjunga på sånger från sittningen dagen innan.. Kanske inte helt uppskattat av alla på tåget. Men ”farfarn” och hans fru brevid oss, dom uppskattade det minsann. Blev mycket positivt överaskad av mannen faktiskt, han drog skämt och lärde oss sånger jag aldrig hört. Mer socialt åt folket! Våga skämma ut dig för katten…. Vad gör det om 100 år, när allting kommer kring?? =P

 16. Annan says:

  Haha ja med lite sprit så kakse de skulle sitta på samma bänk t.o.m:D

 17. murvel says:

  #16 lessen, a-lagare brukar vara sociala…

 18. Språkpolisen says:

  Vad är ”osocial”? Det heter asocial! Skäms!

 19. Glenn says:

  Helt otroligt vad det finns korkade människor här, ”osocial” är ett fullt korrekt ord, slå upp en ordbok för f-n! Om man klagar på andra utan att ha på fötterna själv blir man lätt betraktad som en idiot.

  Och fenomenet med att folk inte sätter sig på samma säte/bänk som någon annan är *INTE* typiskt svenskt, det är ett beteende som är typiskt för städer i allmänhet, ju tätare vi bor desto mindre bryr vi oss om att interagera med människor vi inte känner.

  Har ni aldrig varit utanför kommungränsen ? det räcker ju med att åka ut på den svenska landsbygden för att konstatera att det är helt annorlunda där, och åk till andra länder och besök en stor stad och upptäck att folk inte sätter sig och pratar med okända på bussen där heller. ..Och JA, det gäller även i nordamerika för att ta det exemplet, besök en stor stad och kolla istället för att lita på vad andra sitter och fantiserar om vid fikabordet.

  Släpp tantentbordet och se er om i verkligheten istället för att sitta där och gnälla.

  Nä, det är bara typiskt svenskt att tjata om saker som är ”typiskt svenska” fast dom inte är det.

 20. Sauw says:

  Äh, bilden var iallafall kanon! Gillart!

 21. Sarah says:

  Haha klockren

 22. Rippe says:

  Men jag anser att det är ohyfsat att sätta sig bredvid någon om det finns tomma platser…

 23. Saga says:

  Haha underbart!
  Så sant också, sätter mig alltid på en tom bänk om det finns… Jag är helt klart svensk! xD

 24. robin says:

  klart man tar en tom bänk, men annars tvekar jag aldrig för att sätta mig där det sitter någon. jag är ju så snäll och social OCH svensk:)

 25. Maria says:

  Vilket jäva SKITSNACK förlåt men snälla ni! svenskar är inte mindre sociala än andra. vi är uppfostrade till att visa respekt och respektera andra så vi ger plats till andra när vi kan och det är bara positivt!

 26. Alice says:

  Haha, så sant!
  Man kan ju inte missa att de nya bussarna i min stad (gävle) inte har några fyrsätes placeringar och, att de placerat ut nya bänkar på stan som ser urlöjliga ut med sin skumma placering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *