0 thoughts on “Våga fråga

 1. Rille says:

  Om dom inte ska bygga om toaletten varför frågar dom då om att handikappanpassa den?

 2. Byggare Bob says:

  Enl byggnadsnämnden. 1 meter skall dörrhålet vara. Ett krav.

 3. AnnAhl says:

  Fatta vad de kommer ångra sig om de inte bygger handikappanpassat å nån halkar på det nya badrumsgolvet och krossar några nackkotor…

 4. Johan says:

  53: De skulle ju inte bygga om badrummet alls! Då blir det ju inget nytt badrumsgolv att halka på. Det stampade jordgolvet är kvar, och det halkar man inte på så lätt.

 5. Daniel says:

  Har för mig att typ kök och toalett måste vara lokaliserat på entréplanet. Tyvärr men det är så illa att man måste i princip handikappanpassa sitt eget hem om man bygger nytt.

 6. Wildheart says:

  Till alla byggnadsexperter på Tjuvtittat: Titta på bilden!Toaletten skulle ju inte beröras av ombyggnationen!!! Lägg av nu!! Om jag bygger till huset åt ena hållet där ett nytt kök eller sovrum skall ligga behöver jag väl f-n inte handikappanpassa dasset!!!

 7. Kurt Westbom says:

  När jag byggde min nuvarande villa 1991 handikappsanpassades badrummet i basen, så det inte skulle vara svårt att bygga om. Vem vet, en bilolycka och så sitter man där.

 8. Linnea says:

  Tack Wildheart, äntligen någon som hajjar :P

 9. AnnAhl says:

  54: Läste som vanligt igenom för fort och slarvigt. Men de kanske halkar på det gamla golvet! Eller snubblar på jorden, då kommer de ångra att de inte byggde handikappanpassat medans de ändå donade i huset!

 10. Einar says:

  Ser inte det roliga i denna… Det är precis som #35 säger. Vid nybyggnation eller OMFATTANDE ombyggnation så finns det tillgänglighetskrav i BBR som skall följas. Tex så måste du installera en hiss om huset har mer än 2 våningsplan ovan mark…

 11. Einar says:

  …det spelar alltså ingen roll om man tänkt bygga om toaletten från början, den åker med ändå.

 12. Lisa says:

  vilket jävla nöT!!!

 13. Kurt Westbom says:

  Men ni som påpekar att de inte skall bygga om badrummet. Kan ni också förklara varför i helskotta de frågar då?

 14. Calle T says:

  Men.. hela min kåk e inte handikappsanpassad.. först 22 trappsteg upp, sen upp på altanen, tre steg till.. sen två steg upp till ytterdörren.. måste jag spränga kulvert och installera hiss då??

 15. Elin I. says:

  #63 Kurt Westbom: Nej, det är ju just det alla undrar. Varför frågar de, om det nu faktiskt inte är badrummet de ska bygga om?

 16. JohanS says:

  Wildheart:

  Vid en ombyggnation kan du fortfarande åka på att göra handikappanpassningar beroende på var i landet du bor.

  Jag säger inte att det är bra eller dåligt att det är så, men helt klart ÄR det så.

  Frågan är helt relevant. Dina liknelser med fågelholkar, etc. är jätteskoj, men det är såhär det fungerar.

  Bekanta till mig skulle bygga ett fritidshus. De blev till sist TVUGNA att bygga det som ett souterränghus bara för att det skulle uppfylla kraven på handikappanpassning. Det skulle enbart användas privat. Ingen av dem är rörelsehindrad på något sätt, men de åkte ändå på det. Tro mig. Frågan är berättigad!

 17. Eva says:

  Johan S m.fl.

  Det är ju sjukt. Om jag nu har speciella behov (som tex rullstol) så är det väl upp till MIG att hitta det huset som jag kan bo i, alternativt bygga om så att det funkar. Varför ska andra människor hänga på det ansvaret? Skulle detta ha gällt här i Danmark, så skulle vi aldrig ha kunnat renovera vårt hus, då hade vi fått bygga om halva undervåningen för att klara toa-kraven.

 18. Linus says:

  Bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli sådan. dvs tråkig tjuvtittning om man funderar på det.
  förstår inte när sånt här kommer med på tjuvtittat men inte min fina bild på Dilevas kommentar: ”jag är inte på jakt efter en kvinna, jag är vegetarian”. det blir bara fel hur man än vrider och vänder på det.
  lammkött måste vara helt uteslutet i så fall :)

 19. Gud says:

  Många verkar vara helt bakom flötet här. Oavsett om de ska bygga om TOALETTEN eller ej, så är det en ”omfattande ombyggnad”, vilket kräver handikappanpassning.

 20. OneUp says:

  Kära Tjuvlyssnat!
  Jag tänkte skriva ett inlägg här. Måste jag även skicka det i punktskrift för de blinda, på vanligt papper för elallergikerna, som en ljudfil för de döva, med en extra tydlig förklaring för de korkade, i vid stil för de trångsynta och i 13375|D34|< för nördarna, eller fixar ni det åt mig?

 21. JohanS says:

  Eva:

  Visst är det sjukt. Det håller jag med om. Det är bara det att om man inte längre bor i studentkorridor så har man nog stött på de här reglerna förut.
  I så fall inser man att det här är en riktigt, riktigt trist tjuvtitt eftersom frågan är 100% berättigad.

  OneUp:

  Nix det behöver du inte. Om det däremot fanns lagliga krav på att alla kommentarer skulle minoritetsanpassas så kan du ge dig fan på att Tjuvtittat.se skulle be DIG att fixa det istället för att göra det själv. Precis så gör kommunen.
  Om du blir rullstolsbunden så kan du kräva handikappanpassning av ditt hem av kommunen. Kommuner gör som kommuner brukar göra och kräver därför att ALLA nybyggen/ombyggnationer handikappanpassas. Välkommen till folkhemmet Sverige.

 22. skurt says:

  Haha, bäst xD

 23. FredrikK says:

  Som sagt helt normal fråga, vi fick lov att handikapp anpassa våran ”lilla” toa för att en rullstol skulle kunna få plats. Löste det med att sätta in infällbara glasdörrar i duchen.
  Om man har ett två plans hus skall det även finnas ”vilplats” för handikappad på nedreplan, vilket vi inte hade.
  Men vi fick bygglov i alla fall då vi kunde bevisa att det gick att montea hiss i huset.
  Så där fick ni en lektion i svensk bygg norm på 2000 talet

 24. Eva says:

  Hur kan man kräva det av kommunen??? Är de ansvariga för allt? Det är en sak att man kanske kan söka om bidrag – inkomstrelaterat sådant, men att direkt KRÄVA det, om man nu köper ett hus, det är åt h… till.
  Jag bor som sagt i Danmark, därför känner jag inte till reglerna i Sverige.

 25. Wildheart says:

  Ok, måste anl. till förklara min tidigare ironi: För några år sedan byggde jag om huset, ”omfattande”. Inte ett ljud om handikappanpassning. Enda direkta kraven var säkerhetsnormer typ höjder på balkongräcke mm.
  Håller nu på med ett nybygge och har ej heller denna gång blivit ålagd någån handikappanpassning.
  Däremot är jag övertygad om att vissa handläggare på olika kommuner verkar styra och ställa lite som dom själva vill. Vid ett tillfälle fick jag veta att jag förmodligen måste sätta in fönster med brandglas, så att det vid ev. brand tog längre tid innan branden spreds till grannhuset som står väldigt nära. ( byggt på 90-talet, mitt är från 20-talet.)Jag frågade då om dom sade till grannen att han måste byta glas, jag ville ju inte bli drabbad om det började brinna hos honom. Handläggaren blev tyst… och sedan hörde jag inget mer om dessa glas!
  Däremot känner jag till att offentliga byggnader o dyl. handikappanpassas, med är ju en annan sak…

 26. Boström says:

  Only in Sweden…

 27. Bobbechk says:

  Läser Byggingenjör, och ack ja…. faktum är att även villor for familjer utan handikappade skall vara anpassade efterssom det kan kosta kommunen mycket att tvingas bygga om ditt hus om du går o stiger på en landmina o blir rullstolsbunden…

  only in sweden :D

 28. E says:

  #71 OneUp: ljudfilen för de döva kan du skippa kanske…

 29. Cindy says:

  Så fel det kan bli..! =)

 30. Elin says:

  Ni som tycker att det är så jävla fruktansvärt ätt man som rullstolsburen kan söka bidrag för att få ekonomisk hjälp med ätt anpassa sitt hus: hur erotisk får man egentligen bli? De har väl för fan inte bett om ätt hamna i rullstol. Och förutom att de redan har problem med att komma in på många offentliga platser ska de inte heller kunna röra sig fritt i sitt eget hem bara för att det råkar kosta er snåla jävla några extra skattepengar? Jag föreslår att ni skaffar lite förståelse innan ni yttrar er om saken igen. usch!

 31. Elin says:

  Ooops. Vaning för konstig felstavning…Hehe.”Egoistisk” blev visst ”erotisk” när mobilen fick bestämma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *