Alla ni som nu tänkt skriva:
Men det är bla blabla så att dom te x. förpackas blablabla i en miljö där det kan förekomma blablabla även om dom i sig är fria blablabla…gå och gör nåt annat.
Jag tänkte skriva:
Men det är bla blabla så att dom te x. förpackas blablabla i en miljö där det kan förekomma blablabla även om dom i sig är fria blablabla…
Men nu går jag och bakar istället. Hej!
Att skriva så gör att de har fördel i en eventuell rättegång. Företagen försäkrar sig själva alltså. Om någon kommer och har fått en allergisk attack kan de alltid säga att de skrivit ut att spår kan finnas, även om det inte bör finnas.
Jag tycker iofs det är bra – jag vill ha produkter utan laktos, därför att om jag äter mjölkprodukter så bajsar jag knäck. Jag har en väninnan som inte kan äta laktos utan att dö – om hon inte får en spruta inom några minuter efter intaget.
De säger helt enkelt att om du är riktigt känslig så kan de inte garantera din säkerhet. Vilket är rätt hyggligt.
Ta bort ”-fritt” från menyn så sparar de i varje fall på tryckmaterial.
@16: Förvisso tänkte jag inte så långt. Kan dock låta mer passande att trycka dit att produkten innehåller väldigt låga laktosvärden eller dylikt. Eller göra som de gjorde för att folk ska kunna höja på ögonbrynen och få sig ett gott skratt när de sitter och smuttar på sin laktosfria latte.
Den här skylten ger dem definitivt inte någon rättslig fördel eftersom det är förbjudet att använda benämningarna ”glutenfri” osv om inte varan är certifierad som sådan och garanterat 100% fri från gluten, producerad och förpackad i steril miljö och allt möjligt kul. Men allergiker brukar veta att folk slänger ur sig att saker är glutenfria hur som helst ändå så de intar inte föda över huvud taget.
Jag vet detta eftersom min dotter jobbat på livsmedelsverket i 60 år.
Det funkar ju om man inte är så mycket allergisk. De flesta laktosintoleranta, t.ex., klarar av laktos i små mängder och då gör det ju inget om det är spår av mjölk.
#3 eller med andra ord: Stör mig inte med fakta, när jag redan har bestämt mig för att den här är dum.
.
Att den är t.ex. nötfri innebär att det inte finns nötter i receptet. Att det sedan finns *spår* av nötter innebär att den tillverkats i en maskin som tillverkat varor med nötter i innan, och att vissa rester kommer i, eller att det kommit i spår av nötter på annat sätt. Detta är illa för den som är gravt allergisk, men inte så farligt för den som bara är milt allergisk. Jag har en glutenallergisk vän som inte kan ät en kaka om den har nuddat en kaka som innehåller gluten.
En sekund blev jag glad, och tänkte ”Vem mer i denna stad stör sig på Bacinos irriterande särskrivningar och syftningsfel? Jag måste bli polare med denne!” så läste jag credden och insåg att jag redan är polare med snubben. Bah.
Mjöl, mjölk och nötter verkar vara ena riktiga nötter, de kan inte låta bli att lämna spår efter sig överallt.
Men att man lämnar spår betyder ju inte att man finns där, det betyder bara att man befunnits sig där tidigare, eller hur? Förvirrande begrepp, kanske borde det stå typ ”Kan innehålla fragment av nötter” istället?
@Flarzik.
Det var ungefär det jag menade, och dom flesta, speciellt dom som besöker sajter som denna, känner redan till allt det där. Skylten är likförbannat rolig och även du förstår nog varför många tycker så.
Nu kan du gå och spela badminton.
Jag är själv väldigt allergisk mot det mesta som har med livsmedel att göra. Gluten är väl det enda jag tål, än så länge. Jag jobbar i butik och vet att man måste skylta så här, för om en kund köper något och får i sig microskopiska mängder av något de inte tål, så är det vi som får skit för det.
Min bror är dessutom så allergisk mot saffran att det räcker med att han ser en lussebulle så dör han. Det är för dessa personer som denna varning finns. Precis som det redan sagts så ingår inte dessa varaor i ingredienserna men det kan finnas spår av dem på varan.
@32, eller bara ”har tillretts i samma kärl som det funnits nötter i” så att ovetande allergifria människor slipper garva åt något som är andras vardag. Det finns fler människor som är dåliga på syftningar och definitioner än de som har skrivit lappen.
alltså för det första förstår jag inte felet överhuvud taget
nog för att jag råkar bo i staden denna bilden kommerifrån men jag har nog aldrig varit där
fast iförsig nötprodukter kan låta lite konstigt men det kanske ville försöka täcka in mandel eller nått i det hela
#16 marie alltså jag fattar inte hur fan kan du få till att du bajsar knäck bara för att det jäser i tarmen på dig
#37 de kanske har alternativet till de som vet med sig att de kan få i sig en matsked mjölk tex eller nått annat ynkligt spår av gluten eller nötter/baljväxter/stenfrukter mm
på ett mindre bageri är det väääldigt svårt att garantera att det inte innehåller det som lappen gäller
sålänge man inte skrubbar igenom allt ordentligt de gånger man skall ha nått som är fritt från nått annat samt att man senare måste förvara de i helt tillslutet förvaringskärl fram tills de skall ätas
fast även om de beställer utifrån så räcker det med att en tomte gör tabben att ta en nöt kaka med en tång ena dagen för att sen glömma det och ta en allergikaka med samma tång
har förövrligt livsmedelsutbildning så jag kan lite om det hela tack och hej
Det ser ju dummare ut än vad det är, dom reserverar sig ju helt enkelt för totalt överkänsliga människor som inte ens kan vara i samma rum som nötter och liknande :)
Va?!
= ge f-n i att besvära oss med era specialbehov. / Den amerikanska stämningshysterin har nått Södertälje.
Alla ni som nu tänkt skriva:
Men det är bla blabla så att dom te x. förpackas blablabla i en miljö där det kan förekomma blablabla även om dom i sig är fria blablabla…gå och gör nåt annat.
Vad är det roliga med detta?
Hur kan man skriva detta? *förvirrad*
Makes no sense :x
Jag tänkte skriva:
Men det är bla blabla så att dom te x. förpackas blablabla i en miljö där det kan förekomma blablabla även om dom i sig är fria blablabla…
Men nu går jag och bakar istället. Hej!
Say what now?
HA HA HA!!
Jag som riktigt dålig allergiker med risk för allergiska chocker (anafylaxier) skulle då INTE våga mig på att testa på deras sortiment.
Men det kanske bara är jag?! :)
HAHAHA :)
PSSST! Tack för VARNINGEN!!
Hahah LOL!
Inget tillsatt, helt naturligt, eller vaddå? ;D
@Strummerboy: Jag instämmer!
I övrigt: Helt klart intressant information…
Hahaha vad ska man äta då?
Att skriva så gör att de har fördel i en eventuell rättegång. Företagen försäkrar sig själva alltså. Om någon kommer och har fått en allergisk attack kan de alltid säga att de skrivit ut att spår kan finnas, även om det inte bör finnas.
SÅ meningslösa produkter, om man nu inte vill spela lite rysk roulett förstås.
Går väl knappast att undvika den risken på ett Café
Jag tycker iofs det är bra – jag vill ha produkter utan laktos, därför att om jag äter mjölkprodukter så bajsar jag knäck. Jag har en väninnan som inte kan äta laktos utan att dö – om hon inte får en spruta inom några minuter efter intaget.
De säger helt enkelt att om du är riktigt känslig så kan de inte garantera din säkerhet. Vilket är rätt hyggligt.
NU är jag där o misstänker igen;
”Om vi skriver nåt tillräckligt dumt så skickar nån jävel in till tjuvtittat så får vi gratis reklam…”
HMMM
fyndigt.
Ta bort ”-fritt” från menyn så sparar de i varje fall på tryckmaterial.
@16: Förvisso tänkte jag inte så långt. Kan dock låta mer passande att trycka dit att produkten innehåller väldigt låga laktosvärden eller dylikt. Eller göra som de gjorde för att folk ska kunna höja på ögonbrynen och få sig ett gott skratt när de sitter och smuttar på sin laktosfria latte.
Va fan…
öööh…. SMART way of life…….NOT
..vi har förstëlse för er som inte vågar testa vår mat, men ni är välkomna att ta med er egen mat att äta här… ^^
Hahahahaha. Korkade javla manniskor!
Den här skylten ger dem definitivt inte någon rättslig fördel eftersom det är förbjudet att använda benämningarna ”glutenfri” osv om inte varan är certifierad som sådan och garanterat 100% fri från gluten, producerad och förpackad i steril miljö och allt möjligt kul. Men allergiker brukar veta att folk slänger ur sig att saker är glutenfria hur som helst ändå så de intar inte föda över huvud taget.
Jag vet detta eftersom min dotter jobbat på livsmedelsverket i 60 år.
Är det bara jag som associerar ”nötprodukter” med kött?
#22: Är du Vulcan?
#22 Snorkfröken;
Mitt barnbarn har jobbat på livsmedelsverket i 102 år, så snart får hon en guldklocka.
Det funkar ju om man inte är så mycket allergisk. De flesta laktosintoleranta, t.ex., klarar av laktos i små mängder och då gör det ju inget om det är spår av mjölk.
#3 eller med andra ord: Stör mig inte med fakta, när jag redan har bestämt mig för att den här är dum.
.
Att den är t.ex. nötfri innebär att det inte finns nötter i receptet. Att det sedan finns *spår* av nötter innebär att den tillverkats i en maskin som tillverkat varor med nötter i innan, och att vissa rester kommer i, eller att det kommit i spår av nötter på annat sätt. Detta är illa för den som är gravt allergisk, men inte så farligt för den som bara är milt allergisk. Jag har en glutenallergisk vän som inte kan ät en kaka om den har nuddat en kaka som innehåller gluten.
En sekund blev jag glad, och tänkte ”Vem mer i denna stad stör sig på Bacinos irriterande särskrivningar och syftningsfel? Jag måste bli polare med denne!” så läste jag credden och insåg att jag redan är polare med snubben. Bah.
Den uppenbara frågan. Till vem vänder sig de gluten respektive laktosfria produkterna egentligen?
Mjöl, mjölk och nötter verkar vara ena riktiga nötter, de kan inte låta bli att lämna spår efter sig överallt.
Men att man lämnar spår betyder ju inte att man finns där, det betyder bara att man befunnits sig där tidigare, eller hur? Förvirrande begrepp, kanske borde det stå typ ”Kan innehålla fragment av nötter” istället?
Men bra.
@Flarzik.
Det var ungefär det jag menade, och dom flesta, speciellt dom som besöker sajter som denna, känner redan till allt det där. Skylten är likförbannat rolig och även du förstår nog varför många tycker så.
Nu kan du gå och spela badminton.
Fegt café.
Jag är själv väldigt allergisk mot det mesta som har med livsmedel att göra. Gluten är väl det enda jag tål, än så länge. Jag jobbar i butik och vet att man måste skylta så här, för om en kund köper något och får i sig microskopiska mängder av något de inte tål, så är det vi som får skit för det.
Min bror är dessutom så allergisk mot saffran att det räcker med att han ser en lussebulle så dör han. Det är för dessa personer som denna varning finns. Precis som det redan sagts så ingår inte dessa varaor i ingredienserna men det kan finnas spår av dem på varan.
Varför ens ha glutenfritt och laktosfritt då? Hahaha.
Hur som helst, det här är mitt favoritcafé i Södertälje :D Trots att det har ett italienskt namn!
@32, eller bara ”har tillretts i samma kärl som det funnits nötter i” så att ovetande allergifria människor slipper garva åt något som är andras vardag. Det finns fler människor som är dåliga på syftningar och definitioner än de som har skrivit lappen.
HAHAHA Faaaail x)
alltså för det första förstår jag inte felet överhuvud taget
nog för att jag råkar bo i staden denna bilden kommerifrån men jag har nog aldrig varit där
fast iförsig nötprodukter kan låta lite konstigt men det kanske ville försöka täcka in mandel eller nått i det hela
#16 marie alltså jag fattar inte hur fan kan du få till att du bajsar knäck bara för att det jäser i tarmen på dig
#37 de kanske har alternativet till de som vet med sig att de kan få i sig en matsked mjölk tex eller nått annat ynkligt spår av gluten eller nötter/baljväxter/stenfrukter mm
på ett mindre bageri är det väääldigt svårt att garantera att det inte innehåller det som lappen gäller
sålänge man inte skrubbar igenom allt ordentligt de gånger man skall ha nått som är fritt från nått annat samt att man senare måste förvara de i helt tillslutet förvaringskärl fram tills de skall ätas
fast även om de beställer utifrån så räcker det med att en tomte gör tabben att ta en nöt kaka med en tång ena dagen för att sen glömma det och ta en allergikaka med samma tång
har förövrligt livsmedelsutbildning så jag kan lite om det hela tack och hej
Det ser ju dummare ut än vad det är, dom reserverar sig ju helt enkelt för totalt överkänsliga människor som inte ens kan vara i samma rum som nötter och liknande :)
Köttbullarna kan innehålla spår av kött…
Det är väl lika bra att gardera sig.