0 thoughts on “Lost in translation

 1. illsint says:

  Och det där med att man läser svenska enbart längs kusterna, det stämmer inte alls. Förvirringen här beror väl på att finlandssvenskar, alltså de som talar svenska från födseln till majoriteten bor längs kusten. Däremot är det väl mer troligt att en finskspråkig lär sig svenska i ett område där det talas mycket svenska, e.g. längs kusten.

 2. Blivande svensklärare says:

  Illsint: vad fint att du så grundligt förklarat det här med svenskundervisningen i Finland. :) Ganska otroligt hur litet svenskarna egentligen vet om grannlandet….

 3. PK says:

  Tack för förtydligandena kring svenskaundervisningen. Antar att det är lite grann som i Sverige, man tillåts att ha icke godkänt i ett visst antal poäng (kurser). Ett vanligt offerämne är väl gymnastiken.

 4. Happymealungen says:

  Gjorde lite wiki-research. Ca 1/16 finländare är svenskspråkiga och ca 1/18 svenskar är finskspråkiga, ingen jätteskillnad. Om rätt ska vara rätt borde ju svenska barn tvingas plugga finska.
  Eller så kan ju finnarna sluta plåga de stackars barnen med ”äran och hjältarnas språk”.

 5. Robin (inte Hood) says:

  Miste: Tja, lär sig och lär sig. Ser man procentuellt på det hela så är det fler finlandssvenskar som kan finska än finnar som kan svenska. Och de finlandssvenskar som inte kan prata finska flytande (som undertecknad) kan i alla fall så pass mycket att de klarar sig på det andra (in)hemska språket. Det är endast ett fåtal (främst på Åland och i små byar i Österbotten) som aldrig lär sig att uttrycka sig på finska.

 6. jarlen says:

  käärekangas?

 7. Sofia M says:

  Haha, det är alltid kul med svenskar som berömmer en för att man pratar så bra svenska när man kommer från Åland. Då blir man lite orolig över hur lite ni vet :). Åland har för det mesta hört till Sverige och är enspråkigt svenskt, har svensk tv, svenska tidningar osv. Så ja, vi läser svenska i skolan, som modersmål.

 8. Magnus says:

  #57: Påminner mig om när Konsum hedrade (Finlands)svenskarnas dag med en helsidesannons på finska.

 9. marie says:

  #25 maju- här fattar jag inte det roliga. fast jag har läst igenom artikeln.

 10. Ubbelubb says:

  #59 marie: Det räcker med att läsa rubriken.

 11. My says:

  Tack illsint för att du försöker förklara det här om oss finlandssvenskar åt svenskarna, men de e nog hopplöst=) tjuvtittningen var btw jätterolig!

 12. Mari says:

  Ha ha ha! Finska är ett svårt språk!

 13. Nicole says:

  Det är inte enbart p.g.a. befolkningsmängden man lär sig svenska i finska skolor. Svenska är Finlands andra officiella språk och vi har trots allt haft flera svenskspråkiga presidenter och en stor del av våra största personer inom kulturen var finlandssvenskar: J.L.Runeberg, Ståhlberg, Tove Jansson…listan kan göras hur lång som helst.

 14. maTTe says:

  Är inte svenska valfritt i Finland numera? De finnar jag känner (från Tammerfors) har valt iaf…

 15. Wormgirl says:

  Kan inte någon förklara lite mer om det finska skolsystemet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *