132 thoughts on “Om katten själv får välja?

 1. Vilsen says:

  Du kan inte tillgodose din kropp precis alla mineraler/vitaminer/proteiner utan kosttillskott. Jag kommer inte ihåg exakt vart den forskningen finns, och jag har inte tid att leta nu. Men om du enbart ska äta veganskt så är det ett näringsämne du får för lite av för att må optimalt bra. Om du inte äter typ 7 kilo av en specifik gröda jag inte kommer ihåg, och det gör ju ingen vegan, hur fanatiska dom än är. Med andra ord är det ett ämne som du inte når det dagliga kroppsliga behovet av med veganmat.

  Människa = allätare. Dom som inte äter av både kött och vegetabilier äter inte optimalt. Punkt.

 2. Floatpooper says:

  Hear hear, punkt var ordet vi ville läsa nu.

 3. Simon Blanck says:

  @Vilsen
  Du verkar bry dig mycket om kattens väl och ve men hur tänker du kring de djur som sätter livet till för att bli kattmat? Var finns omsorgen om dem?
  Sen hänvisas till att evolutionen gjort katter till köttätare och att det då är naturligt för dem. Det må så vara men det är inte naturligt att ha dem som husdjur, eller ha husdjur överhuvudtaget. Det finns inget naturligt i ett husdjurs liv.

 4. Anders says:

  nån b-vitamin kanske

 5. Wildheart says:

  1. Fästingar lever på markfukt.

  2. littlepuppy88 har faktiskt börjat kasta in lite punkter, parenteser, (om än lite udda placerade) och t.o.m. en versal.
  Hopp finns.

 6. Artemis says:

  Nu tänkte jag visa hur kunnig jag är ;-) Jag är nästan säker på att Vilsen menar B12 vitamin

 7. mikel says:

  ”Oxido skriver:

  #13 Disvina: Titta på en katt, när den gapar. De vassa hörntänderna skulle nog kunna ge tid en ledtråd till ett och annat.
  Se på någon naturfilm med kattdjur i. Jag tror du skulle kunna lära dig ett och annat av den med.”

  Det är inte hörntänder som säger om ett djur är rovdjur eller ej. Du kan ju titta på exempelvis wikipedia, jag tror nog att du skulle kunna lära dig ett och annat.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Rovdjurstand

 8. mikel says:

  ”Vilsen skriver:

  Du kan inte tillgodose din kropp precis alla mineraler/vitaminer/proteiner utan kosttillskott.”

  Okej, ge mig ett exempel på en protein man inte kan få i sig från växtriket?

 9. mikel says:

  För det är väl inte som så att du bara slänger ur dig saker och sedan hänvisar till någon forskningsrapport någonstans som du inte minns vart den finns?

 10. minna says:

  ää vad fan. jag har vart vegan i 13 år men skulle aldrig kräva det av min katt. hur ofta har katter jagat tofu liksom.

  därimot efterlyser jag kattmat med smak av småfågel och råtta. det borde han gilla.

 11. Linda says:

  vad är det för sjuka människor som skaffar sej ett rent rovdjur som husdjur, för att sen mata det med grönsaker och massa kolhydrater (som är direkt livshotande för rovdjur)? varför skaffar dessa människor inte typ en kanin istället om de vill ha ett sällskapsdjur? eller åtminstone en hund, som tål en mindre mängd kolhydrater i alla fall och som faktiskt kan överleva utan animalier även om det är svårt?

 12. Holger says:

  Jag vill inte uttala mig huruvida det är möjligt att framställa taurin på kemisk väg, och om det i så fall är ett fullgott alternativ till det ”riktiga” taurinet. Men att taurin är helt livsnödvändigt för katter råder det inga som helst tvivel om. Utan taurin kan katter inte tillgodogöra sig näring, och på sikt svälter de. Särskilt allvarligt är det när kattungar svälter. De utvecklar ett beteende som de behåller resten nav livet, även om de får tillräckligt med bra mat i vuxen ålder.

  Jag kände en katt – mamman till mina två katter – som under de två första månaderna av sitt liv levde hos veganer som bara gav henne grönsaker och bröd. När hon senare flyttade till en kompis till mig fick hon riktig kattmat. Men ändå slängde hon sig över ALLT ätbart. När man stod och lagade mat och skar grönsaker, flög katten genast upp på diskbänken och norpade åt sig en bit. Och det var varken för att den ”busig” eller kände hungerkänsla. Det var helt enkelt en beteendestörning som hon fick som kattunge.
  Veganer som vill ha husdjur men inte köpa köttbaserat djurfoder kan väl skaffa gnagare?

 13. mikel says:

  Varför flyttade katten från sin mamma till din kompis efter bara 8veckor?

 14. Marcus says:

  VEM testar det där fodret? Det skulle jag vilja veta.

 15. Petra says:

  ”Att din hälsa överglänser alla som äter normal kost beror självklart på att du svälter dig själv och får i dig för lite näringsämnen (kolla energiinnehållet i en sallad) så hjärna och kropp fungerar allt sämre, men man mår bättre.”
  Du är så dum, okunnig och arrogant så jag vet inte ens hur jag ska svara dig för jag klarar inte att lägga mig på din låga nivå.

  För övrigt kan man fortsätta mata sina katter med enbart torrmat om man tycker det är ok att de får njursvikt i tioårsåldern.

 16. Petra says:

  och jag glömde att skriva att det där med att torrfoder hjälper mot tandsten är en myt, det finns INGA vetenskapliga bevis för det.

 17. Mje says:

  Nu orkar inte jag läsa igenom allt men jag börjar bli ganska trött på att som vegetarian jämt bli ifrågasatt. Veganer/vegetarianer är det av olika anledningar och jag personligen tycker inte det är fel att äta kött i sig. Det jag däremot tycker är att det är hemskt med den djurindustrin som vi har idag och jag tycker att det är mer legitimt att fråga, varför äta kött? Och då syftar jag främst på det industriella köttet som är framtaget på ett sätt som ska vara så billigt som möjligt (inom reglernas gränser, vilka kan diskuteras) på bekostnad av djurens välfärd och miljön. Djurproduktionen står faktiskt för för 18 % av utsläppen av växthusgaser (källa: FAO – Livestock’s long shadow) vilket är mer än vad hela transportsektorn bidrar med. Dessutom bidrar djurproduktionen även till miljöproblem i form av kväveläckage som leder till övergödning, försurning av sjöar m.m. Det importeras och exporteras foder tvärs över världen, bland annat från Brasilien där man hugger ner regnskog för sojaodlingar. Den största andelen odlingsmark går åt till att odla foder till djuren, inte till människan, vilket är ett enormt energislöseri. Samtidigt som västvärlden lever i detta överflöd av jordbruksprodukter, ca 1 miljard är överviktiga, finns det ungefär lika många (841 miljoner) underviktiga. Ganska sned fördelning av världens resurser. Och argumentet för att äta kött i överflöd : ”Det är gott”.

 18. mikel says:

  Petra: Varför skulle katten få njursvikt av torrfoder?

 19. Micks says:

  Det finns carnivora, omnivora och herbivora, Dvs köttätare, allätare, växtätare.
  Sedan ska man vara på det klara att de olika grupperna inte är definitiva utan att det finns gråzoner och olika inriktningar även där:

  Katter är definitiva carnivoer och växtlighet gör ingen nytta.

  Hundar är huvudsakligen carnivoer men kan tillgodgöra sig grönsaker/växtlighet om de äter en herbivors avföring/maginnehåll eller på något sätt processerad växtlighet.

  Bägge djuren saknar en enzym som bryter växternas cellväggar och har en väldigt blygsam produktion av bukspottkörteln. Carnivoer kännetecknas också av en mycket kort tarm och en mycket högra produktion av saltsyra i magen för att snabbt kunna bryta ner kött. De har fixerade käkar som inte kan tugga i sidled och tänder som enbart är till för att slita och ej tugga. Carnivoer kan äta stora kvantiteér och behöver ej äta varje dag.

  Omnivoer som grisar, råttor och människor är också olika med vissa viktiga skillnader i matsmältningsystemen. Faktum är att just de tre nämna har ett matsmältningsystem som till absolut största del liknar en herbivors och INTE en carnivors!!! En lång tarm, har flera viktiga enzymer att bryta ner växtlighet med, en lägre saltsyrehalt i magen, platta tänder och käkar som går att röra sidleds. Har ett behov av att äta ofta för att må optimalt. Vi KAN äta kött men det tar lång tid att smälta. Sedan kan man ju fråga sig varför människor inte äter rått kött? Jo..de flesta mår inte bra av det pga av att smältbarheten är så låg och för att vi inte är lika tåliga mot bakterierna som finns i det råa köttet. Många tror ju att människor lutar åt carnivohållet, men vilken annan carnivo tillreder sin köttbit? Det är välkänt att grisar som får för lite stråfoder ofta utvecklar magsår…magsår är en allmänt känd ”sjukdom” bland människorna. Ja, så kan man fundera vidare.

  Herbivoer har flera viktiga enzymer att bryta ner växtlighet med, kännetecknas av en oerhört lång tarm och har ofta ett konstant tuggbehov-de behöver äta ofta. Faktiskt är det i största grad herbivoer som de mest ”definitiva” av de indelade grupperna. Just nu kan jag inte komma på ett djur som till 99 procent lever på rå mat men även kan äta animalier i små kvantiteer.

  Ge katterna sitt jävla kött…
  /Micks, vegetarian…

 20. Lilla Jag says:

  #118 mikel, för att katten naturligt sett får i sig nästan allt vatten med maten, ger man den då torrfoder är risken jättestor att den inte klarar av att kompensera för detta. Det leder till att njurarna tar mycket stryk eftersom de skadliga ämnen de filtrerar ut från blodet blir mer koncentrerade.

 21. mikel says:

  Lilla Jag
  Ok! Har du några belägg för det här?

 22. Johnny says:

  *Gasp* vad det brakas pa den har sidan. Det verkar som att folk som inte ar vegetarianer ar de som klagar mest pa den har sidan. Lat djuragarna mata deras djur vegetariskt om de vill. Jag ar sjalv vegetarian och vet flera katter som har levt hur bra som helst med ami kattmat.

  Folk generellt verkar bli sa javla upprorda for att andra valjer bort kott i sin kost. Det ar helt sjukt hur ni kan sitta och klaga. For ovrigt sa kanner jag mig hur bra som helst. Till och med mycket battre an nar jag brukade ata kott (som jag gjorde i 22 ar).

  @Holger,
  Bara for att katten beteede sig sa betyder inte att det var den vegetariska kostens fel.

  OT – rolig tjuvlyssning, men vardelosa kommentatorer.

 23. Johnny says:

  @Gummiankan,

  Tack for din kalla men tyvarr sa laste du den inte helt korrekt. Du laste att katter harstammar fran kottatare och att de jagar djur, javisst. Sedan laste du meningen som du troligen refererar till: ”Unsupplemented vegetarian diets can result in harmful deficiencies of certain essential
  amino acids, fatty acids, and vitamins.”

  Du har helt korrekt, men nyckelordet ar Unsupplemented. Ami kattmat innehaller alla de ”supplements” katten behover, sa det ar Case Closed for din del. Nasta gang kan du lasa hela och tanka pa vad meningen egentligen menar.

 24. Joacim Persson says:

  Om kattstackarn får komma ut och jaga på nätterna så kanske det duger som stödfoder, men då torde havregrynsgröt vara betydligt billigare.

  @Johnny: Att påstå att någon viss föda/diet ”innehåller allt man behöver” är en ”false negative fallacy”. Det existerar ingen komplett lista på vilka näringsämnen en katt (eller människa för den delen) måste få i sig för att undvika att utveckla bristsjukdomar eller beteendestörningar. Det varierar också individuellt beroende på ålder, kön, gener, vad man ätit den senaste tiden m.m. Näringsfysiologi är inte i närheten av att kunna kallas ett färdigforskat vetenskapligt område. Du har alltså inget fog för ditt påstående att: ’Ami kattmat innehaller alla de ”supplements” katten behover’. Vad katten behöver, det vet inte du.

 25. Mr T says:

  @119 Micks
  Vet inte om din analys av grisars, råttors och människors matsmältningssystems likheter med herbivorers stämmer. Det faktum att grisar eventuellt får magsår av för litet del vegetabilt foder säger dock i sig ingenting om människans födopreferenser, då ca. 80% av mänskliga magsår orsakas av Heliobacter pylorii-infektioner, och resterande fall orsakas av NSAID (smärtstillande i stil med ibuprofen) samt magcancer och rökning. Ingen av dessa orsaker har någonting med kosten att göra.

 26. Akin says:

  Om vi på nåt sätt kunde utvinna den kinetiska energin från vegan-bloggares tangentbord skulle vi förmodligen kunna täcka hela världens energibehov.

 27. Luxxie says:

  Varför måste både den vegetariska och icke vegetariska sidan anklaga varandra för att vara känsliga? Ni är precis lika känsliga båda två. Att folk som är vegetarianer får försvara sig mot köttätare stämmer och att de blir ifrågasatta. Men det stämmer också att det finns många köttätare som måste försvara sitt val minst lika mycket mot vegetarianer.
  Och om nu en vegetarian/vegan tvunget vill ha ett djur och inte vill stödja köttindustrin. Skaffa en kanin!

 28. Sabine says:

  Wow, jag hoppas verkligen att alla ni som säger att det är kolugnt att hålla en katt på vegankost aldrig NÅGONSIN skaffar er en katt, eller annat valfritt rovdjur. Köp en orm och se om den vill käka morötter, så får ni se. Människan är mer en allätare än en köttätare, katten är endast köttätare och dess matsmältningssystem är inte anpassad för grönsaker.

 29. apa says:

  Är ni medvetna om att ni har en lång seriös debatt om djurförsök eller nåt (orkade inte läsa) i kommentarerna på en humorsida?

 30. elin says:

  Jag är vegan och har katt, min katt är köttätare precis som det ska va. Katter är köttätare och människor är allätare, vilket innebär att vi kan äta vegitariskt, katter kan inte det. Punkt slut.

 31. Kattägare med vett says:

  Anders S, katten får det så kallade ”ballonghjärta”-hjärtfelet av taurinbrist. Värt att tänka på nästa gång du stöter på något liknande.

  Tji, alla katter äter inte gräs. De äter gräs för att kräkas upp hårbollar, vissa katter gör det för att hårbollarna ska vandra vidare och bli en så kallad främmande kropp, som kan skada tarmarna.

 32. Kisse says:

  Petra; min katt vill bara äta torrfoder, hon är 15 år och hur frisk som helst, och jag kommer aldrig tvinga henne äta något hon inte vill. Kan också nämna att alla katter är laktosintoleranta och kräks av mjölk, om dom inte blivit uppväxta på det dagligen. Varför ska vi exprementera med deras kost och strida mot naturen? Är inte världen redan tillräckligt plast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *